A terhesség jelei

Uránia Medical Center » Blog » A terhesség jelei

A várandósságnak vannak gyanújelei, valószínűségi és biztos jelei, csoportosításuk talán így a legegyszerűbb és legérthetőbb. Olvass tovább és elmondjuk részletesen.

A terhesség gyanújelei közé tartoznak mindazok a változások, amelyek felvetik a terhesség gyanúját, de nem zárható ki az sem, hogy valamilyen más egyéb kóros állapot jelzői.
Ezek a tünetek az egész szervezetre vonatkoznak, és előfordulhatnak férfiakban is.
A gyanújelek talán leggyakoribb esetei az idegrendszerre vonatkozó szubjektív tünetek (pl. hangulatingadozás), illetve a hányinger, és a reggeli hányás. Fontos tudni, hogyha a hányás nem szűnik, a várandós dehidrálódik és felborul az ionháztartása, ezért kórházi ellátás szükséges! Gyakori gyanújel a szokatlanul nagy étvágy, és a kívánósság is.

A terhesség valószínűségi jelei közé tartozik minden objektív elváltozás, ami a női nemi szerveken és az emlőkön mutatkozik meg, illetve ide tartoznak a terhességi tesztek is.
Ezek az elváltozások már csak nőknél fordulhatnak elő, valószínűsítik a várandósságot, de biztos diagnózist még nem adnak.
Napjainkban már nagyon sok márkájú, sok féle terhességi teszt létezik, de mindegyiknek az alapja a béta hCG (humán chorialis gonadotropin) nevű hormon vizeletből való kimutatása, ami már a beágyazódás előtt, a menstruáció elmaradásától számított 4.-7. napon kimutathatóvá válik. Ezeknek a teszteknek a hátránya, hogy bizonyos betegségeknél (pl. hypothyreosis, immunbetegség…) álpozitív eredményt adhatnak, illetve méhen kívüli terhesség esetén is pozitívak leszek. Ez a terhességi hormon a vérszérumból is kimutatható.

A női nemi szervek jellegzetes változásokon mennek keresztül a terhesség korai szakaszában, így ezek is valószínűsítik azt.
Először is, elmarad a menstruáció. Kóros esetben előfordulhat, hogy a terhesség első néhány hónapjában a ciklusnak megfelelő menzesz szerű vérzés jelentkezik.
A szeméremdomb lividen (sápadtan) elszíneződik.
A hüvelyfalak is lividek lesznek és megduzzadnak, bővebb hüvelyváladék jelentkezik, aminek savas kémhatása fokozódik.
A méhnyak tágabb és hosszabb lesz, bimanuális vizsgálat során érezhető, hogy a méhtest és a méhnyak külön mozgatható lesz.
A méhtest izomszövete és kötőszövete megnagyobbodik (hypertrophia) és fokozódik a vérellátása, fala felpuhul. Alakja, ami nem terhes állapotban egy lefelé fordított körtéhez hasonlít gömbölydeddé válik, és gyakran ki is boltosul a méhfal a pete beágyazódásának helyén, majd a terhesség előrehaladtával folyamatosan növekszik.
A méh nyálkahártyája ún. deciduává alakul, ami a talaja a megtermékenyített petesejt beágyazódásának és a méhlepény képződésének.
A petefészekben is hypertrophia és fokozódó vérellátás alakul ki.
A várandósság kezdetén az emlőbimbók és a bimbóudvar elszíneződése, fokozott pigmentáltsága jellemző, miközben az emlők állománya szaporodik, és csökevényes tejmirigyek (Montgomery- mirigyek) jelennek meg rajtuk a bimbóudvar körül. Az emlők gyakran érzékennyé válnak.

A terhesség biztos jele, ha a magzat, a mellékrészek (pl. magzatvíz, köldökzsinór) láthatóvá válnak az ultrahang vizsgálat során, és szívműködés észlelhető. A petezsák már kb. az 5. terhességi héttől látható, benne a másodlagos szikhólyag megléte a méhen belüli várandósság bizonyítéka.

A terhességet minden esetben szakorvos kell megállapítsa és már a korai szakaszban fontos megvizsgálni, hogy a magzat a megfelelő helyen tapadt meg és nem méhen kívüli terhesség esete áll fenn. Javasoljuk, hogy terhesség tünete esetén fordulj kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás