Endometriózis

Uránia Medical Center » Blog » Endometriózis

Az endometriózis egy napjainkban sajnos elég gyakran előforduló kórkép a nőgyógyászatban, ami azt jelenti, hogy méhnyálkahártya (endometrium) helyezkedik el a méh (uterus) üregén kívül. Cikkünkben a problémát részletesen körüljárjuk, olvass tovább!

A probléma alapját az adja, hogy ez a kóros helyen lévő nyálkahártya ugyanúgy követi a ciklikus változásokat, mint a méhüregben, így minden menstruáció alkalmával kóros vérzés lép fel, ami súlyos panaszokat, elváltozásokat okozhat.

Az endometrizóis típusa három csoportba sorolható, aszerint, hogy hol helyezkedik el az endometrium szövet.

  • Endometriosis interna (belső) – Ebben a típusban a nyálkahártya a méh üregén belül helyezkedik el ugyan, de kórosan; beszövődik a méhizomzat rostjai közé.
  • Endometriosis externa (külső) – Ez az endometriózis leggyakoribb típusa, ekkor a nemi szerveken, vagy azok közvetlen környezetében helyezkedik el a méhnyálkahártya szövet. Leggyakorabban a petefészkekben (ovarialis), a hüvelyben (vaginalis), vagy a méhnyakban (cervikális) alakul ki.
  • Endometriosis extragenitalis – Ez a legritkább típus. Előfordulhat bármely szervben, például a húgyhólyagban, belekben, ízületekben, köldökben, vagy bármilyen korábbi hasi metszés hegében.

Az endometriózisnak jellegzetes tünetei vannak, de előfordulhat, hogy az érintett beteg teljesen tünetmentes.

Ahogy korábban is említettük, a kóros helyen lévő méhnyálkahártya követi a ciklus hormonális hatásra bekövetkező változásait. A menstruáció idejekor ez a nyálkahártya is leválik, de a vér nem tud kiürülni, erős alhasi fájdalmat (dysmenorrhoea) okozva ezzel, ami a menstruáció múlásával fokozatosan enyhül. Fájdalmas vizelet/széklet ürítés, és a közösülés során fellépő fájdalom is gyakori tünet, illetve szervspecifikusan, aszerint, hogy hol található a méhnyálkahártya szövet, jelentkezhet fájdalom és vérzés.

Az endometriózis esetén gyakran előfordul bő menstruáció.

Az endometriózis meddőségben játszott oki szerepe nem minden esetben igazolható, de gyakran hozzájárul az infertilis (terméketlen) állapot kialakulásához (például elzárja/megtöri a petevezetőt, és ezen a megtermékenyített petesejt nem tud átjutni).

Az endometriózis mihamarabbi diagnózisa lehetővé teszi a kezelés által a fájdalmas tünetek enyhítését, vagy szükség esetén a kóros lokalizációjú méhnyálkahártya mihamarabbi eltávolítását hasi műtét (általában „kulcslyuk” technikás, laparoscopos módon útján.

Fordulj kiváló orvosainkhoz és asszisztenseinkez, akik részletes felvilágosítást és tanácsot tudnak adni a Neked panaszoddal kapcsolatban.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás