A méhen belüli fogamzásgátló eszköz, másnéven spirál

Uránia Medical Center » Blog » A méhen belüli fogamzásgátló eszköz, másnéven spirál

A fogamzásgátlásról szóló korábbi cikkünkben már említésre került a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD, spirál) használata, az alábbiakban pedig egy bő áttekintést olvashattok róla.

A hagyományos, régebbi méhen belüli eszközök T-alakúak, és valamilyen fém anyaggal bevontak (pl. ezüst, arany, réz). Működésének alapelve az, hogy a méh üregébe helyezve úgynevezett steril gyulladást vált ki, ezzel megakadályozza azt, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson a méhnyálkahártyába (endometrium).

Napjainkban egyre népszerűbbek az új, hormont tartalmazó, még hatékonyabb spirálok. Ezek a méhen belüli eszközök műanyagból készülnek, szintén T-alakúak.

A T betű szára kicsit szélesebb, vaskosabb, itt helyezkedik el a hormon, ami egy progeszteron (sárgatest hormon)-származék, általában levonorgestrel.

A fogamzásgátló tablettákkal ellentétben nem szisztémásan, hanem lokálisan fejti ki hatását.

A hormon lassan, folyamatosan szabadul fel a méh üregében, és csak egy egészen kevés mennyiség szívódik fel a véráramba. Hatása összetett, több „fronton” nyújt védelmet a nem kívánt terhesség megelőzésére. Hatására az endometrium elvékonyodik, alkalmatlanná válik a petesejt beágyazódására. A petevezető csillószőreinek mozgása csökken, így a petesejt továbbjutása a méhüreg felé szintén, valamint a nyakcsatorna (cervix) nyáktermelése is előnytelenné válik a spermiumok feljutása szempontjából, így tehát hasonlóan a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákhoz, a megérett petesejt és a hímivarsejt találkozását akadályozza meg. Abban az esetben, ha mégis létrejönne a megtermékenyülés, a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni a vékony méhnyálkahártyába. Ebből az komplex hatásból könnyen érthető, hogy az eredmény lényegesen jobb, hatásosabb, mint a hagyományos eszközöknél.

Előnyök és hátrányok

Mint minden fogamzásgátlási módszernek, a spiráloknak is megvannak az előnyeik és a hátrányaik. Nagy előny a hosszú használhatóság (3-5 év), valamint végtelenül praktikusak, hiszen nem kell figyelni a tablettaszedésre, óvszerhasználatra, hüvelygyűrűre, nincs vele gyakorlatilag semmi teendő. Előny, hogy a hormonmentes IUD nem befolyásolja a szoptatást, ráadásul azok is használhatják, akiknek valamilyen okból tiltott a hormonális fogamzásgátlás, például thromboembóliás hajlam/kórelőzmény, vagy valamilyen egyéb, nem kompatibilis gyógyszer szedése miatt.
További előnye a méhen belüli fogamzásgátló eszközöknek, hogy bár drágák ugyan egy összegben, de hosszútávon olcsóbbak a többi módszernél, hiszen több évig maradhat fent egy eszköz.
Hátrányként említhető, hogy a nem szült nők esetén az eszköz felhelyezése nehézkes lehet (szült nőknél tágulékonyabb a nyakcsatorna). Ennek megoldására léteznek mini spirálok is. Hátrány, hogy az eszköz elmozdulhat, valamint alkalmazásukkor némileg megnőhet a fertőzés és ezáltal a gyulladások kialakulása a kismedencében, illetve növeli a méhen kívüli terhesség rizikóját.

Végül, de nem utolsósorban, tekintsük át, hogy hogyan is zajlik egy spirál felhelyezése és levétele.

A felhelyezés legoptimálisabb időpontja a menstruáció 1-3. napja, ilyenkor a legtágulékonyabb a nyakcsatorna. Szükség van egy 1 éven belüli negatív rákszűrésre! Történik egy hüvelyi ultrahang vizsgálat a méhen belüli viszonyok felmérésére, majd hüvelyi feltárás történik egy „kacsával”, csak úgy, mint minden rákszűrés alkalmával. Ezt követően egy méhszájfogó eszköz kerül a cervixre, fertőtlenítés, majd egy méhszondával lemérésre kerül a méh nagysága, helyzete. Ez a mozzanat kellemetlenséggel jár, de mindössze kb. 1 percet vesz igénybe, ezt követően már behelyezésre is kerül az eszköz, ezt követően a vezetőszálát megfelelő méretűre vágjuk, majd történik még egy ultrahang vizsgálat az eszköz méhen belüli helyzetének leellenőrzésére.
Előfordulhat, hogy a felhelyezés után néhány napig alhasi görcsök jelentkeznek, míg a méh hozzászokik az eszközhöz.

A levétel még ennél is egyszerűbb. Feltárást követően egy csipesszel könnyedén kihúzható az eszköz a vezetőszálnál fogva, ha az jól látható helyen van, majd ezt követően is egy kontroll ultrahang következik.

A méhen belüli eszközök szakorvos által felírt recepttel válhatóak ki a patikákban, de rendelőnkben lehetőséged van kedvezményes áron Levosert spirál felhelyeztetésére.

További információért fordulj hozzánk bizalommal!

Fogamzásgátlási tanácsadásért fordulj kiváló orvosainkhoz és asszisztenseinkez, akik részletes felvilágosítást és tanácsot tudnak adni a Neked megfelelő fogamzásgátlási módszerről.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

 

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás