Fascia Disztorziós Modell – Fájdalomra ható kezelés

Uránia Medical Center » Blog » Fascia Disztorziós Modell – Fájdalomra ható kezelés

Mi az FDM módszer lényege?

A fájdalom csillapításnak többféle módja létezik, az FDM a világon talán leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító módszer.

Különösen hatékonynak bizonyul a fasciára, vagyis a kötőszövetre ható technika, amit kézzel (manuálisan) vagy eszközzel végzünk. Mozgásszervi elváltozások és megbetegedések kezelhetőek vele, akár akut vagy krónikus fájdalomról legyen szó. Elsősorban izom-és ízületi bántalmakra jelenthet megoldást. Különlegessége abban is áll, hogy más terápiás módszerekkel ellentétben nagyon gyorsan lehet elérni az eredményeket. A kezelés maga sok esetben fájdalmas lehet, illetve átmenetileg erősödhet is a megszüntetni kívánt fájdalom, de utána szignifikáns javulás következik be.

Milyen esetekben alkalmazható az FDM módszer?

A kezelés során a gyógytornász a beteg testbeszédét figyeli. Az alábbi fájdalom típusokat és tüneteket különbözteti meg a terapeuta:

    • Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
    • Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
    • Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
    • Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
    • Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Ha az alábbi tüneteket, fájdalom típusokat tapasztalja, az FDM működő megoldás lehet:

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalom csillapító terápiát?

A kezelés során a fent említett pontok alapján kategorizálja a gyógytornász a fájdalmat, és a fájdalmas terület kezelése megkezdődik. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba vesszük. (pl. térd fájdalom esetén, nemcsak a térdet kezeljük, hanem a csípőt és a bokát is). A leghatékonyabb kezelés és a leggyorsabb eredmény elérése érdekében az FDM-en kívül, más módszerek is alkalmaz a szakember.

Az FDM kezelés után házi feladatokat szükséges végezni: mozgatás, nyújtások, önmasszázs.

Hogyan zajlik egy kezelés?

AZ FDM terápia megkezdése előtt a gyógytornász részletes anamnézist vesz fel, melynek része a fájdalom kategorizálása, mozgásterjedelem és az izomerő vizsgálata is. Felkutatja azokat a gócpontokat, melyek a fájdalom kiváltásáért felelősek, és azokat kezeli. Az Uránia Medical Centerben a holisztikus szemléletben hiszünk, komplexen gondolkodunk a fájdalomcsillapítás területén is. Ezért nemcsak FDM terápiát alkalmazunk, hanem összekötjük klasszikus gyógytornával és manuálterápiával is. Mindezek együttes használatával szeretnénk a legeredményesebb kezelést nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén, vagy foglaljon időpontot.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás