Lakatos Réka

szülésznő és szülészeti-nőgyógyászati szonográfus

Kedves kismamák!

Lakatos Réka vagyok, szülésznő és szülészeti-nőgyógyászati szonográfus. Jelenleg az Uránia Medical Center mellett a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban is dolgozom, ahol Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályon és Ultrahang laborban tevékenykedem.
Várok szeretttel minden kismamát 3D, 4D, illetve 5D ultrahangra. A vizsgálatot már a 20. terhességi héttől is el lehet végezni, egészen a 35. hétig, de a babamozizás a legideálisabb a 25-30. hetek között, mert ilyenkor a magzatvíz mennyisége és a magzat méretei is kedvezőbbek a „nézelődéshez”.

A vizsgálatok 30 percig tartanak. Először két dimmenzióban (2D) a magzat általános állapotát, méhen belüli helyzetét, valamint a biometriai paramétereit mérjük meg (ez megfelel egy általános szűrővizsgálat menetének). Az általános állapot vizsgálatánál megfigyeljük a lepény elhelyezkedését és a magzatvíz mennyiségét. A biometria a koponya átmérő (BPD), a koponya körfogat (HC), a haskörfogat (AC) és a combcsont (FL), esetenként felkarcsont (HL) mérését jelenti, melyből az ultrahang készülés segítségével megbecsülhető a magzat súlya. Ezután indulhat a látványos rész, a babamozi! Ilyenkor különböző ultrahang képalkotási technikák segítségével leképezzük a magzat arcát és egyéb testrészetit, például kézfej stb.

Mit is jelentenek a D-k? Mi közöttük a különbség?

  • 3D: x,y,z tengelyen érzékelt pontokból térbeli alakzatot formáló 3D-s képet kaphatunk
  • 4D: az előbb említett 3D bővülése mozgóképpel, tehát a kimerevített kép helyett videófelvétel készíthető a magzatról
  • 5D: Realistic View technikával a magzat élethűbb ábrázolása (megvilágítás, színezés, árnyalás)

A babamozi során a teljes vizsgálat egy monitor képernyőjén végigkövethető a kismama (és párja) számára. A nézelődő minimális késéssel, szinte élőben léthatja kisbabáját. Természetesen az alkalom végén a szűrővizsgálatról lelet készül, valamint pendrive-on átadjuk a babamozi alatt készült összes képi és videó anyagot, amelyet HD minőségben akár otthonában is újranézhet. Szeretnénk, ha ez emlékezetes élmény maradna a családok számára, így a várjuk szeretttel az édesapákat is a babamozira.

Gyakran felmerül a kérdés: Vajon nem árt a vizsgálat a kisbabám egészségének?
A magzat ugyan észleli a vizsgálat tényét, de ez nem zavaró számukra. Szeretném megnyugtatni Önöket, számos tanulmány készült arról, hogy a korábbban említett terhességi hetekben 30 percnyi ultrahang behatás nem káros a magzat egészségére. Ez az idő elég a szűrővizsgálat kivitelezésére és arra, hogy kellemes élményt nyújtsunk a babamozizásra.

(A babamozi minőségét befolyásolhatja: a vastagabb anyai hasfal, valamint a magzat pillanatnyilag nem ideális fekvése. Ilyen esetekben, a készült felvételek után felelősséget nem tudunk vállalni. Ikrek esetén dupla időintervallumot kell foglalni.)

A 3D, 4D és 5D babamozi ára 20 000 Ft.