Miért érdemes akkor is nőgyógyászhoz fordulni, ha nincs panasz?

Uránia Medical Center » Blog » Miért érdemes akkor is nőgyógyászhoz fordulni, ha nincs panasz?

Orvoshoz alapvetően akkor megyünk, ha valami problémánk van. Legalábbis nagyon sokan gondolják ezt így. Ugyanakkor, ha nőgyógyászatról van szó, nem teljesen így fest a helyzet, ugyanis igen komoly szerepe a különböző szűrővizsgálatoknak is. A helyzet az, hogy az ilyen jellegű betegségek többsége eredményesen gyógyítható, amennyiben időben felfedezik a tüneteket. Ellenkező esetben viszont igen komoly problémákat is okozhat, ha valaki elodázza az éves szűrővizsgálatokat. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, melyik életkorban milyen ellenőrzéseken érdemes részt venni!

Húsz és negyven éves kor között

Amikor egy ifjú hölgy betölti a huszadik életévét, nagyon lényeges, hogy figyelmet fordítson a különböző ajánlott vizsgálatokra. Ezek mindössze néhány percet igénybe vevő rutinvizsgálatok, amelyeket egy évben egyszer érdemes elvégeztetni. Az egyik ilyen a méhnyakrák vizsgálat, amellyel tökéletesen kiszűrhetők az esetleges elváltozások. A másik az emlők vizsgálata, amelyet fontos időről időre otthon, zuhanyzás után is elvégezni, valamint az éves ellenőrzésen a szakemberrel is lényeges ellenőriztetni. Az első szexuális együttlétet követően érdemes odafigyelni a HPV-re is, ami azért nagyon lényeges, mert a méhnyakrák kialakulásáért többnyire ez a vírus  felelős. A statisztikák szerint e nemi úton terjedő betegség valamely típusával a szexuálisan aktív nők és férfiak csaknem 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik élete során. A néhány percet igénybe vevő vizsgálat nem fájdalmas, ráadásul így egy egész éven át nyugodt lehet az egészsége felől.

Negyven éves kor felett

A fentebb említett rendszeres vizsgálatok mellett negyven éves kor felett lényeges kétévente mammográfiai vizsgálatokon is részt venni, ugyanis ebben az életkorban nagyobb az esélye az esetleges emlődaganat kialakulásának.

Ötven éves kor felett

Ezen életkor felett a mammográfiai vizsgálatokat érdemes évenként megismételni, megelőzve ezzel az a daganatos megbetegedések kialakulását.

Mi minden akadályozható meg a szűrővizsgálatok segítségével?

Évente csaknem félmillió nő veszíti életét méhnyakrákban annak ellenére, hogy az időben
felfedezett elváltozás gyógyítható. Sokan azt mondják, három évente elegendő
elvégeztetni ezt a vizsgálatot, azonban sokkal inkább ajánlott az évenként ellenőrzés tizennyolc
éves kor felett. Lényeges emellett a mellvizsgálatról is beszélni. A statisztikák alapján tíz nőből egynek nagy esélye van az emlőrák kialakulására, így az évenkénti szűrés alkalmával ezt is szükséges ellenőriztetni. Ilyenkor az orvos a hónaljat és a melleket tapintja át.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás