Fascia Disztorziós Modell – Fájdalomra ható kezelés

Uránia Medical Center » Blog » Fascia Disztorziós Modell – Fájdalomra ható kezelés

Mi az FDM módszer lényege?

A fájdalom csillapításnak többféle módja létezik, az FDM a világon talán leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító módszer.

Különösen hatékonynak bizonyul a fasciára, vagyis a kötőszövetre ható technika, amit kézzel (manuálisan) vagy eszközzel végzünk. Mozgásszervi elváltozások és megbetegedések kezelhetőek vele, akár akut vagy krónikus fájdalomról legyen szó. Elsősorban izom-és ízületi bántalmakra jelenthet megoldást. Különlegessége abban is áll, hogy más terápiás módszerekkel ellentétben nagyon gyorsan lehet elérni az eredményeket. A kezelés maga sok esetben fájdalmas lehet, illetve átmenetileg erősödhet is a megszüntetni kívánt fájdalom, de utána szignifikáns javulás következik be.

Milyen esetekben alkalmazható az FDM módszer?

A kezelés során a gyógytornász a beteg testbeszédét figyeli. Az alábbi fájdalom típusokat és tüneteket különbözteti meg a terapeuta:

    • Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
    • Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
    • Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
    • Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
    • Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Ha az alábbi tüneteket, fájdalom típusokat tapasztalja, az FDM működő megoldás lehet:

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalom csillapító terápiát?

A kezelés során a fent említett pontok alapján kategorizálja a gyógytornász a fájdalmat, és a fájdalmas terület kezelése megkezdődik. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba vesszük. (pl. térd fájdalom esetén, nemcsak a térdet kezeljük, hanem a csípőt és a bokát is). A leghatékonyabb kezelés és a leggyorsabb eredmény elérése érdekében az FDM-en kívül, más módszerek is alkalmaz a szakember.

Az FDM kezelés után házi feladatokat szükséges végezni: mozgatás, nyújtások, önmasszázs.

Hogyan zajlik egy kezelés?

AZ FDM terápia megkezdése előtt a gyógytornász részletes anamnézist vesz fel, melynek része a fájdalom kategorizálása, mozgásterjedelem és az izomerő vizsgálata is. Felkutatja azokat a gócpontokat, melyek a fájdalom kiváltásáért felelősek, és azokat kezeli. Az Uránia Medical Centerben a holisztikus szemléletben hiszünk, komplexen gondolkodunk a fájdalomcsillapítás területén is. Ezért nemcsak FDM terápiát alkalmazunk, hanem összekötjük klasszikus gyógytornával és manuálterápiával is. Mindezek együttes használatával szeretnénk a legeredményesebb kezelést nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén, vagy foglaljon időpontot.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás