A változó kor – azaz a menopauza, más néven climacterium

Uránia Medical Center » Blog » A változó kor – azaz a menopauza, más néven climacterium

Míg az egészséges férfiak utódnemző képessége a serdülőkort követően csaknem egy egész életen át megtartott, addig a nők fogamzóképessége, reproduktív periódusa az életévek növekedésével csökken, majd megszűnik.
A menopauza, vagyis a nők változó kora átlagosan 47- 52 éves kor között jelentkezik, de ez minden nő esetében egyéni, genetikailag meghatározott. Akkor következik be, ha a petefészek által irányított utolsó menstruációt 12 hónapon át nem követi újabb vérzés, és mellé jellegzetes, a női hormonális funkciók hanyatlása miatt kialakuló tünetek jelentkeznek. 40 éves kor előtt korai petefészek- kimerülésről beszélünk.

A változó kor közelében (perimenopausa) az addigi szabályos ciklus felborul, hosszabb/rövidebb lesz, tüszőérés (ovulatio) csak elenyészően ritkán jelentkezik. Előfordul, hogy elvétve mégis van a menopauza után is tüszőérés és vérzés következik be, de ezeket a vérzéseket, azok okait mindig ki kell vizsgálni!

A változás kiindulópontja a petefészek, amelyben a tüszők (petesejtek) száma az évtizedek során folyamatosan csökken, ezzel együtt a petefészek hormonális funkciói is hanyatlanak. Az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje a vérplazmában lecsökken, ennek hatására a termelődésüket serkentő agyalapi FSH és LH hormonok szintje pedig megnövekszik.
Ezeknek a hormonális funkcióknak a megváltozása a havi vérzés elmaradása mellett számos jellegzetes tünet formájában jelentkezik.

Ilyenek az úgynevezett vasomotoros tünetek, például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a kipirulás, a gyakori fejfájás, és a szapora szívverés (palpitatio) érzése.

A belső női nemi szerveket alkotó szövetek nagy része ún. ösztrogénfüggő. Ezen szövetek a menopauzában sorvadásnak (atrophia) indulnak.

A méh megkisebbedik, a méhnyálkahártya szerkezete atrophiásan átalakul, és a hüvelyfal hámja is sorvadt lesz, ami kiszáradáshoz, ezáltal hüvelyi diszkomforthoz és fájdalmas közösüléshez vezet.

Az alacsony ösztrogénszint miatt a hüvelyflóra (Dörderlein- flóra) is meggyengül, ezáltal megnő a hüvelyi fertőzésekre való fogékonyság.

A menopauza időszakát gyakran pszichés változások is kísérik. A nők számára ezek a nehézségek abból adódnak, hogy a fogamzóképesség elvesztését az önértékelés csökkenése követi, valamint „kapuzárás” -t él meg, ragaszkodik a fiatalsághoz. A libido is gyakorta csökkenésnek indul.

A változó kort a csontrendszer negatív változása is kíséri; a csontszerkezet fogyásnak indul, állományának minősége romlik. Ez okozza az esetleges gerincproblémákat/deformitásokat, esetenként a testmagasság csökkenését. A csontok rugalmassága, szilárdsága csökken, érzékenyebbé válnak, így valószínűbbek a repedések, törések, akár spontán is.

A menopauzában bekövetkező hormonális változás a szív- és érrendszeri (cardivascularis) betegségekre való fogékonyságot is növeli, többek között az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szint növekedése által.

A változó kor természetes folyamat. A női működés egészéhez tartozik, együtt jár az élettel, de a vele járó szomatikus (testi) és lelki nehézségek megfelelő hormonterápiával minimalizálhatóak.

Javasoljuk, hogy amennyiben a változó kor tüneteit észleli magán konzultáljon orvosainkkal akik megfelelő tanáccsal tudják ellátni ebben az élethelyzetben is.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás