Visszatérő hüvelyi vérzés

Uránia Medical Center » Blog » Visszatérő hüvelyi vérzés

A ciklus során normál esetben csak a menstruáció ideje alatt távozik vér a hüvelyen keresztül. Előfordulhat, hogy két menzesz között úgynevezett közti vérzés, pecsételő vérzés jelentkezik. Pecsételésnek azt nevezzük, amikor egy egészen kevés mennyiségű vér távozik a hüvelyen át. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros.

A köztes vérzések oka lehet teljesen ártalmatlan is, de ha visszatérő jelleggel jelentkezik, mindenképpen szükségessé válik az okának kivizsgálása.

A pecsételő vérzést okozó leggyakoribb tényezők az alábbiak:

 • Szabálytalan hormonháztartás, melynek okai nagyon sokrétűek lehetnek.
 • A ciklus közepén, körülbelül a menstruáció kezdetét követő 12- 16. napon, mikor a peteérés (ovulatio) zajlik, gyakran előfordul pecsételő vérzés, aggodalomra nem ad okot.
 • Szexuális együttlétet követően is előfordulhat pecsételés, amit okozhat például a méhszájon, vagy a hüvely falán levő apró hámsérülés. Sűrű előfordulásakor érdemes kivizsgáltatni.
 • A szexuális úton terjedő betegségek (STD), hüvelyi fertőzések is okozhatnak köztes vérzést minden más egyéb kellemetlen tünetük mellett.
 • A hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása esetében is jelentkezhet közti vérzés a kívülről bevitt (exogén) hormonok és az általuk okozott időleges zavar következménye képpen. A méhen belüli fogamzásgátló spirál (IUD) estében is hasonló a helyzet, használata mellett gyakori a rendszertelen vérzés.
 • Menopauza környékén gyakori jelenség a szabálytalan pecsételő vérzés a változó hormonális háttér következtében.
 • A pajzsmirigy hormontermelését érintő betegségek (hypothyreosis, hyperthyreosis) is eredményezhetnek köztes vérzéseket.
 • A hüvelybe, majd onnan a méhbe, valamint a kismedencébe feljutó kórokozók által okozott gyulladás is gyakran okoz pecsételő vérzést.
 • A myoma egy gyakori, a fogamzóképes korban lévő nők 20-25%-ában előforduló jóindulatú daganat, amely a méhfalat részben alkotó simaizomban fejlődik ki. Mérete pár milliméterestől akár emberfejnyi méretűre is megnőhet. Mérettől függetlenül gyakran okoz köztes hüvelyi vérzést.
 • A méhben vagy méhnyak csatornájában kialakuló polip (polypus uteri) egy jóindulatú növedék, amit a méh nyálkahártyájának (endometrium) kitüremkedése okoz, szintén gyakori tünete a rendszertelen hüvelyi vérzés.
 • A Policisztás ovarium szindróma (PCOS) során a petefészek állományában számos apró ciszta alakul ki. A petefészek elsődleges hormontermelő szerepének megzavarásánál fogva gyakran okoz pecsételő vérzést az egyéb szerteágazó, nem csak a női nem szervrendszert érintő tünetei mellett.

Fontos megemlíteni a stresszt is, hiszen elkerülhetetlenül jelen van a mindennapjainkban, és a szervezetünk egészére hatással van. A hormonháztartásra gyakorolt negatív befolyása által előfordul, hogy szerepet játszik a visszatérő hüvelyi pecsételő vérzés kialakulásában.

Amennyiben menstruációjában zavart észlel, a fenti tünetek jelentkeznek, mindenképpen javasoljuk, hogy forduljon kiváló orvosainkhoz.

Készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogassa meg Facebook oldalunkat, kövessen Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás