Várandósság a koronavírus idején

Uránia Medical Center » Blog » Várandósság a koronavírus idején

Az alábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válszokat a vírussal kapcsolatban.

Hogyan védhetem meg magam kismamaként a COVID-19-től?

A várandósokra ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint más egészséges polgárokra. Fokozott figyelem a személyes higiéniára, a felületfertőtlenítésre és az alapos kézmosásra (legalább 20 másodperc.) Javasolt az arcot is mosni lemosóval/ szappannal. Érdemes elkerülni a nehezen eltávolítható smink viselését. Ha tehetjük mindenféleképpen maradjunk otthon, ha még is ki kell menjünk viseljünk maszkot és ne nyúljunk az arcunkhoz.

Veszélyes-e a magzatra a vírus?

Egyelőre nincs elég adat, hogy biztosan lehessen nyilatkozni, de eddig nem jegyeztek le fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációra utaló jelet. Más koronavírus (pl: SARS) fertőzés esetében nem tapasztaltak magzati károsodást. Amennyiben az első 12 hét alatt jelentkezik láz, akkor fontos a csillapítása (a gyógyszerek közül a paracetamol jön szóba) és utána a kiemelt figyelem a terhesgondozáson, mint minden más esetben.

Milyen következményekkel járhat, ha várandósként megfertőződőm? Nő e a kockázata vetélésnek vagy más komplikációknak?

Nem áll rendelkezésre elég információ, hogy nagy biztonsággal lehessen nyilatkozni. De a jelenlegi adatok alapján nincs jel fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációkra.

Járhatok terhesgondozásra?

A 12. és a 20. heti ultrahangvizsgálat kiemelt fontosságú és időponthoz kötött. A többi vizsgálati időpont rugalmasabban kezelhető, erről érdemes egyeztetni gondozó orvosunkkal. A várandósság utolsó heteiben érdemes a CTG és az ultrahang időpontokat összeegyeztetni, ezzel is csökkentve a házon kívül töltött időt. A védőnő sok olyan fontos vizsgálatot végez el, amit nem szabad kihagyni, azonban a leletek eredményét inkább telefonon beszéljük át.

Átadhatom-e a fertőzést a babának?

Kevés adat áll rendelkezésre a koronavírus születés előtti átadást illetően, ezek az esetszámok igen alacsonyok. A koronavírussal diagnosztizált terhes nők esetében eddig se magzati károsodást nem mutattak ki, se azt, hogy a vírus születés előtt átjutott volna a magzatvízbe vagy a magzatba.

Vírusfertőzött vagyok. Szoptathatok?

A rendelkezésre álló információink alapján a vírus nem jut át az anyatejbe, javasolt a szoptatás folytatása. A cseppfertőzés miatt azonban javasolt a kifejezett védekezés maszkkal, sűrű kézmosással és kesztyű viselésével.

További kérdések esetén javasoljuk konzultáljon felkészült szakorvosainkkal!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás