Milyen az ideális menstruációs ciklus?

Uránia Medical Center » Blog » Milyen az ideális menstruációs ciklus?

Sokat beszéltünk már arról, mi minden állhat a rendszertelen menstruáció mögött, vagy mi lehet hatással a havi ciklusra. Azonban mindezek mellett lényeges arról is szót ejteni, milyen az ideális menstruációs ciklus.

Ezt legfőképp azért érdemes tisztázni, mert így nagyon könnyű nyomon követni a saját havi ciklusát, amelynek köszönhetően hamar észreveheti, ha esetleg valami nem a megszokottak szerint zajlik a szervezetében.

Mikor jelentkezik először a menstruáció?

Magyarországon a statisztikák szerint a átlagosan 12 és 13 éves kor között jelentkezik először a vérzés a fiatal hölgyek körében, azonban ez mindig egyénfüggő, van, akinél évekkel később vagy egy kicsit hamarabb üti fel a fejét a jelenség. Problémára egyedül akkor kell gyanakodni, ha 18 éves korig egyáltalán nincs jele a vérzésnek.

Mikor jelentkezik a menopauza?

Ahogy a kezdetekről, úgy a ciklusok végéről is fontos beszélni, vagyis a menopauzáról. Átlagosan a 48-50 éves hölgyek körében jelentkezik először a vérzések elmaradása. Fontos, hogy ha 40 éves kor előtt jelennek meg a változókor tünetei, mindenképpen érdemes felkeresni ezzel kapcsolatban egy szakembert, ugyanis ez problémát jelezhet.

Mi számít ideális, rendszeres menstruációs ciklusnak?

Alapvetően az ideális ciklus 22 napnál nem rövidebb és a 34 napnál nem hosszabb. Ennek nyomon követéséhez érdemes naptárat vezetni, amely adatai alapján azt is kiszámíthatja, mikorra várható a következő vérzés. Az első hónapokban jelentkezhet rendszertelenség a vérzések között, teljesen normális, ha a 12-13 éves lányoknál 4-6 hetente jelentkezik vérzés. Azonban ha ez egy évvel az első menstruáció után is fennáll, érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni. Szintén igaz ez abban az esetben, ha kimarad a vérzés, esetleg a megszokottnál több ideig tart vagy más rendellenességet észlel. Ennek hátterében ugyanis számos dolog állhat.

Lényeges, hogy amennyiben bármilyen rendellenességet vagy nem megszokott tünetet tapasztal a menstruációs ciklusában, mindenképpen keressen fel egy szakembert. Budapesti, belvárosi rendelőnkben minden esetben segítünk Önnek a probléma kiderítésében és megoldásában.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás