Éves nőgyógyászati szűrés – menete, tudnivalók, tanácsok

Uránia Medical Center » Blog » Éves nőgyógyászati szűrés – menete, tudnivalók, tanácsok

Kedves leendő páciensünk! Ebben a cikkben szeretném Neked összefoglalni, hogy pontosan hogyan is zajlik egy éves nőgyógyászati szűrővizsgálat. Segítséget szeretnék adni, hogy majd, mikor megérkezel hozzánk, komfortosabban és biztonságban érezd magad. Így, reményeim szerint, tájékozottabban érkezel hozzánk.

Az első, és talán legfontosabb, hogy tudd, bármilyen rémhírek is keringenek a nőgyógyászati szűréssel kapcsolatban, nagyon fontos, hogy ne hanyagold el az évenkénti vizsgálatot. Betegséget általában megelőzni jobb és könnyebb, mint kezelni. Ezek a szűrővizsgálatok segítséget adnak ehhez.

Időpontfoglalást követően (melyet megtehetsz online a www.foglaljorvost.hu weboldalon, illetve telefonon a +36 30 177 8327-es telefonszámon) várunk időpontod szerint az Uránia Medical Centerben (a pontos címünk: 1088 Budapest, Rákóczi út 19. I em. 9 ajtó) Kérünk, ha teheted, időpontod előtt 10 perccel érkezz, ebben az időintervallumban történik a testhőmérséklet mérés, illetve a regisztráció.

Ezek után az asszisztens hölgy bekísér a Doktor Úrhoz. Itt először az orvos bemutatkozik, majd megtörténik a nőgyógyászati alapadatok felvétele. Ezek után tisztázódik, hogy van-e jelenleg bármi panaszod vagy sem.

Ezt követően történik a cytológia mintavétel. Nőgyógyászati szűrővizsgálatra érdemes szoknyába érkezni, így megkönnyítve a le és fel öltözést, illetve a vizsgálóágyra való felülés is komfortosabb lehet. (Szoknya levetése nem feltétlenül szükséges, hiszen a felhajtása is elég célravezető tud lenni.) Mintavétel során a felső ruházatot nem kell levenni, csak az alsót. A vizsgálóágyon való elhelyezkedés után a Doktor Úr Cusco eszközzel feltárja a hüvelyt. Feltárás során lámpa segítségével jobb látásviszonyokat biztosít magának az orvos. Feltárás után egy vékony pálcával mintát vesz a méhnyakból. Ez a mintavétel nagyon minimális diszkomforttal társulhat. A mintavétel után az orvos vagy az asszisztens a levett mintát kikeni tárgylemezre. A sejtek a mintából a méhnyakból származnak, és pontos jelzést adnak, ha bármilyen elváltozás kialakult vagy kezd kialakulni az említett területen. A tárgylemezre kikent mintát a cytológus vizsgálja meg, így az eredmény két, három hét múlva várható.

Ezek után a Doktor Úr eltávolítja a Cusco eszközt, majd egy fájdalmatlan mozdulattal megvizsgálja hüvelyen keresztül a méh és a hüvely egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint, hogy van-e gyulladásra utaló fájdalmas pont. Ezt nevezzük bimanuális vizsgálatnak. Bal kezével (mely a hasfalon van) kitapintja a méh helyzetét a kismedencében, információt szerezve annak helyzetéről, illetve a petefészkek lehetséges érzékenységéről.

Következő lépés az ultrahangos vizsgálat. Ekkor az orvos műszeróvszert húz az ultrahangfejre, ezután becsúsztatja a hüvelybe a fejet. Ultrahang segítségével képet kapunk a belső női nemi szervek (méh, petevezetékek, petefészek) állapotáról. Érdemes nagyjából üres húgyhólyaggal részt venni a vizsgálaton, ez segít a jobb ultrahangos kép kivitelezésében.

Menstruáció alatt nem ajánlott az éves szűrővizsgálat elvégzése, ugyanis sem a cytológia nem ad valós képet a méhnyak állapotáról, sem a menstruációs görcsökre nem hat jól az ultrahangos fej jelenléte.

Ezeket követően, az orvos arra fog kérni, hogy alulról öltözz fel, míg felülről vetkőzz le. Következik az emlők vizsgálata. Az orvos körkörös mozdulatokkal átvizsgálja az emlőállományát, megfigyelve, hogy kitapintható-e bármilyen csomó.  Az emlővizsgálat végeztével visszaöltözhetsz.

Mindezek után, ha bármilyen kérdés merülne fel benned, megbeszéljük őket. A vizsgálatok során az orvos mindenről tájékoztatást fog adni, de ha esetleg bizonytalan vagy, kérlek kérdezz. Minden kérdés fontos.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat bármelyik elemét visszautasíthatod. A vizsgálat az összes elemet tartalmazza, viszont a te döntésed, hogy szeretnéd-e őket. A pontos diagnózishoz minden részlet fontos, így a lehetséges minimális diszkomfort ellenére, én javaslom, hogy minden részét kérd a vizsgálatnak.

Forduljon kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás