A terhességi tesztekről

Uránia Medical Center » Blog » A terhességi tesztekről

Ebben a cikkünkben a terhességi tesztek működését mutatjuk be. Érdekes lesz, olvassatok tovább!

Egy szabályos ciklus általában 28 napos, amelynek első napja a menstruációs vérzés kezdete. A ciklus első felében a méh üregében regeneráció zajlik, a méh nyálkahártyája (endometrium) fokozatosan vastagszik, hogy megfelelő minőségű legyen a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Mindeközben, szintén a ciklus első felében a petefészekben (ovarium) a petesejtek/tüszők érése zajlik. Általában több petesejt is érésnek indul, de csak egy, a domináns tüsző érik meg teljesen. A ciklus közepéhez, a 14. naphoz hoz érve következik be a tüszőrepedés, a megérett petesejt kilökődése a petefészekből (ovulatio). Az petesejt vándorolni kezd a petevezetőben a méh ürege felé, és általában itt, a petevezetőben megtörténik a megtermékenyítés ha a petesejt spermiummal találkozik sikeres együttlétet követően. Ezután a megtermékenyített petesejt tovább vándorol, közben osztódásba kezd, és a méh üregébe jutva beágyazódik a nyálkahártyába. Ekkor elkezdi a terhességi hormon, a béta-hCg termelését.

Fontos megemlíteni, hogy lehetnek egyéni eltérések a ciklus hosszában, így sokszor a peteérés nem pont a 14. napra esik, illetve, hogy a kilökődött petesejt 12-24 óráig termékenyülő képes, a spermiumok pedig 48-72 óráig termékenyítőképesek, így ezen időszakban bármikor bekövetkezhet a megtermékenyülés.

Béta-hCg hormon a férfiakban és a nem terhes nőkben is jelen van egy kevés mennyiségben. A várandósság tényét a hCg mennyiségéből lehet megállapítani, illetve korát kikövetkeztetni, az ugyanis a beágyazódás után napról napra jelentősen nő, kétnaponta duplázódik. A béta-hCg a vérből, és a vizeletből egyaránt kimutatható.

A terhességi tesztek mind ugyanazon az elven működnek, a béta-hCg-t keresik a vizeletben, azonban az érzékenységük, és a tesztelés módja is minimálisan eltérő. Alapvetően 3 típust különböztethetünk meg aszerint, hogy milyen módon kell a vizeletet bejuttatni a tesztbe.

  • A legegyszerűbbek, legolcsóbbak a csík-tesztek. Egy tiszta, száraz kicsi tartályra van szükség, amibe bele kell juttatni a vizeletből. Ebbe kell belemártani aztán meghatározott időre a teszt-csíkot, majd vízszintes felületre helyezni. A használati utasításban meghatározott percek után lehet leolvasni az eredményt.
  • A kazettás módszert használó terhességi teszteknél mellékelnek egy pipettát is a csomagolásba, amellyel a már korábban gyűjtött vizeletből pár cseppet kell egy kijelölt helyre cseppenteni. Ezt is vízszintes felületre kell helyezni, majd a meghatározott idő után leolvasni az eredményt.
  • A harmadik teszt-típus a legdrágább, ennek használata esetén nincs szükség tartályra, elég csak a teszt felszívó végét pár másodpercre a vizeletsugárba beletartani, majd a kupakjával lezárni, és a megfelelő idő elteltével leolvasni az eredményt.

Az eredmény jelzése és a leolvasás módja mindhárom tesztnél ugyanaz. 1 csík elszíneződése negatív, 2 csík pozitív. A kupakos, vizeletsugaras teszteknél létezik olyan is, aminek digitális kijelzője van, és kiírja az eredményt, illetve a terhesség hozzávetőleges korát is.

A korai öröm és a korai aggodalom elkerülése érdekében nem érdemes a várt menstruáció előtt tesztelni. A vérzés elmaradása után 3-4 nappal érdemes megcsinálni az első tesztet, de a várandósság tényének megerősítését, akármilyen típusú, érzékenységű a használt teszt, végső soron a nőgyógyász által végzett hüvelyi ultrahang fogja megmondani, ahol a terhesség korától függően petezsákot, embriót, vagy akár szívműködést is lehet majd látni.

Amennyiben kérdésed van javasoljuk, hogy fordulj kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésédre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás