Várandósság a koronavírus idején

Uránia Medical Center » Blog » Várandósság a koronavírus idején

Az alábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válszokat a vírussal kapcsolatban.

Hogyan védhetem meg magam kismamaként a COVID-19-től?

A várandósokra ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint más egészséges polgárokra. Fokozott figyelem a személyes higiéniára, a felületfertőtlenítésre és az alapos kézmosásra (legalább 20 másodperc.) Javasolt az arcot is mosni lemosóval/ szappannal. Érdemes elkerülni a nehezen eltávolítható smink viselését. Ha tehetjük mindenféleképpen maradjunk otthon, ha még is ki kell menjünk viseljünk maszkot és ne nyúljunk az arcunkhoz.

Veszélyes-e a magzatra a vírus?

Egyelőre nincs elég adat, hogy biztosan lehessen nyilatkozni, de eddig nem jegyeztek le fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációra utaló jelet. Más koronavírus (pl: SARS) fertőzés esetében nem tapasztaltak magzati károsodást. Amennyiben az első 12 hét alatt jelentkezik láz, akkor fontos a csillapítása (a gyógyszerek közül a paracetamol jön szóba) és utána a kiemelt figyelem a terhesgondozáson, mint minden más esetben.

Milyen következményekkel járhat, ha várandósként megfertőződőm? Nő e a kockázata vetélésnek vagy más komplikációknak?

Nem áll rendelkezésre elég információ, hogy nagy biztonsággal lehessen nyilatkozni. De a jelenlegi adatok alapján nincs jel fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációkra.

Járhatok terhesgondozásra?

A 12. és a 20. heti ultrahangvizsgálat kiemelt fontosságú és időponthoz kötött. A többi vizsgálati időpont rugalmasabban kezelhető, erről érdemes egyeztetni gondozó orvosunkkal. A várandósság utolsó heteiben érdemes a CTG és az ultrahang időpontokat összeegyeztetni, ezzel is csökkentve a házon kívül töltött időt. A védőnő sok olyan fontos vizsgálatot végez el, amit nem szabad kihagyni, azonban a leletek eredményét inkább telefonon beszéljük át.

Átadhatom-e a fertőzést a babának?

Kevés adat áll rendelkezésre a koronavírus születés előtti átadást illetően, ezek az esetszámok igen alacsonyok. A koronavírussal diagnosztizált terhes nők esetében eddig se magzati károsodást nem mutattak ki, se azt, hogy a vírus születés előtt átjutott volna a magzatvízbe vagy a magzatba.

Vírusfertőzött vagyok. Szoptathatok?

A rendelkezésre álló információink alapján a vírus nem jut át az anyatejbe, javasolt a szoptatás folytatása. A cseppfertőzés miatt azonban javasolt a kifejezett védekezés maszkkal, sűrű kézmosással és kesztyű viselésével.

További kérdések esetén javasoljuk konzultáljon felkészült szakorvosainkkal!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás