Endokrinológia és Belgyógyászat

Uránia Medical Center » Szakrendelések » Endokrinológia és Belgyógyászat

Milyen tünetekkel érdemes hozzánk fordulni?
• Menstruációs zavarok
• Termékenységi problémák
• Hajhullás
• Drasztikus testsúlyingadozás
• Álmatlanság
• Fáradékonyság
• Emésztési problémák
• Túlzott szőrnövekedés hölgyek esetében
• Erős hangulatingadozások
• Bőrproblémák (például akne, sötét foltok vagy pigmenthiányos területek megjelenése a bőrön)
• Gyermekek esetében kiegyensúlyozatlan fejlődés

Hétköznapi tünetek, amelyek hátterében hormonproblémák lehetnek.
Sok esetben a hormonális rendszerhez kapcsolódó panaszok általánosak, nehezen megfoghatók (pl. menstruációs zavarok, termékenységi problémák, fáradékonyság). Amennyiben ezek a tünetek hosszabb időn keresztül nem szűnnek, esetlegesen romlanak, akkor mindenféleképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Belgyógyászat – endokrinológia

Belgyógyászat szakirányba tartozik a belső szerveink működéseinek vizsgálata és zavarainak a diagnózisa, ezen belső szervek közül a hormonelválasztó mirigyek működésével egy külön szakirány is foglalkozik, az endokrinológia.

Alapvetően a belgyógyász feladata, hogy a megbillent egyensúlyt a szervezetben helyreállítsa és optimalizálja a megbetegedett szervek működését.
Belső elválasztású mirigyeink a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy.

A hormonális rendszer betegségei

1. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonok mennyisége kevesebb, mint a szervezet igénye.

Alulműködés esetén a páciensek a következő tüneteket tapasztalhatják: gyengeség és fáradékonyság, állandó fáradtságérzet, rossz közérzet, idegesség, ingerlékenység, hangulatingadozások, álmatlanság, a koncentrálóképesség csökkenése, továbbá a bőr szárazsága, hajhullás, testsúlynövekedés (megfelelő táplálkozás és testmozgás mellett), székrekedés, továbbá menstruációs zavarok, vetélés, illetve a nemi vágy csökkenése.
Az ingerlékenység, a hangulatingadozások, koncentrálóképesség csökkenése negatív hatással van a hétköznapi életre, akadályokat jelent a munkavégzésben, az emberi kapcsolatokban.

2. Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy hormonok mennyisége több, mint a szervezet igénye.

Túlműködés esetén a páciensek jellemzően a következő tüneteket írják le: szapora szívverés, szívritmuszavar, magas vérnyomás, hasmenés, fogyás (nagy étvágy ellenére), hajhullás, bőr- és körömeltérések, a lábszár vizesedése (ödéma), idegesség és ingerlékenység, álmatlanság, melegintolerancia, továbbá a meleg, izzadékony bőr.
A pajzsmirigy-túlműködés sokszor csak szűrőteszt során derül ki, a páciens nem észleli a fenti tüneteket.
A pajzsmirigy megnagyobbodása alulműködésben ugyanúgy előfordulhat, mint túlműködésben. A megnagyobbodás oka lehet strúma, adenoma, göb vagy daganat is.

3. Inzulin-rezisztencia, amikor egy korábban jól működő hormon elveszíti valami miatt a hatásosságát, egyre nagyobb mennyiségnek kell képződnie ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást létre tudja hozni (rezisztencia vagy érzéketlenség).

Az inzulinrezisztencia sokszor csak egyéb probléma vagy kivizsgálás során derül ki, a páciensek tünetei sokfélék lehetnek: az étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzés, szédülés, túlsúly, eredménytelen fogyókúra, pattanásos és zsíros bőr, izzadékonyság, továbbá alvászavarok, idegesség, stressz, rossz közérzet és esetenként depresszió, valamint fejfájás. A hölgyek esetében gyakorta termékenységi problémák diagnosztizálásakor derül fény rá, de menstruációs zavarokat is okozhat.
Az endokrinológiai problémák közül jellemzően a pajzsmirigy-alulműködéssel, a policisztás ovárium-szindrómával (PCOS) hozható összefüggésbe. A PCOS-es hölgypáciensek többségére jellemző az inzulinrezisztencia.

4. Daganatok, amelyek a hormonális mirigyekben alakulhatnak ki.Lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak is kialakulhat. Ilyen esetekben a mirigyek megnagyobbodhatnak, esetleg tapintható csomók is kialakulhatnak.

Az itt olvasható tünetek többszörös jelenléte, összessége utalhat a betegségre, de egy-egy tünet felismerése nem jelenti automatikusan a hormonális betegség meglétét. Ha a tünetek alapján magára ismer, mindenképpen keressen fel belgyógyászati szakrendelésünket, rendelőnkben Dr. Oláh Dórát.

Miben tud a belgyógyász segíteni?
Rendelőnkben az alábbi problémák kezelésében tud orvosunk segíteni:

• Meddőség hormonális hátterének vizsgálata
• Menstruációs zavarok hormonális hátterének vizsgálata
• Inzulinrezisztencia, vagyis szénhidrát-anyagcsere zavar vizsgálata
• PCOS-kivizsgálás
• Elhízás hormonális hátterének vizsgálata
• Kóros hajhullás és szőrnövekedés
• Pajzsmirigybetegségek kezelése (pajzsmirigy-alulműködés vagy pajzsmirigy-túlműködés)
• Mellékvese-betegségek diagnosztizálása

Hogyan zajlik a belgyógyászati vizsgálat? Hogyan érdemes készülni?
A belgyógyászati szakrendelésen első körben a beteg panaszainak alapos kikérdezése történik, majd a vizsgálni kívánt hormonok pontos megadásával az orvos laborvizsgálatot és sokszor ultrahangos vizsgálatot kér. A laborvizsgálathoz a vérvétel rendelőnkben történik, ahogy az ultrahangvizsgálat is. Az eredmények későbbi kiértékelése során, amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendelünk el. Nőgyógyász szakorvosaink állnak pácienseink rendelkezésére.
Annak érdekében, hogy a fennálló problémákat a lehető leggyorsabban és legpontosabban lehessen kezelni, érdemes a tüneteket átgondolni, a már meglévő korábbi kórházi zárójelentéseket, laboreredményeket, ultrahangos vagy szövettani vizsgálati eredményeket elhozni.

Szakorvosok