Fogamzásgátlás

Uránia Medical Center » Blog » Fogamzásgátlás

Mindaddig, amíg a várandósság, egy gyermek vállalása határozott szándékká nem válik, tanácsos valamilyen fogamzásgátló módszer alkalmazása minden szexuálisan aktív életet élő nő számára. Cikkünkben ezeket tekintjük át.

Minden fogamzásgátló módszer esetében talán a leglényegesebb pont az, hogy mennyire megbízható, mennyire hatékony.

A különböző fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index jellemzi, ami azt mutatja meg, hogy az adott módszer alkalmazásával 100 nőből 1 év alatt hány esik teherbe mégis. Fontos kérdés az is, hogy milyen mellékhatássokkal rendelkezik. Lényeges a könnyű alkalmazhatóság, az adott módszer költsége, illetve az, hogy a hatása könnyen visszafordítható legyen a fogamzóképesség későbbi zavartalansága érdekében. Előnyös, ha képes védelmet nyújtani az adott módszer a szexuális úton terjedő betegségek ellen, illetve az esetlegesen mégis bekövetkező terhesség esetében minimális károsító hatása legyen a magzatra. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos az is, hogy az alkalmazott fogamzásgátló módszer a lehető legkevésbé legyen illúzióromboló az együttlét során.

Gyakorlati szempontból két csoportba érdemes csoportosítani a fogamzásgátló módszereket; aszerint, hogy használatuk igényel e orvosi közreműködést, vagy sem.

A megszakított közösülés (coitus interruptus) egy sokak által alkalmazott orvost nem igénylő módszer, melynek lényege, hogy a hímvessző még az ejaculatio előtt eltávolításra kerül a hüvelyből. A módszer megbízhatósága alacsony, mert az ejaculatio előtt is ürülhetnek életképes spermiumok az előváladékkal, illetve a hímvessző kihúzásának minimálisan megkésett mozdulata is teherbe esést eredményezhet. Minimálisan javítható a hatásfoka azzal, ha az együttlétet követően azonnal hüvelyöblítés történik.

A gumióvszer használata megbízható, nagyon elterjedt, ehhez sem kell semmilyen orvosi közreműködés. Hátulütője abban rejlik, hogy az óvszer lecsúszhat a péniszről, kiszakadhat, ekkor a fogamzásgátlás megszűnik. Használata illúzióromboló lehet, de nagyon fontos előnye, hogy közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így alkalmi kapcsolatoknál mindenképpen tanácsos a használata.

A természetes fogamzásgátlási módszerek sem igényelnek orvosi közreműködést. Egyike a naptármódszer, aminek alkalmazása a ciklus számításán alapul, illetve azon a tényen, hogy egy petesejt kb. 12- 24 óráig termékenyülőképes, a spermiumok pedig akár 48- 72 óráig életképesek tudnak maradni a női ivarutakban. Ezek együttes figyelembe vételével az ovulatio (ami a ciklusnak általában a közepe, a 14. nap) előtt és után 2- 3 nappal kerülendő a közösülés. A módszer hibaaránya magas, rövidebb, vagy hosszabb ciklus esetén könnyen elszámolható.

A hőmérő módszer is természetes fogamzásgátló, ami a hormonok általi testhőmérséklet változáson alapszik. Az ovulatiokor a ciklus első feléhez képest először lecsökken, majd 0,3- 05, Celsius fokkal megemelkedik az alap- testhőmérséklet, amit vaginalisan (hüvelyben) mérve következteti lehet a tüszőrepedés idejére. Az emelkedést követően 3 nap múlva már „biztonságos” lehet az együttlét.

A Billing- módszer szintén természetes módja a fogamzásgátlásnak, ami a cervicalis (méhnyaki) nyák megfigyelésén alapszik, ami az ovulatiokor nyákosabbá, opálosabbá válik.

A naptár-, a hőmérő-, és a Billings- módszert együttesen ún. szimptotermális módszereknek nevezzük.

Léteznek spermicid (spermium „ölő”) anyagok, illetve szivacsos hüvelyi tamponok is, amiket a hüvelybe felhelyezve barrierként lehet használni. Alkalmazható pessarium (méhnyak sapka) is, ami egy rugalmas peremmel kifeszített vékony gumilemez. Ennek felhelyezése /orvosi segítséget/gyakorlást igényel.
Összességében elmondható, hogy a természetes fogamzásgátló módszerek hibaaránya magas, használatuk esetén érdemes őket kombinálni, együttesen használni.

A hormonális fogamzásgátló módszerek (hormonális contraceptio) orvosi közreműködéssel alkalmazható eljárások. Ezek hatása teljesen független az együttlét időpontjától, nem kell semmilyen szert/eszközt lokálisan alkalmazni, és hatékonyságuk, megbízhatóságuk nagyon magas. Sikertelenségük szinte kivétel nélkül a nem megfelelő alkalmazáson múlik, legtöbbször a hormon tabletta bevételének elfelejtése/késői, vagy rendszertelen bevétele miatt következik be. Ma már „harmadik generációs”, modern hormonkészítményeket alkalmazunk, amik minimális, de hatékony hormon mennyiséget tartalmaznak.
A hormonális fogamzásgátlók hatékonysága a a hypotalamus- hypophysis- ovarium tengely (lásd; A női nemi ciklus https://uraniamedicalcenter.hu/a-noi-nemi-ciklus/) egymásra való hatásán alapszik. A tablettában levő hormon (ösztrogén/progeszteron származék) hatására gátlás alá kerül a hypotalamus hypopysist serkentő hormontermelése, így a hypophysis FSH, és LH termelése is, így ovulatio egyáltalán nem következik be. A méhnyak nyákjának konzisztenciájára is hat a tabletta, ami a spermiuk méhüregbe jutása szempontjából kedvezőtlenebb lesz. A hormontabletták hatásár a méhnyálkahártya (endometrium) is alkalmatlan minőségű lesz a megtermékenyült petesejt beágyazódására, és a petevezeték vezető funkciója, így a petesejt továbbítása is nagymértékben visszaszorul.

A kombinált hormonális fogamzásgátló tablettákat 21 napig kell alkalmazni egy hónapban, majd 1 hetes szünet következeik, amikor megjön a menstruáció.
A csak progeszteront tartalmazó „mini pill”- t folyamatosan, szünet nélkül kell szedni. Ez elsősorban a méhnyak nyákra és az endometriumra hat, és szoptatása alatt is szedhető.
Minden tabletta esetében fontos, hogy minden nap lehetőség szerint ugyanabban az időpontban legyen bevéve. Ennek elmaradása a fogamzásgátló hatást nagyban gyengíti, és közti vérzést eredményezhet.
A depó készítmények injekció formájában használandó hormonális fogamzásgátlók, amelyeknek egy adagja 3 havi védelmet ad, de gyakorta cikluszavarokat okoznak.

Az „esemény utáni” fogamzásgátló tabletta sürgősségi fogamzásgátlóként alkalmazandó. A tablettát az együttlétet követően legkésőbb 72 órán belül be kell venni. Minél előbb, annál jobb. A tabletta hormontartalma nagyon magas, alkalmazását követően megvonásos vérzés jelentkezik.

Fontos, hogy mint minden gyógyszer, a hormonális fogamzásgátlók vitathatatlan pozitív hatásuk mellett mellékhatássokkal is rendelkeznek (pl. súlygyarapodás, ciklus zavar, amenorrhoea ( ciklus megszűnése), thromboembóliás betegségek, májfunkció romlás…)
Vannak betegségek, amelyekben a tabletták nem csak fogamzásgátlóként hanem gyógyszerként is alkalmazhatóak, ilyen például a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea), a kórósak nagy mennyiségű menstruáció (hypermenorrhoea), az endometriózis, PCOS, fokozott szőrösödés (hirsutismus).
A hormonális fogamzásgátlók alkalmazása ezen tényezők együttes figyelemebe vételével mérlegelendő nőgyógyász szakorvos segítségével.

A méhen belüli fogamzásgátló (IUD, spirál) eszközök lokálisan hatnak; megakadályozzák a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyába való ágyazódását. Az eszközök általában fémmel (réz, arany, ezüst) bevontak, és vannak hormont tartalmazó típusok is, amelyekkel tovább növelhető a fogamzásgátló hatás. Az IUD használata különösen azoknak a nőknek javasolható, akik már szültek, vagy nem szeretnének/nem szedhetnek (pl. egyéb gyógyszer mellett) fogamzásgátló tablettát. A módszer hosszú időtartamra szól ( egy IUD 3 évig is fent maradhat a méhben), és hatása könnyen visszafordítható az eszköz levételével. Fontos, hogy az eszköz méhben való helyzete rendszeresen ellenőrizve legyen.

A családtervezést lezártnak tekintő nők esetében, adott jogi háttér mellett lehetőség van műtéti úton való meddővé tételre is. Az eljárás során a petevezetők lekötésre/átvágásra/égetésre kerülnek.

Fogamzásgátlási tanácsadásért fordulj kiváló orvosainkhoz és asszisztenseinkez, akik részletes felvilágosítást és tanácsot tudnak adni a Neked megfelelő fogamzásgátlási módszerről.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás