A „2 napos menstruáció” okai

Uránia Medical Center » Blog » A „2 napos menstruáció” okai

Nem csak a menstruáció késése vagy elmaradása jelezhet problémát, de érdemes orvoshoz fordulni akkor is, ha gyenge vérzést tapasztal hosszú távon. Számos ok állhat a probléma hátterében, így ajánlott ilyen esetekben szakember segítségét kérni, hogy megtalálhassuk és orvosolhassuk a tünet okát.

Alapvetően a szigorú diéta, a stressz és a hormonális fogamzásgátlók szedése, vagy azok elhagyása is hatással lehet a menstruációra, és okozhatják ezek a vérzés gyengeségét. Azonban, ha tartósan fennáll ez a helyzet, nem érdemes halogatni szakorvos felkeresését.

Mit jelent a gyenge menstruáció?

Fontos tisztázni, mi számít gyenge vérzésnek. Mikor egy-három nap alatt véget ér a menstruáció és a távozó vér mennyisége 20 ml-nél kevesebb, az mindenképpen ide sorolandó. Lentebb összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb okok, amelyek a háttérben állhatnak.

Hormonális fogamzásgátlók használata

Legyen szó tablettáról, hüvelygyűrűről, hormontartalmú spirálról vagy egyéb hormonális fogamzásgátló módszerről, fontos kihangsúlyozni, hogy ezek mind okozhatnak gyenge menstruációt. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes felvilágosítást kérni egy szakembertől, lehetőség szerint még a használat megkezdése előtt.

Ha elmarad az ovuláció

Amennyiben hosszú távon nincs ovuláció, az szintén okozhat ilyen tünetet. Ennek oka lehet az inzulinrezisztencia, a PCOS, a pajzsmirigyzavarok, de akár a magas prolaktinszint is, amelyek megállapításához mindenképpen alapos kivizsgálás szükséges.

Ha közeleg a menopauza

Amennyiben közeleg a változókor egy nő életlében, teljesen természetes folyamat, ha ezzel együtt gyengül a menstruáció is. Természetesen ennek ellenére fontos orvoshoz fordulni, hiszen ezáltal más tünetek megjelenésére is számítani lehet.

Terhesség fennállása esetén

Bár alapvetően terhesség alatt nem jelentkezik a menstruációs vérzés, lehetnek kivételek, ugyanis a kevés vérzés is lehet jele a várandósságnak a korai szakaszban, rendszerint a beágyazódás után nem sokkal. Természetesen, ha tudomása van a terhességről, mindenképpen fel kell keresnie azonnal orvosát.

A fentiek mellett számos más probléma is állhat a gyenge menstruáció mögött, így nem érdemes halogatni tartósan fennálló állapot esetén a szakember felkeresését. Budapesti, belvárosi rendelőnkben mindenben állunk rendelkezésére!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás