3D ultrahang

Uránia Medical Center » Blog » 3D ultrahang

A 3D ultrahang technológia a közelmúltban robbanásszerűen fejlődött és fejlődik, ennek köszönhetően vált napjaink legkeresettebb képalkotó eljárásává a szülészeti diagnosztika témakörében.

A 3D ultrahangtechnika egy non-invazív (olyan diagnosztikai módszer, amely során nem szükséges semmilyen műtéti seb ejtése) vizsgálat, amellyel a korai embrionális és a magzati fejlődés pontosabb megítélése biztosítható.

A 3D ultrahang lehetővé teszi az embrió és magzat anatómiai és élettani viszonyainak komplex elemzését. Ennek köszönhetően számos fejlődési rendellenesség korábban és pontosabban diagnosztizálható. A vizsgálat során megjeleníthető arc, fül, orr, kezek, lábak és ujjak alaki rendelleneségei jobban észrevehetők a módszer segítségével, így könnyebb kiszűrni a kromoszóma rendelleneségre, illetve genetikai szindrómákra utaló szervi eltéréseket.

A 3D ultrahang diagnosztikus lehetőségei a terhesség első felében a legjelentősebbek.

A szervrendszerek fejlődési eltérései és számos fejlődési rendelleneség főként a várandósság első trimeszterében alakulnak ki. Az eljárásnak köszönhetően a diagnosztikus gyorsaság számottevően javult, valamint a gyorsaság mellett, a pontosság is jelentős fejlődést mutat. A magzat felületi megjelenítése a vizsgálat során kedvezően hat az anya-gyermek kapcsolatra, még szorosabbá válhat a kapcsolatuk, hiszen a leendő anyuka már nem csak érzi magzatának mozgását, de arcot is társíthat megszületendő gyermekéhez.

A hagyományos 2D ultrahang a magzat síkbeli metszetes megjelenítését teszi lehetővé, míg a 3D ultrahang ezt az eljárást továbbfejlesztve volumen képet mutat a vizsgált magzatról. Tehát az új módszer leglátványosabb eredménye a ˝szoborszerű kép˝ a magzatról.

Egyetlen hátulütője a módszernek, hogy sajnos nem minden esetben készíthető klinikailag használható és reprezentatív kép a magzatról. A következő esetekben fordulhat ez elő: kevés magzatvíz, magzatvíz hiánya, súlyos elhízás és/vagy intenzív magzatmozgás. Ezen esetekben a magzat 3D-s megjelenítése nehezített, esetlegesen megtévesztő képet adhat a vizsgálat.

Nagy előnye még az eljárásnak, hogy a képalkotáson kívül, az archiválás is lehetséges a módszer segítségével. Így a készített és tárolt képek segítségével, az anya ottléte nélkül is alkotható vélemény a magzat állapotáról. A rögzített képek ismételt vizsgálata, nagyon jó kiindulási alapot biztosít a vizsgálatot végző orvosnak, így biztosabb diagnózis állapítható fel.

Az Uránia Medical Centerben a legkorszerűbb 3D ultrahang is megtalálható, így pácienseinknek lehetősége van ilyen vizsgálat kérésére.

Dr. Bálint Koppány szülész-nőgyógyász szakorvosunk 2015 óta FMF-licencvizsgával rendelkező ultrahang-specialista,  a méhen belüli magzati betegségek vizsgálatával, magzati genetikai szűrésekkel, prenatális (szülés előtti, várandósság alatti) magzati diagnosztikával is foglalkozik.

Dr. Bálint Koppány ezen kívül végez virtuális méhtükrözést (virtuális hysteroscopia) mely a méh feltöltésével, de műtéti beavatkozás nélkül lehetővé teszi a méh részletes vizsgálatát. Doktor úr végez továbbá  petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot (HyCoSy-vizsgálat) is.

Munkatársaink készséggel állnak Pácienseink rendelkezésére bármely 3D ultrahangvizsgálatot érintő kérdés kapcsán. Időpontfoglalás: 06 30 177 8327-es telefonszámon

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás