A változó kor – azaz a menopauza, más néven climacterium

Uránia Medical Center » Blog » A változó kor – azaz a menopauza, más néven climacterium

Míg az egészséges férfiak utódnemző képessége a serdülőkort követően csaknem egy egész életen át megtartott, addig a nők fogamzóképessége, reproduktív periódusa az életévek növekedésével csökken, majd megszűnik.
A menopauza, vagyis a nők változó kora átlagosan 47- 52 éves kor között jelentkezik, de ez minden nő esetében egyéni, genetikailag meghatározott. Akkor következik be, ha a petefészek által irányított utolsó menstruációt 12 hónapon át nem követi újabb vérzés, és mellé jellegzetes, a női hormonális funkciók hanyatlása miatt kialakuló tünetek jelentkeznek. 40 éves kor előtt korai petefészek- kimerülésről beszélünk.

A változó kor közelében (perimenopausa) az addigi szabályos ciklus felborul, hosszabb/rövidebb lesz, tüszőérés (ovulatio) csak elenyészően ritkán jelentkezik. Előfordul, hogy elvétve mégis van a menopauza után is tüszőérés és vérzés következik be, de ezeket a vérzéseket, azok okait mindig ki kell vizsgálni!

A változás kiindulópontja a petefészek, amelyben a tüszők (petesejtek) száma az évtizedek során folyamatosan csökken, ezzel együtt a petefészek hormonális funkciói is hanyatlanak. Az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje a vérplazmában lecsökken, ennek hatására a termelődésüket serkentő agyalapi FSH és LH hormonok szintje pedig megnövekszik.
Ezeknek a hormonális funkcióknak a megváltozása a havi vérzés elmaradása mellett számos jellegzetes tünet formájában jelentkezik.

Ilyenek az úgynevezett vasomotoros tünetek, például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a kipirulás, a gyakori fejfájás, és a szapora szívverés (palpitatio) érzése.

A belső női nemi szerveket alkotó szövetek nagy része ún. ösztrogénfüggő. Ezen szövetek a menopauzában sorvadásnak (atrophia) indulnak.

A méh megkisebbedik, a méhnyálkahártya szerkezete atrophiásan átalakul, és a hüvelyfal hámja is sorvadt lesz, ami kiszáradáshoz, ezáltal hüvelyi diszkomforthoz és fájdalmas közösüléshez vezet.

Az alacsony ösztrogénszint miatt a hüvelyflóra (Dörderlein- flóra) is meggyengül, ezáltal megnő a hüvelyi fertőzésekre való fogékonyság.

A menopauza időszakát gyakran pszichés változások is kísérik. A nők számára ezek a nehézségek abból adódnak, hogy a fogamzóképesség elvesztését az önértékelés csökkenése követi, valamint „kapuzárás” -t él meg, ragaszkodik a fiatalsághoz. A libido is gyakorta csökkenésnek indul.

A változó kort a csontrendszer negatív változása is kíséri; a csontszerkezet fogyásnak indul, állományának minősége romlik. Ez okozza az esetleges gerincproblémákat/deformitásokat, esetenként a testmagasság csökkenését. A csontok rugalmassága, szilárdsága csökken, érzékenyebbé válnak, így valószínűbbek a repedések, törések, akár spontán is.

A menopauzában bekövetkező hormonális változás a szív- és érrendszeri (cardivascularis) betegségekre való fogékonyságot is növeli, többek között az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szint növekedése által.

A változó kor természetes folyamat. A női működés egészéhez tartozik, együtt jár az élettel, de a vele járó szomatikus (testi) és lelki nehézségek megfelelő hormonterápiával minimalizálhatóak.

Javasoljuk, hogy amennyiben a változó kor tüneteit észleli magán konzultáljon orvosainkkal akik megfelelő tanáccsal tudják ellátni ebben az élethelyzetben is.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás