Bőrgyógyászat

Uránia Medical Center » Szakrendelések » Bőrgyógyászat

Miben tud segíteni nekünk egy bőrgyógyász?

A bőrgyógyász (más néven dermatológus) a bőrbetegségek kórtanával és gyógyításával, illetve daganatos elváltozásaival foglalkozó szakorvos, de feladatai közé tartoznak a megelőző jellegű vizsgálatok is. A bőrgyógyászathoz tartozik tágabb értelemben a nemi betegségek kezelése is.

Az alábbi tünetek esetén érdemes mindenféleképpen bőrgyógyászhoz fordulni:

 • ha az anyajegy formája, mérete vagy színe megváltozik
 • ha pigmentációs zavarok alakulnak ki (festékhiány, májfoltok, öregségi foltok, szeplők)
 • ha ismeretlen eredetű hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén, vagy a nemi szerveken
 • ha allergiás bőrreakció, csalánkiütés lép fel
 • ha bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés nyomán égő, viszkető hólyagok, sebek jelennek meg
 • ha rovarcsípést követően hólyagok, kiütések jelentkeznek, tartósan gyulladt a csípés környéke
 • ha bőrnövedékek (pl. a testhajlatokban, nyakon megjelenő úgynevezett fibróma) jelennek meg
 • ha tartós hajhullás vagy kopaszodás tapasztalható
 • ha a korpás fejbőr otthoni kezelése már nem elégséges
 • ha körömgomba alakul ki vagy benő a köröm
 • a pattanásos, aknés bőr szakszerű kezeléséhez
 • ha ajak herpesz vagy sebek jelennének meg.

 

A leggyakoribb bőrbetegségek, amelyekben Dr. Kósa Péter bőrgyógyász szakorvos kollégánk segíteni tud:

 • Szemölcsök: vírusfertőzés által okozott bőrelváltozás, amely a legtöbb esetben az ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemi szervek környékén jelenik meg.
 • Bőrgomba, körömgomba és nyálkahártya gombás fertőzése:  sokszínű tüneteket okoznak, megjelenési helyüktől. Például kipirosodás, fájdalmas hólyagok, kiemelkedő szélű, hámló foltok a bőrfelszínen, illetve a elsárgult, megvastagodott, morzsalékossá vált köröm.
 • Dermatitisz: a kipirosodott bőr, megduzzad és viszket, egyes esetekben hámlás és kisebesedés is jelentkezhet. Általában valamilyen allergén által okozott gyulladásos bőr reakció.
 • Akné, pattanásos bőr: a fokozott faggyútermelés következtében elzáródó tüszőkben a P. Acnes baktérium hatására alakul ki a gyulladás, ami kiemelkedő, piros foltokkal, gennyesedéssel, vagy még mélyebb, komoly sérülésekkel, csomókkal és cisztákkal, illetve hegesedéssel is járhat. Szakértő orvosi segítséggel könnyen kezelhető.
 • Ekcéma: az ekcémás bőr abban tér el az egészséges bőrtől, hogy a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni. Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Pontos okát nem tudjuk, de több dolog is kiválthatja. Számos fajtája ismert.
 • Pikkelysömör: a betegség miatt a bőr sejtjei a normálisnál gyorsabban jutnak el a bőr legalsó rétegéből a legfelsőbb rétegébe, ezáltal formálva vastag pikkelyt, hámlást, viszkető, vörös bőrfelszínt. A pikkelysömör a test bármelyik részén megjelenhet, de leggyakrabban a könyök, térd, és fejbőr érintett. A tünetek nem csak a bőrön, hanem a körmöket, a nyálkahártyát, sőt az ízületeket is érintheti. Az erre genetikailag hajlamos embernél környezeti hatás válthatja ki magát a betegséget. Hullámzó betegség, vannak a tünettel járó és tünetmentes időszakok, amelyek folyamatosan váltakoznak.
 • Rosacea: tartós bőrpírral, pirosodással (vagy hirtelen belobbanással, elvörösödéssel), fokozott bőrérzékenységgel jár együtt, a seprűvénák, apró vérerecskék pedig gyakran láthatóvá válnak. Az is előfordulhat, hogy pattanásszerű göböcskék, ún. rosacea akné jelenik meg. Közvetlen kiváltó oka nem ismert, több elmélet is van rá. Ennek a betegségnek is környezeti hatások befolyásolhatják a megjelenését ha hajlama van rá valakinek. A tünetek alapján többféle rosacea-típus is létezik.
 • Övsömör:a bárányhimlőt okozó vírus nyomán, a hasi-mellkasi felületen vörös, duzzadt foltokkal és hólyagokkal jelentkező ideg- és bőrgyulladás. A gyulladás miatt forrázás-szerű fájdalom is tünetként jelentkezik.
 • Pigmentációs zavarok: a bőr festékanyagának képződése során jelentkező zavar, amely okozhat alul- vagy túlműködést. Fokozott melanin termelődés esetén májfolt, szeplők, öregfoltok, csökkent termelődés esetén pedig vitiligo (világos foltok), vagy albinizmus figyelhető meg.
 • Nemi betegségek: a nemi szerveket érintő, többnyire szexuális úton terjedő betegségek (gonorrea, szifilisz, nemi herpesz) diagnosztizálását és kezelését is a bőrgyógyász végzi mind férfiak, mind nők esetében.

A fenti tünetek észlelése esetén, amennyiben a páciens időben bőrgyógyászhoz fordul a problémák kezelése nagy százalékban gyors javulást hozhat és teljes gyógyulást. Nem érdemes halogatni a vizsgálatot, hiszen bizonyos esetekben ez végletes kimenetelű is lehet.

Figyelem!
Szeretnénk felhívni figyelmed, hogy Dr. Kósa Péter bőrgyógyász felnőttekre szakosodott orvos, így 16 év feletti pácienseket tud fogadni (gondviselői kísérettel).
Megértésedet köszönjük.

 

Hogyan zajlik egy bőrgyógyászati vizsgálat, mire lehet számítani?

Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a kórtörténetéről, azokról a panaszokról amik a vizsgálatot indukálták. A részleten anamnézis felvétele után megvizsgálja azt a területet, ahol az elváltozás található. A vizsgálat során általában dermatoszkópot használ a bőrgyógyász, ami tulajdonképpen egy lámpával ellátott nagyító. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra, így különösen vérvizsgálatra, kenetvételre is szükség lehet.

Az Uránia Medical Centerben dr. Kósa Péter doktor végzi a bőrgyógyászati vizsgálatokat. Sok éves tapasztalata, megbízhatósága és kedvessége miatt meleg szívvel ajánljuk a doktor urat, keressétek bizalommal!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Szakorvosok