A terhességi tesztekről

Uránia Medical Center » Blog » A terhességi tesztekről

Ebben a cikkünkben a terhességi tesztek működését mutatjuk be. Érdekes lesz, olvassatok tovább!

Egy szabályos ciklus általában 28 napos, amelynek első napja a menstruációs vérzés kezdete. A ciklus első felében a méh üregében regeneráció zajlik, a méh nyálkahártyája (endometrium) fokozatosan vastagszik, hogy megfelelő minőségű legyen a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Mindeközben, szintén a ciklus első felében a petefészekben (ovarium) a petesejtek/tüszők érése zajlik. Általában több petesejt is érésnek indul, de csak egy, a domináns tüsző érik meg teljesen. A ciklus közepéhez, a 14. naphoz hoz érve következik be a tüszőrepedés, a megérett petesejt kilökődése a petefészekből (ovulatio). Az petesejt vándorolni kezd a petevezetőben a méh ürege felé, és általában itt, a petevezetőben megtörténik a megtermékenyítés ha a petesejt spermiummal találkozik sikeres együttlétet követően. Ezután a megtermékenyített petesejt tovább vándorol, közben osztódásba kezd, és a méh üregébe jutva beágyazódik a nyálkahártyába. Ekkor elkezdi a terhességi hormon, a béta-hCg termelését.

Fontos megemlíteni, hogy lehetnek egyéni eltérések a ciklus hosszában, így sokszor a peteérés nem pont a 14. napra esik, illetve, hogy a kilökődött petesejt 12-24 óráig termékenyülő képes, a spermiumok pedig 48-72 óráig termékenyítőképesek, így ezen időszakban bármikor bekövetkezhet a megtermékenyülés.

Béta-hCg hormon a férfiakban és a nem terhes nőkben is jelen van egy kevés mennyiségben. A várandósság tényét a hCg mennyiségéből lehet megállapítani, illetve korát kikövetkeztetni, az ugyanis a beágyazódás után napról napra jelentősen nő, kétnaponta duplázódik. A béta-hCg a vérből, és a vizeletből egyaránt kimutatható.

A terhességi tesztek mind ugyanazon az elven működnek, a béta-hCg-t keresik a vizeletben, azonban az érzékenységük, és a tesztelés módja is minimálisan eltérő. Alapvetően 3 típust különböztethetünk meg aszerint, hogy milyen módon kell a vizeletet bejuttatni a tesztbe.

  • A legegyszerűbbek, legolcsóbbak a csík-tesztek. Egy tiszta, száraz kicsi tartályra van szükség, amibe bele kell juttatni a vizeletből. Ebbe kell belemártani aztán meghatározott időre a teszt-csíkot, majd vízszintes felületre helyezni. A használati utasításban meghatározott percek után lehet leolvasni az eredményt.
  • A kazettás módszert használó terhességi teszteknél mellékelnek egy pipettát is a csomagolásba, amellyel a már korábban gyűjtött vizeletből pár cseppet kell egy kijelölt helyre cseppenteni. Ezt is vízszintes felületre kell helyezni, majd a meghatározott idő után leolvasni az eredményt.
  • A harmadik teszt-típus a legdrágább, ennek használata esetén nincs szükség tartályra, elég csak a teszt felszívó végét pár másodpercre a vizeletsugárba beletartani, majd a kupakjával lezárni, és a megfelelő idő elteltével leolvasni az eredményt.

Az eredmény jelzése és a leolvasás módja mindhárom tesztnél ugyanaz. 1 csík elszíneződése negatív, 2 csík pozitív. A kupakos, vizeletsugaras teszteknél létezik olyan is, aminek digitális kijelzője van, és kiírja az eredményt, illetve a terhesség hozzávetőleges korát is.

A korai öröm és a korai aggodalom elkerülése érdekében nem érdemes a várt menstruáció előtt tesztelni. A vérzés elmaradása után 3-4 nappal érdemes megcsinálni az első tesztet, de a várandósság tényének megerősítését, akármilyen típusú, érzékenységű a használt teszt, végső soron a nőgyógyász által végzett hüvelyi ultrahang fogja megmondani, ahol a terhesség korától függően petezsákot, embriót, vagy akár szívműködést is lehet majd látni.

Amennyiben kérdésed van javasoljuk, hogy fordulj kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésédre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás