Bőrgyógyászat

Uránia Medical Center » Szakrendelések » Bőrgyógyászat

Miben tud segíteni nekünk egy bőrgyógyász?

A bőrgyógyász (más néven dermatológus) a bőrbetegségek kórtanával és gyógyításával, illetve daganatos elváltozásaival foglalkozó szakorvos, de feladatai közé tartoznak a megelőző jellegű vizsgálatok is. A bőrgyógyászathoz tartozik tágabb értelemben a nemi betegségek kezelése is.

Az alábbi tünetek esetén érdemes mindenféleképpen bőrgyógyászhoz fordulni:

 • ha az anyajegy formája, mérete vagy színe megváltozik
 • ha pigmentációs zavarok alakulnak ki (festékhiány, májfoltok, öregségi foltok, szeplők)
 • ha ismeretlen eredetű hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén, vagy a nemi szerveken
 • ha allergiás bőrreakció, csalánkiütés lép fel
 • ha bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés nyomán égő, viszkető hólyagok, sebek jelennek meg
 • ha rovarcsípést követően hólyagok, kiütések jelentkeznek, tartósan gyulladt a csípés környéke
 • ha bőrnövedékek (pl. a testhajlatokban, nyakon megjelenő úgynevezett fibróma) jelennek meg
 • ha tartós hajhullás vagy kopaszodás tapasztalható
 • ha a korpás fejbőr otthoni kezelése már nem elégséges
 • ha körömgomba alakul ki vagy benő a köröm
 • a pattanásos, aknés bőr szakszerű kezeléséhez
 • ha ajak herpesz vagy sebek jelennének meg.

 

A leggyakoribb bőrbetegségek, amelyekben Dr. Kósa Péter bőrgyógyász szakorvos kollégánk segíteni tud:

 • Szemölcsök: vírusfertőzés által okozott bőrelváltozás, amely a legtöbb esetben az ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemi szervek környékén jelenik meg.
 • Bőrgomba, körömgomba és nyálkahártya gombás fertőzése:  sokszínű tüneteket okoznak, megjelenési helyüktől. Például kipirosodás, fájdalmas hólyagok, kiemelkedő szélű, hámló foltok a bőrfelszínen, illetve a elsárgult, megvastagodott, morzsalékossá vált köröm.
 • Dermatitisz: a kipirosodott bőr, megduzzad és viszket, egyes esetekben hámlás és kisebesedés is jelentkezhet. Általában valamilyen allergén által okozott gyulladásos bőr reakció.
 • Akné, pattanásos bőr: a fokozott faggyútermelés következtében elzáródó tüszőkben a P. Acnes baktérium hatására alakul ki a gyulladás, ami kiemelkedő, piros foltokkal, gennyesedéssel, vagy még mélyebb, komoly sérülésekkel, csomókkal és cisztákkal, illetve hegesedéssel is járhat. Szakértő orvosi segítséggel könnyen kezelhető.
 • Ekcéma: az ekcémás bőr abban tér el az egészséges bőrtől, hogy a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni. Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Pontos okát nem tudjuk, de több dolog is kiválthatja. Számos fajtája ismert.
 • Pikkelysömör: a betegség miatt a bőr sejtjei a normálisnál gyorsabban jutnak el a bőr legalsó rétegéből a legfelsőbb rétegébe, ezáltal formálva vastag pikkelyt, hámlást, viszkető, vörös bőrfelszínt. A pikkelysömör a test bármelyik részén megjelenhet, de leggyakrabban a könyök, térd, és fejbőr érintett. A tünetek nem csak a bőrön, hanem a körmöket, a nyálkahártyát, sőt az ízületeket is érintheti. Az erre genetikailag hajlamos embernél környezeti hatás válthatja ki magát a betegséget. Hullámzó betegség, vannak a tünettel járó és tünetmentes időszakok, amelyek folyamatosan váltakoznak.
 • Rosacea: tartós bőrpírral, pirosodással (vagy hirtelen belobbanással, elvörösödéssel), fokozott bőrérzékenységgel jár együtt, a seprűvénák, apró vérerecskék pedig gyakran láthatóvá válnak. Az is előfordulhat, hogy pattanásszerű göböcskék, ún. rosacea akné jelenik meg. Közvetlen kiváltó oka nem ismert, több elmélet is van rá. Ennek a betegségnek is környezeti hatások befolyásolhatják a megjelenését ha hajlama van rá valakinek. A tünetek alapján többféle rosacea-típus is létezik.
 • Övsömör:a bárányhimlőt okozó vírus nyomán, a hasi-mellkasi felületen vörös, duzzadt foltokkal és hólyagokkal jelentkező ideg- és bőrgyulladás. A gyulladás miatt forrázás-szerű fájdalom is tünetként jelentkezik.
 • Pigmentációs zavarok: a bőr festékanyagának képződése során jelentkező zavar, amely okozhat alul- vagy túlműködést. Fokozott melanin termelődés esetén májfolt, szeplők, öregfoltok, csökkent termelődés esetén pedig vitiligo (világos foltok), vagy albinizmus figyelhető meg.
 • Nemi betegségek: a nemi szerveket érintő, többnyire szexuális úton terjedő betegségek (gonorrea, szifilisz, nemi herpesz) diagnosztizálását és kezelését is a bőrgyógyász végzi mind férfiak, mind nők esetében.

A fenti tünetek észlelése esetén, amennyiben a páciens időben bőrgyógyászhoz fordul a problémák kezelése nagy százalékban gyors javulást hozhat és teljes gyógyulást. Nem érdemes halogatni a vizsgálatot, hiszen bizonyos esetekben ez végletes kimenetelű is lehet.

 

Hogyan zajlik egy bőrgyógyászati vizsgálat, mire lehet számítani?

Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a kórtörténetéről, azokról a panaszokról amik a vizsgálatot indukálták. A részleten anamnézis felvétele után megvizsgálja azt a területet, ahol az elváltozás található. A vizsgálat során általában dermatoszkópot használ a bőrgyógyász, ami tulajdonképpen egy lámpával ellátott nagyító. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra, így különösen vérvizsgálatra, kenetvételre is szükség lehet.

Az Uránia Medical Centerben dr. Kósa Péter doktor végzi a bőrgyógyászati vizsgálatokat. Sok éves tapasztalata, megbízhatósága és kedvessége miatt meleg szívvel ajánljuk a doktor urat, keressétek bizalommal!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Szakorvosok