Melyek a terhesség legtipikusabb tünetei?

Uránia Medical Center » Blog » Melyek a terhesség legtipikusabb tünetei?

A terhességet az első hetekben számos különböző tünet jelezheti. Vannak olyan kismamák, akik a menstruáció elmaradásáig észre sem veszik a változást, míg mások esetében erős rosszullétek kísérik ezt az időszakot. Pontosan emiatt nem lehet felállítani egy egységes, mindenkire igaz tünetegyüttest. Ennek ellenére léteznek olyan jelenségek, amelyeket a várandósok nagy része megtapasztal, ezeket gyűjtöttük össze ebben a bejegyzésben.

A terhesség jelei

A gyakori terhességi tünetek közé sorolható a mellfeszülés, a mellbimbó változása, az alhasi fájdalmak, vagy az e területen jelentkező puffadás, de még a szeméremajkak duzzadása is. Szintén jelezhet várandósságot a gyakori vizelési inger és a fáradtság is, sőt, a menstruáció elmaradása vagy az enyhe pecsételő vérzés is egyike lehet a terhesség jeleinek. Emellett az émelygés és a hányinger is gyakran jelentkeznek ebben az időszakban.

Ha a fentiek közül valamelyiket tapasztalom, biztos, hogy terhes vagyok?

Természetesen nem, a fenti tüneteknek egészen más oka is lehet, így mindenképpen ajánlott elvégezni egy terhességi tesztet. Amennyiben a teszt pozitív, érdemes minél előbb felkeresni egy szakorvost. Fontos továbbá, hogy ha negatív az eredmény, a tünetek mégis fennállnak, akkor is ajánlott egy nőgyógyász felkeresése, hiszen előfordulhat, hogy terhesség ellenére csak egy csík jelenik meg a teszten. Ezen okok közé sorolandó például a túl korai stádiumban elvégzett teszt, amely még nem tudja kimutatni a HCG-hormon szintjét. Az ideális időszak az elmaradt menstruáció utáni 12-14. nap, Szintén fontos figyelembe venni a tesztek érzékenységét is, ugyanis ezekből is többféle van.
Budapesti belvárosi rendelőnkben nem kell sokat várnia az időpontra, képzett szakembereink pedig segítenek a tünetek mögött álló okok felderítésében, valamint a további teendők kapcsán is.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás