Genetikai ultrahangvizsgálat

Uránia Medical Center » Szakrendelések » Genetikai ultrahangvizsgálat

A várandósgondozás során minden egyéb mellett kiemelkedő fontosságúak a magzati genetikai ultrahangvizsgálatok. 

Trimeszterenként egyszer, tehát a várandósgondozás során összesen 3 alkalommal szükséges elvégezni, erre specializálódott, licensszel rendelkező orvos által. A genetikai ultrahangvizsgálatok célja számos kromoszomális, és egyéb fejlődési rendellenesség kiszűrése, amely által lehetővé válik súlyos magzati rendellenességek korai időben történő felismerése, kezelése, valamint a szüléssel járó szövődmények csökkentése is.

A várandósgondozás során az első ultrahang vizsgálat, amikor megtörténik a terhesség megállapítása az az úgynevezett „0-dik” szűrés. Ez nem genetikai ultrahang vizsgálat, csupán az élettani terhesség kezdetének tényét igazolja, innentől kezdődik a várandósgondozás összes többi lépése.

Az I. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat elvégzésére a legideálisabb idő a terhesség 11-13. hetében van. Ez az I. trimeszteri szűrés az egyik legfontosabb vizsgálat a magzat esetleges súlyos fejlődési rendellenességeinek, kromoszomális eltéréseinek minél korábbi diagnosztikájában.

Hogy pontosan miket vizsgálnak az orvosok az I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálaton blogbejegyzésben írtunk, amit itt tudtok elolvasni.

Az első genetikai ultrahang vizsgálatot tanácsos kiegészíteni valamilyen típusú kombinált teszttel, amihez szükséges anyai vérminta, és így, kombinációban nagyon magas százalékban teszik lehetővé a fejlődési rendellenességek korai felismerését!

Az Uránia Medical Centerben elérhető a PrenaTest mely a legkorszerűbb non-invazív diagnosztikai módszer. Erről külön bejegyzésünkben olvashattok részletesebben, illetve blogbejegyzésben is foglalkoztunk a témával.

A II. trimeszteri genetikai ultrahangszűrés legideálisabb időpontja a terhesség 18-22. hete közé tehető. A magzat fejlődésének vizsgálhatósága szempontjából nagyon fontos időszak ez, mert ekkora a magzat minden szerve kifejlődik, és a méretük már lehetővé teszi a ultrahanggal való minél alaposabb vizsgálatukat. Ami esetleg az I. trimeszterben még nem látszott, az mostanra jól vizsgálhatóvá válik.

A II. trimeszteri genetikai szűrés során a magzati fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, szervi elváltozások nagyon magas, közel 100%-ban kiszűrhetőek. A II. trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálatot kiegészítő kombinált tesztekről, a magzati szívultrahangról külön blogbejegyzésben olvashattok.

Az Uránia Medical Center új szolgáltatásként kínálja a genetikai ultrahang vizsgálatot, melyet dr. Sikovanyec János PhD habilitált egyetemi docens végez. Doktor úr több mint 5000 ultrahang vizsgálatot végzett már, a magyar Szülész-Nőgyógyász Ultrahang Társaság legmagasabb szintű ultrahangos képesítésével rendelkezik. 2009-ben sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett Fetal Medicine Foundation által akkreditált ultrahangos képzésen is.

Doktor úrról további információt adatlapján, weboldalán és ebben a róla szóló cikkben is olvashat.

Az Uránia Medical Centerben PrenaTest készítésére is van lehetőség. A Prenatestről tájékoztatót itt olvashattok.

Kérjük, hogy genetikai ultrahang vizsgálatra telefonon (+36 30 177 8327) vagy e-mailben (info@uraniamedicalcenter.hu) szíveskedjenek időpontot kérni.

Szakorvosok