CTG-vizsgálat

A várandósság 36. hetétől aktuálissá válnak a CTG-vizsgálatok. A heti rendszerességgel végzendő ellenőrzések során láthatóvá válnak a méhösszehúzódások és a magzat szívhangja, ami fontos információ mutat a szülészorvosnak.

Mit tudhatunk meg a CTG-vizsgálat alapján?
A CTG a magzat pulzusszámának mérését és a méh összehúzódását figyeli, a magzat mozgásával egy időben. Például, ha a születendő gyermek oxigénhiányos állapotba kerül a méh összehúzódásakor és lassul a szívfrekvenciája, ezzel a vizsgálattal időben észrevehetjük és meg tudjuk előzni a komolyabb problémák kialakulását. A vizsgálat előrejelzést is ad(hat) a szülésorvosnak a szülés közeledő időpontjáról.

Mikortól szükséges elvégezni a vizsgálatot?
Rendszerint a terhesség 36. hetétől szükséges a CTG-vizsgálatok elvégzése, először hetente, majd a terhesség előrehaladtával heti több alkalommal is. Ha esetleg éppen alszik a CTG-re időpontjában a baba, szükséges felébreszteni, kis mozgásra serkenteni, amihez rendszerint elég a has simogatása, egy kis mozgás a kismama részéről.
Rendelőnkben nem siettetünk semmit, ha épp nem aktív időszakban van a magzat, hagyunk elegendő időt arra, hogy a vizsgálatot megfelelően elvégezhessük.

Hogy zajlik a CTG-vizsgálat az Urania Medical Centerben?
Rendelőnkben a CTG-vizsgálatnál jelen van egy szülésznő és szakorvos is. A vizsgálati eszközt, a zselés anyaggal bekent vizsgálófejekkel, a kismama hasán helyezünk el. A vizsgálat természetesen nem ártalmas sem a magzat, sem pedig az édesanya számára, és teljesen fájdalommentes.