Mit jelent pontosan a HPV-szemölcs?

Uránia Medical Center » Blog » Mit jelent pontosan a HPV-szemölcs?

A HPV, vagyis humánpapillóma-vírus jelenléte rendellenes sejtosztódást okozhat az emberi szervezetben, amelyek a végtagokon, a hangszalagokon, a szájüregben, valamint a nemi szerveken alakulhatnak ki. A vírusnak eddig több mint 130 ismert típusát azonosították, daganatkeltő képességük pedig igen magas. Pontosan ezért fontos beszélni az úgynevezett HPV-szemölcsről, amely a fertőzés egyik fő megjelenési formája az emberi testen.

Mi is az a HPV-szemölcs?

Ez a papillóma, vírusos szemölcs tulajdonképpen jóindulatú laphámdaganatot jelent, amely legtöbbször a kézfejen jelenik meg, de más területeken is felbukkanhat. Ezeket a szemölcsöket okozó HPV főleg szexuális együttlét alkalmával, ritkábban szoros testkontaktus során adható át. A szemölcsök általában 3 hónappal az érintkezés után jelennek meg, de előfordulhat az is, hogy csak több év múlva alakulnak ki, éppen ezért fontos részt venni a rendszeres szűrővizsgálatokon. Hiszen a vírus attól jelen van, hogy a tüneteit nem észleli az érintett.

Miként orvosolható ez a probléma?

A szemölcsök eltávolíthatók különböző módszerek segítségével, ám lényeges kihangsúlyozni, hogy ezzel maga a vírusfertőzés nem szűnik meg, ennek kezelésével kapcsolatban külön szükséges egyeztetni a kezelőorvossal. A HVP-szemölcs eltüntetésére megoldás lehet a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás, a kémiai oldattal történő ecsetelés, a krémek használata vagy az égetés is. Természetesen azt minden esetben a szakember dönti el, hogy melyik a legjobb módszer.

Miként gyógyítható a HPV-fertőzés?

Rendelőnkben minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kiszűrjük az esetleges HPV-fertőzést. Ha esetleg pozitív a teszt eredménye, a nálunk dolgozó szakemberek mindenben segítenek, amihez szükség van a gyógyuláshoz.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás