Nem csak a terhesség során fontos a nőgyógyászati ultrahang!

Uránia Medical Center » Blog » Nem csak a terhesség során fontos a nőgyógyászati ultrahang!

Sokan legtöbbször a nőgyógyászati ultrahang kapcsán azonnal a terhességre asszociálnak, ami nem meglepő, hiszen a legtöbb esetben tényleg a várandósság alatt kerül sor ilyen jellegű vizsgálatokra. Fontos azonban tudni azt is, hogy számos más panasz kapcsán is szükség lehet az ultrahang használatára, de ma már akár rákszűrés során is rutinszerűen alkalmazzuk.

Milyen esetekben ajánlott nőgyógyászati ultrahang vizsgálat?

Rendszerint olyankor számíthat páciensként arra, hogy ultrahangos vizsgálatra is szükség lesz, amikor hosszú távon fennálló hasi fájdalom vagy görcsök jelentkeznek, vagy ha jó ideje rendszertelen a menstruáció. Mindezek mellett az ötvenéves életkor betöltését követően akkor is ajánlott időről időre ultrahangos vizsgálatot végezni, ha alapvetően semmilyen panasz nem áll fenn. Ilyen módon ugyanis számos betegségre fény derülhet. Ilyenek a nőgyógyászati jellegű daganatos megbetegedések, a méhen belüli elváltozások, de segítségével megállapítható a petefészek ciszták jelenléte vagy a belső női szerveket érintő gyulladások.

Hüvelyi ultrahang

Az egyik nőgyógyászati ultrahangtípus hüvelyen keresztül történik egy speciális vizsgálófej segítségével. Ilyen módon a kismedencében elhelyezkedő szervek alapos vizsgálatára van lehetőség, mint a méh, a petefészek, a petevezetők, valamint a húgyhólyag. Ilyenkor a páciens a nőgyógyászati székben helyezkedik el, a vizsgálófejet pedig a hüvelybe vezetve kezdjük meg a vizsgálatot. Óvatos mozgatás során áttekintjük az érintett területeket.

Hasi ultrahang

A másik nőgyógyászati ultrahang vizsgálat hason át történik. Ilyenkor a páciens háton fekszik, nyújtott lábakkal. A vizsgálati eszközt zselés anyaggal kenjük be és a hason lassan mozgatni kezdjük. Ezáltal a monitoron láthatóvá válnak a belső szervek, vagyis a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg egy része, valamint a belek és a vesék. Általa ellenőrizhető a peteérés, megállapítható a mióma, az esetleges polip, ciszta vagy daganat jelenléte, kiszűrhetők a gyulladások és megállapítható a terhesség is már igen korai szakaszban. Önmagában vagy a hüvelyi vizsgálat kiegészítéseként is alkalmazható.

Rendelőnkben mindkét vizsgálat elvégzésére van lehetőség, így, ha a fennálló tünetek kapcsán szakembereink úgy ítélik meg, szükség van nőgyógyászati ultrahangra, rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás