Fogamzásgátlás

Uránia Medical Center » Blog » Fogamzásgátlás

Mindaddig, amíg a várandósság, egy gyermek vállalása határozott szándékká nem válik, tanácsos valamilyen fogamzásgátló módszer alkalmazása minden szexuálisan aktív életet élő nő számára. Cikkünkben ezeket tekintjük át.

Minden fogamzásgátló módszer esetében talán a leglényegesebb pont az, hogy mennyire megbízható, mennyire hatékony.

A különböző fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index jellemzi, ami azt mutatja meg, hogy az adott módszer alkalmazásával 100 nőből 1 év alatt hány esik teherbe mégis. Fontos kérdés az is, hogy milyen mellékhatássokkal rendelkezik. Lényeges a könnyű alkalmazhatóság, az adott módszer költsége, illetve az, hogy a hatása könnyen visszafordítható legyen a fogamzóképesség későbbi zavartalansága érdekében. Előnyös, ha képes védelmet nyújtani az adott módszer a szexuális úton terjedő betegségek ellen, illetve az esetlegesen mégis bekövetkező terhesség esetében minimális károsító hatása legyen a magzatra. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos az is, hogy az alkalmazott fogamzásgátló módszer a lehető legkevésbé legyen illúzióromboló az együttlét során.

Gyakorlati szempontból két csoportba érdemes csoportosítani a fogamzásgátló módszereket; aszerint, hogy használatuk igényel e orvosi közreműködést, vagy sem.

A megszakított közösülés (coitus interruptus) egy sokak által alkalmazott orvost nem igénylő módszer, melynek lényege, hogy a hímvessző még az ejaculatio előtt eltávolításra kerül a hüvelyből. A módszer megbízhatósága alacsony, mert az ejaculatio előtt is ürülhetnek életképes spermiumok az előváladékkal, illetve a hímvessző kihúzásának minimálisan megkésett mozdulata is teherbe esést eredményezhet. Minimálisan javítható a hatásfoka azzal, ha az együttlétet követően azonnal hüvelyöblítés történik.

A gumióvszer használata megbízható, nagyon elterjedt, ehhez sem kell semmilyen orvosi közreműködés. Hátulütője abban rejlik, hogy az óvszer lecsúszhat a péniszről, kiszakadhat, ekkor a fogamzásgátlás megszűnik. Használata illúzióromboló lehet, de nagyon fontos előnye, hogy közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így alkalmi kapcsolatoknál mindenképpen tanácsos a használata.

A természetes fogamzásgátlási módszerek sem igényelnek orvosi közreműködést. Egyike a naptármódszer, aminek alkalmazása a ciklus számításán alapul, illetve azon a tényen, hogy egy petesejt kb. 12- 24 óráig termékenyülőképes, a spermiumok pedig akár 48- 72 óráig életképesek tudnak maradni a női ivarutakban. Ezek együttes figyelembe vételével az ovulatio (ami a ciklusnak általában a közepe, a 14. nap) előtt és után 2- 3 nappal kerülendő a közösülés. A módszer hibaaránya magas, rövidebb, vagy hosszabb ciklus esetén könnyen elszámolható.

A hőmérő módszer is természetes fogamzásgátló, ami a hormonok általi testhőmérséklet változáson alapszik. Az ovulatiokor a ciklus első feléhez képest először lecsökken, majd 0,3- 05, Celsius fokkal megemelkedik az alap- testhőmérséklet, amit vaginalisan (hüvelyben) mérve következteti lehet a tüszőrepedés idejére. Az emelkedést követően 3 nap múlva már „biztonságos” lehet az együttlét.

A Billing- módszer szintén természetes módja a fogamzásgátlásnak, ami a cervicalis (méhnyaki) nyák megfigyelésén alapszik, ami az ovulatiokor nyákosabbá, opálosabbá válik.

A naptár-, a hőmérő-, és a Billings- módszert együttesen ún. szimptotermális módszereknek nevezzük.

Léteznek spermicid (spermium „ölő”) anyagok, illetve szivacsos hüvelyi tamponok is, amiket a hüvelybe felhelyezve barrierként lehet használni. Alkalmazható pessarium (méhnyak sapka) is, ami egy rugalmas peremmel kifeszített vékony gumilemez. Ennek felhelyezése /orvosi segítséget/gyakorlást igényel.
Összességében elmondható, hogy a természetes fogamzásgátló módszerek hibaaránya magas, használatuk esetén érdemes őket kombinálni, együttesen használni.

A hormonális fogamzásgátló módszerek (hormonális contraceptio) orvosi közreműködéssel alkalmazható eljárások. Ezek hatása teljesen független az együttlét időpontjától, nem kell semmilyen szert/eszközt lokálisan alkalmazni, és hatékonyságuk, megbízhatóságuk nagyon magas. Sikertelenségük szinte kivétel nélkül a nem megfelelő alkalmazáson múlik, legtöbbször a hormon tabletta bevételének elfelejtése/késői, vagy rendszertelen bevétele miatt következik be. Ma már „harmadik generációs”, modern hormonkészítményeket alkalmazunk, amik minimális, de hatékony hormon mennyiséget tartalmaznak.
A hormonális fogamzásgátlók hatékonysága a a hypotalamus- hypophysis- ovarium tengely (lásd; A női nemi ciklus https://uraniamedicalcenter.hu/a-noi-nemi-ciklus/) egymásra való hatásán alapszik. A tablettában levő hormon (ösztrogén/progeszteron származék) hatására gátlás alá kerül a hypotalamus hypopysist serkentő hormontermelése, így a hypophysis FSH, és LH termelése is, így ovulatio egyáltalán nem következik be. A méhnyak nyákjának konzisztenciájára is hat a tabletta, ami a spermiuk méhüregbe jutása szempontjából kedvezőtlenebb lesz. A hormontabletták hatásár a méhnyálkahártya (endometrium) is alkalmatlan minőségű lesz a megtermékenyült petesejt beágyazódására, és a petevezeték vezető funkciója, így a petesejt továbbítása is nagymértékben visszaszorul.

A kombinált hormonális fogamzásgátló tablettákat 21 napig kell alkalmazni egy hónapban, majd 1 hetes szünet következeik, amikor megjön a menstruáció.
A csak progeszteront tartalmazó „mini pill”- t folyamatosan, szünet nélkül kell szedni. Ez elsősorban a méhnyak nyákra és az endometriumra hat, és szoptatása alatt is szedhető.
Minden tabletta esetében fontos, hogy minden nap lehetőség szerint ugyanabban az időpontban legyen bevéve. Ennek elmaradása a fogamzásgátló hatást nagyban gyengíti, és közti vérzést eredményezhet.
A depó készítmények injekció formájában használandó hormonális fogamzásgátlók, amelyeknek egy adagja 3 havi védelmet ad, de gyakorta cikluszavarokat okoznak.

Az „esemény utáni” fogamzásgátló tabletta sürgősségi fogamzásgátlóként alkalmazandó. A tablettát az együttlétet követően legkésőbb 72 órán belül be kell venni. Minél előbb, annál jobb. A tabletta hormontartalma nagyon magas, alkalmazását követően megvonásos vérzés jelentkezik.

Fontos, hogy mint minden gyógyszer, a hormonális fogamzásgátlók vitathatatlan pozitív hatásuk mellett mellékhatássokkal is rendelkeznek (pl. súlygyarapodás, ciklus zavar, amenorrhoea ( ciklus megszűnése), thromboembóliás betegségek, májfunkció romlás…)
Vannak betegségek, amelyekben a tabletták nem csak fogamzásgátlóként hanem gyógyszerként is alkalmazhatóak, ilyen például a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea), a kórósak nagy mennyiségű menstruáció (hypermenorrhoea), az endometriózis, PCOS, fokozott szőrösödés (hirsutismus).
A hormonális fogamzásgátlók alkalmazása ezen tényezők együttes figyelemebe vételével mérlegelendő nőgyógyász szakorvos segítségével.

A méhen belüli fogamzásgátló (IUD, spirál) eszközök lokálisan hatnak; megakadályozzák a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyába való ágyazódását. Az eszközök általában fémmel (réz, arany, ezüst) bevontak, és vannak hormont tartalmazó típusok is, amelyekkel tovább növelhető a fogamzásgátló hatás. Az IUD használata különösen azoknak a nőknek javasolható, akik már szültek, vagy nem szeretnének/nem szedhetnek (pl. egyéb gyógyszer mellett) fogamzásgátló tablettát. A módszer hosszú időtartamra szól ( egy IUD 3 évig is fent maradhat a méhben), és hatása könnyen visszafordítható az eszköz levételével. Fontos, hogy az eszköz méhben való helyzete rendszeresen ellenőrizve legyen.

A családtervezést lezártnak tekintő nők esetében, adott jogi háttér mellett lehetőség van műtéti úton való meddővé tételre is. Az eljárás során a petevezetők lekötésre/átvágásra/égetésre kerülnek.

Fogamzásgátlási tanácsadásért fordulj kiváló orvosainkhoz és asszisztenseinkez, akik részletes felvilágosítást és tanácsot tudnak adni a Neked megfelelő fogamzásgátlási módszerről.

Készséggel állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás