Visszatérő hüvelyi vérzés

Uránia Medical Center » Blog » Visszatérő hüvelyi vérzés

A ciklus során normál esetben csak a menstruáció ideje alatt távozik vér a hüvelyen keresztül. Előfordulhat, hogy két menzesz között úgynevezett közti vérzés, pecsételő vérzés jelentkezik. Pecsételésnek azt nevezzük, amikor egy egészen kevés mennyiségű vér távozik a hüvelyen át. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros.

A köztes vérzések oka lehet teljesen ártalmatlan is, de ha visszatérő jelleggel jelentkezik, mindenképpen szükségessé válik az okának kivizsgálása.

A pecsételő vérzést okozó leggyakoribb tényezők az alábbiak:

 • Szabálytalan hormonháztartás, melynek okai nagyon sokrétűek lehetnek.
 • A ciklus közepén, körülbelül a menstruáció kezdetét követő 12- 16. napon, mikor a peteérés (ovulatio) zajlik, gyakran előfordul pecsételő vérzés, aggodalomra nem ad okot.
 • Szexuális együttlétet követően is előfordulhat pecsételés, amit okozhat például a méhszájon, vagy a hüvely falán levő apró hámsérülés. Sűrű előfordulásakor érdemes kivizsgáltatni.
 • A szexuális úton terjedő betegségek (STD), hüvelyi fertőzések is okozhatnak köztes vérzést minden más egyéb kellemetlen tünetük mellett.
 • A hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása esetében is jelentkezhet közti vérzés a kívülről bevitt (exogén) hormonok és az általuk okozott időleges zavar következménye képpen. A méhen belüli fogamzásgátló spirál (IUD) estében is hasonló a helyzet, használata mellett gyakori a rendszertelen vérzés.
 • Menopauza környékén gyakori jelenség a szabálytalan pecsételő vérzés a változó hormonális háttér következtében.
 • A pajzsmirigy hormontermelését érintő betegségek (hypothyreosis, hyperthyreosis) is eredményezhetnek köztes vérzéseket.
 • A hüvelybe, majd onnan a méhbe, valamint a kismedencébe feljutó kórokozók által okozott gyulladás is gyakran okoz pecsételő vérzést.
 • A myoma egy gyakori, a fogamzóképes korban lévő nők 20-25%-ában előforduló jóindulatú daganat, amely a méhfalat részben alkotó simaizomban fejlődik ki. Mérete pár milliméterestől akár emberfejnyi méretűre is megnőhet. Mérettől függetlenül gyakran okoz köztes hüvelyi vérzést.
 • A méhben vagy méhnyak csatornájában kialakuló polip (polypus uteri) egy jóindulatú növedék, amit a méh nyálkahártyájának (endometrium) kitüremkedése okoz, szintén gyakori tünete a rendszertelen hüvelyi vérzés.
 • A Policisztás ovarium szindróma (PCOS) során a petefészek állományában számos apró ciszta alakul ki. A petefészek elsődleges hormontermelő szerepének megzavarásánál fogva gyakran okoz pecsételő vérzést az egyéb szerteágazó, nem csak a női nem szervrendszert érintő tünetei mellett.

Fontos megemlíteni a stresszt is, hiszen elkerülhetetlenül jelen van a mindennapjainkban, és a szervezetünk egészére hatással van. A hormonháztartásra gyakorolt negatív befolyása által előfordul, hogy szerepet játszik a visszatérő hüvelyi pecsételő vérzés kialakulásában.

Amennyiben menstruációjában zavart észlel, a fenti tünetek jelentkeznek, mindenképpen javasoljuk, hogy forduljon kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás