A terhesség jelei

Uránia Medical Center » Blog » A terhesség jelei

A várandósságnak vannak gyanújelei, valószínűségi és biztos jelei, csoportosításuk talán így a legegyszerűbb és legérthetőbb. Olvass tovább és elmondjuk részletesen.

A terhesség gyanújelei közé tartoznak mindazok a változások, amelyek felvetik a terhesség gyanúját, de nem zárható ki az sem, hogy valamilyen más egyéb kóros állapot jelzői.
Ezek a tünetek az egész szervezetre vonatkoznak, és előfordulhatnak férfiakban is.
A gyanújelek talán leggyakoribb esetei az idegrendszerre vonatkozó szubjektív tünetek (pl. hangulatingadozás), illetve a hányinger, és a reggeli hányás. Fontos tudni, hogyha a hányás nem szűnik, a várandós dehidrálódik és felborul az ionháztartása, ezért kórházi ellátás szükséges! Gyakori gyanújel a szokatlanul nagy étvágy, és a kívánósság is.

A terhesség valószínűségi jelei közé tartozik minden objektív elváltozás, ami a női nemi szerveken és az emlőkön mutatkozik meg, illetve ide tartoznak a terhességi tesztek is.
Ezek az elváltozások már csak nőknél fordulhatnak elő, valószínűsítik a várandósságot, de biztos diagnózist még nem adnak.
Napjainkban már nagyon sok márkájú, sok féle terhességi teszt létezik, de mindegyiknek az alapja a béta hCG (humán chorialis gonadotropin) nevű hormon vizeletből való kimutatása, ami már a beágyazódás előtt, a menstruáció elmaradásától számított 4.-7. napon kimutathatóvá válik. Ezeknek a teszteknek a hátránya, hogy bizonyos betegségeknél (pl. hypothyreosis, immunbetegség…) álpozitív eredményt adhatnak, illetve méhen kívüli terhesség esetén is pozitívak leszek. Ez a terhességi hormon a vérszérumból is kimutatható.

A női nemi szervek jellegzetes változásokon mennek keresztül a terhesség korai szakaszában, így ezek is valószínűsítik azt.
Először is, elmarad a menstruáció. Kóros esetben előfordulhat, hogy a terhesség első néhány hónapjában a ciklusnak megfelelő menzesz szerű vérzés jelentkezik.
A szeméremdomb lividen (sápadtan) elszíneződik.
A hüvelyfalak is lividek lesznek és megduzzadnak, bővebb hüvelyváladék jelentkezik, aminek savas kémhatása fokozódik.
A méhnyak tágabb és hosszabb lesz, bimanuális vizsgálat során érezhető, hogy a méhtest és a méhnyak külön mozgatható lesz.
A méhtest izomszövete és kötőszövete megnagyobbodik (hypertrophia) és fokozódik a vérellátása, fala felpuhul. Alakja, ami nem terhes állapotban egy lefelé fordított körtéhez hasonlít gömbölydeddé válik, és gyakran ki is boltosul a méhfal a pete beágyazódásának helyén, majd a terhesség előrehaladtával folyamatosan növekszik.
A méh nyálkahártyája ún. deciduává alakul, ami a talaja a megtermékenyített petesejt beágyazódásának és a méhlepény képződésének.
A petefészekben is hypertrophia és fokozódó vérellátás alakul ki.
A várandósság kezdetén az emlőbimbók és a bimbóudvar elszíneződése, fokozott pigmentáltsága jellemző, miközben az emlők állománya szaporodik, és csökevényes tejmirigyek (Montgomery- mirigyek) jelennek meg rajtuk a bimbóudvar körül. Az emlők gyakran érzékennyé válnak.

A terhesség biztos jele, ha a magzat, a mellékrészek (pl. magzatvíz, köldökzsinór) láthatóvá válnak az ultrahang vizsgálat során, és szívműködés észlelhető. A petezsák már kb. az 5. terhességi héttől látható, benne a másodlagos szikhólyag megléte a méhen belüli várandósság bizonyítéka.

A terhességet minden esetben szakorvos kell megállapítsa és már a korai szakaszban fontos megvizsgálni, hogy a magzat a megfelelő helyen tapadt meg és nem méhen kívüli terhesség esete áll fenn. Javasoljuk, hogy terhesség tünete esetén fordulj kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás