Szexuális úton terjedő betegségek

Uránia Medical Center » Blog » Szexuális úton terjedő betegségek

Ismert tény, hogy szexuális aktus során számos kórokozó által kiváltott fertőzést szedhetünk össze. A bakteriális fertőzéseken kívül, vírus fertőzések illetve protozoonok által kiváltott betegségek adhatók és kaphatók. Ebben a cikkben kórokozók szerint lesznek tagolva a szexuális úton terjedő betegségek

Ez a cikk nem tér ki minden kórokozóra, csak a rendelőnkben leggyakrabban előforduló betegségforrásokra.

Ezen fertőzések közös jellemzői, hogy a fertőződéshez szoros testi kontaktus szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólagosan csak hüvelyi együttlét kell hozzá, hiszen ezek a fertőzések oralis és anális együttléttel is elkaphatóak. Továbbá ezek a fertőzések elkaphatóak anyatej útján, méhlepényen keresztül, illetve más véres közeg által.

A legtöbbjükre jellemző még, hogy érzékeny kórokozók okozzák, így a megfelelő terápia mellett kipusztíthatók a szervezetből. Fontos rizikótényezők lehetnek koraszülésben, méhen kívüli terhességben, meddőségben, illetve az újszülöttek fertőződésében is.

Baktériumok:

 1) Neisseria gonorrhoeae (közismertebb nevén a tripper)

Gonorrhoeaes fertőzés legjellegzetesebb tünete a bőséges, sárgás méhnyaki folyás. Enyhébb lefolyású esetben a hüvelyre és a méhnyakra terjed ki a fertőzés, viszont az esetek 15%-ban felszálló kismedencei gyulladást is okozhat. Ezek a gyulladások erős alhasi fájdalommal járhatnak. Terhességben nagyon veszélyes, koraszülést és időelőtti burokrepedést idézhet elő. Ezen felül az újszülötteknél kankós kötőhártya gyulladást is okozhat.

2) Treponema pallidum (azaz a syphilis)

Syphilis fertőzés kezelés nélkül még a mai napig is halálos kimenetelű fertőzésnek tekinthető. Ez a fertőzés  stádiumokban zajlik, krónikus lefolyása, egész szervezetet érinti. Általában a fertőzéstől számított 21. napon a behatolási kapuban (a szervezet azon pontja, ahol érintkezett a fertőzéssel) vörös, tömött , fájdalmatlan hólyagszerű képlet jelentkezik. Leggyakrabban ezek a hólyagok a szájüregben, hüvelyben, szemérem ajkakon, emlőbimbón, köldök és anus környékén, illetve a péniszen jelentkeznek. A hólyagszerű képletekkel társul általában nyirokcsomó fájdalom is. Ezek a hólyagok 3-6 nap alatt spontán eltűnnek. Körülbelül 9 héttel később, test szerte kinövések és foltosodás lesz jellemző. Ezeket a tüneteket kíséri láz, rossz közérzet, fogyás. Ezen tünetek után akár évekig tünetmentes lehet az illető. Azonban évekkel később, a kezeletlen betegnél test szerte szöveti elhalások lesznek láthatóak, általában az orrot érinti először ez az elhalás. Ezen felül szív- és érrendszeri panaszok, központi idegrendszeri zavarok is kialakulnak. 

Terhesség során kötelező a syphilis szűrés, mivel magzati elhalást okoz, illetve igen beteg magzat megszületését teszi lehetővé.

3) Chlamydia trachomatis szerotípusai

Általában tünetmentes a fertőződés. Lappangási ideje 1-5 hét. A tünetmentes fertőzések aránya a 70–75%-ot is elérheti. A nőknél főként méhnyakgyulladás, illetve húgycsőgyulladás jellemzi. Feljebb terjedve kialakulhat petevezetékgyulladás és endometrium gyulladás is, ebből kifolyólag gyakori tünet a petevezeték eredetű meddőség. Az esetek mintegy 20%-a társul gonorrhoeával. Újszülötteknél kötőhártya gyulladást és pneumóniát okozhat.

Az egyidejű partnerkezelés nagyon fontos, mivel a Chlamydia-pozitív nők partnereinek több mint a fele fertőzött.

4) Mycoplasma és Ureapasma

Mindkét baktérium esetében a fertőzés tünetei a következők: gyakori, kínzó vizelési inger, égő, csípő érzéssel, melyeket gyakran alhasi fájdalom kísér. A fertőzések terjedését segíti, hogy a fertőzött férfiak mintegy 94%-a, míg a nők 56%-a tünetmentesen hordozza a kórokozókat.

Vírusok:

1) Humán Papilloma Vírus (HPV)

Mivel a HPV kiemelten fontos téma, ezzel részletesen következő cikkünkben foglalkozunk.

2) Humán Immundeficiencia Vírus (HIV)

Szexuális érintkezésen kívül még terjedhet méhlepényen és anyatejen keresztül, vér útján, illetve szöveti, sejti transzplantáció útján is. A vírus eléri a szervezetben, hogy kialakuljon egy immunhiányos állapot, azaz a szervezet nem képes védekezni semmilyen más kórokozóval szemben, így kezelés nélkül nagyon kicsi a túlélés esélyes bármilyen fertőzéssel szemben. Általában jellemző, hogy az első klinikai tünetek jelentkezéséig annál rövidebb idő telik el, minél fiatalabb életkorban következik be a fertőződés.

Átlagosan a fertőződéstől számított 10 évig élnek a hordozó emberek. Antiretrovirális kezeléssel jelentős késleltetés érhető el, így a fertőzött személy hosszabb életet élhet.

Ezekkel az antiretrovirális szerekkel akár a vírus fertőzőképessége is gátolható. A fertőzéstől számított 12. hétben kezd el a szervezet antitesteket termelni, ezek ekkor már vérből kimutathatóak.  A HIV végstádium az AIDS.

3) Herpes Simplex Vírus

Első találkozás a vírussal egy másik hordozó embertől származik.  A betegség lappangási ide 3-8 nap. Tünetei a következők: láz, fejfájás, izomfájdalom, elesettség érzete, fájdalmas, duzzadt, apró hólyagok, melyek kifakadáskor elfekélyesednek. A betegség lefolyása 15–20 nap, a vírus a környéki nyirokcsomókba húzódik vissza és heg nélkül gyógyul.

Ez azt jelenti, hogy azon emberek, akik életük során találkoztak ezzel a vírussal, örökké a hordozói lesznek.

Fontos kiemelni, hogy másokat csak akkor tudunk megfertőzni ezzel a vírussal, ha a vírus éppen aktív a mi szervezetünkben is.  Nyugalmi állapotban levő vírusgenom különböző ingerek hatására aktiválódik, ilyen ingerek a következők: szervezet védekező képességének a csökkenése, menses, genitális fertőzések, láz, antibiotikus kezelés, stressz, szorongás, erős napfény-expozíció.

Protozzonok:

1) Trichomonas vaginalis

Ez a kórokozó egy anaerob egysejtű. Egyik leggyakoribb STD fertőzés, a fertőzőforrás majdnem minden esetben a férfi partner. A fertőzés tünetei a következők: sárgás-zöldes, bűzös folyás, égető érzés, közösülés utáni vérzés, fájdalmas közösülés. A fertőzés során a  hüvely PH megváltozik, savas közeg elkezd lúgosodni, a PH 5-6 között mozog.  Hüvelyi vizsgálat során a méhszáj eperre emlékeztet, epercervix látható.  Kezelés során nem csak a pár női tagját kell kezelni, hanem a férfit is.

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, mindenképpen javasoljuk, hogy forduljon kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás