Fogamzásgátlás módszerek – férfi szemszögből

Uránia Medical Center » Blog » Fogamzásgátlás módszerek – férfi szemszögből

A fogamzás jelensége alatt a két típusú ivarsejt, hím ondósejt más néven, spermium, illetve női petesejt egyesülését értjük. Belőlük jön létre a megtermékenyült petesejt, amely elindul a fejlődés útján, hogy végül magzatként világra jöhessen. A fogamzásgátlás a már említett két ivarsejt egyesülését hivatott megakadályozni, és ehhez a folyamathoz az évek során számtalan eszközt, eljárást és módszert tárt elénk a tudomány. Ebben a cikkben a ma használatos férfi fogamzásgátló módszerek bemutatására kerül sor.

Elsőként megemlítendő az óvszerhasználat.

Az óvszerhasználata igen nagy múltra tekint vissza. A régi óvszerek alapanyagukban igen eltértek a mai termékektől, hiszen régen állati bélből készültek, míg manapság, a kínált termékek jelentős része latex alapú. Ilyen összetevőjű óvszert az 1920 évek óta készítenek. Az óvszer kiváló eszköz, mind a nem kívánt terhességek ellen, mind a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben, tökéletes védelmet azonban ez a módszer sem biztosít .

Mellékhatásai minimálisak, viszont rossz alkalmazás esetén nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Megemlítendő, hogy használata egyeseknél, a szexuális együttlét során, élményromboló hatást idézhet elő. A latex érzékeny emberekre való tekintettel, a gyártók piacra dobtak poliuretán alapú óvszereket is, amelyek ugyan megvédenek az allergiás reakcióktól, de ezt csak a védelem hatékonyságának csökkentésével tudták elérni. A védekezési funkcióján kívül, a mai piacon elérhetőek már olyan óvszerek, amely az örömszerzés fokát képesek emelni.

Második módszerként megemlítendő a megszakított közösülés.

Ez a módszer nagy vitákat okozhat szakemberek között is, hiszen van aki az eljárást  nem sorolja fogamzásgátló módszernek közé. Vitathatatlan tény, hogy a legősibb módszer, amely nem csak egy férfi fogamzásgátló eljárás, hanem a közösülést létesítő pár közös módszerének lehet titulálni. Alkalmazása során, a férfi az ejaculatio előtt eltávolítja a hímvesszőt a hüvelyből, így megszakítva a közösülést. Az eljárás lényege, hogy a spermiumok ne juthassanak el a megtermékenyítendő petesejtig. Előnye, hogy nem igényel semmilyen tárgyi feltételt, valamint ingyenes. Legnagyobb hátránya pedig, hogy figyelmen kívül hagyja azt, miszerint az ondó ürülése előtt a hímveszőbből előnedv távozik, amely tartalmazhat már megtermékenyítésre alkalmas spermiumokat. A módszer hatékonysága nagyban függ tehát a felhasználó tudásától.

Az éves teherbeesések számának körülbelül 20%-a tulajdonítható a megszakított közösüléseknek, amely bizonyítja az eljárás alacsony hatékonyságát.

Harmadik alkalmazott eljárás a vasectomia. Ez az eljárás lokális anesztéziában végzendő műtéti eljárás, amelynek célja az ondóvezeték lekötése. Különféle úton érhető el a kívánt hatás, ez pedig a vezeték lekötésével, átmetszésével, kimetszésével, kauterizációjával, fémkapcsokkal való lefogásával, illetve ezek kombinációjával valósítható meg.

Fontos tudni, hogy a műtét utáni mintegy huszadik magömlés tartalmazhat még spermiumot. Tehát az azoospermia, azaz teljes spermiummentes ejaculátum, csak 3-4 hónappal az eljárás után érhető el. Műtét utáni fájdalom jelentkezhet, mely normál esetben pár hét alatt rendeződik. Mellékhatása lehet az igen ritka infekció, a műtéti régióban hematóma kialakulása, valamint krónikus diszkomfort érzet a herékben. Világszerte, több mint 50 millió férfin végezték már el ezt az eljárást, mégis kihangsúlyozandó, hogy óriási különbségek a módszer elfogadhatóságát illetőleg a kulturális különbségek miatt. Magyarországon igen szigorú törvények szabályozzák, hogy kinél végezhető el az eljárás, és kinél nem. A társadalombiztosító nem finanszírozza a műtét költségeit.

Régen ezt az eljárást irreverzibilisnek tekintették, ma azonban már úgy kezeljük, mint egy lehetséges reverzibilis eljárást.

A visszaállítás, mely a vasovasostomia nevet viseli, során a termékenység megjelenése függ a vasectomia és a visszaállítás között eltelt időintervallumtól. Egyes férfiaknál, a visszaállítás után, a termékenység sajnálatosan nem valósul meg, általában ez olyan esetekben szokott előfordulni, ahol spermiumok elleni antitestek találhatók a szervezetben. Előfordul, hogy nem végezhető el az eljárás, általában olyan esetekben szokott bekövetkezni, ahol a két eljárás közötti időintervallum túllépte a 8 évet. Magyarországon a visszaállító műtét nem tartozik a bevett szokások közé. Rendelőkben vasectomia végrehajtására, sajnos nincs lehetőség.

Sajnos, jelenleg még nem elérhetőek férfiak számára hormon tartalmú fogamzásgátló módszerek. Azonban örömre ad okot, hogy számtalan kísérlet folyik hormonális és nem hormonális új férfi fogamzásgátló módszerek tekintetében.

További tájékoztatást készséggel adnak orvosaink.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás