Triplex

Triplex training

A Triplex training egy 3 lépcsőből álló mozgásprogram, melynek célja, hogy megszűntesse a derékfájást kiváltó diszfunkciókat, illetve felkészítse a mozgásrendszert a mindennapi és sporttevékenységek fájdalommentes végzésére. A derékfájás gyakori oka a gerinc, a vállöv és a medence körül kialakult izomegyensúly felborulása, melynek következtében téves mozgásminták, és kompenzációk alakulnak ki.

A program első lépcsőfoka a mobilizáció, melynek célja az ízületek helyes pozíciójának és mobilitásának helyreállítása, más szóval, hogy a fiziológiás mozgástartomány teljes terjedelmében fájdalommentesen elérhető legyen. Ha egy ízület veszít a mobilitásából, a szomszédos ízület próbálja meg a kieső mozgást kompenzálni, ennek eredményeképpen pedig fájdalom léphet fel a kompenzáló ízületben. Ez a fázis különös jelentőséggel bír azoknál, akik statikus helyzetben, hosszantartóan végzik a mindennapi munkájukat, akár ülő vagy álló testhelyzetben.

Második lépcsőfoka a stabilizáció, mely az idegrendszer azon képességét jelenti, amivel az ízületeket megfelelő kontroll alatt tartja. Más szóval az idegrendszer úgy irányítja az ízület körüli izmokat, hogy azok stabilan tartsák az adott ízületet. A derék és a medence körüli izomzat feladata, hogy megfelelő helyzetben tartsák a törzset, ezáltal megakadályozzák a csigolyák nemkívánatos elmozdulásait, akár hétköznapi, akár sportmozgást végzünk, vagy váratlan helyzetre reagálunk. A tréning stabilizáló fázisának nem az izmok erősítése a célja, hanem az idegrendszeri szabályozás újraprogramozása, annak érdekében, hogy a gerincünk biztonságban legyen minden pillanatban.

Harmadik lépcsőfoka a helyes mozgásminták (újra) tanítása, melyben a mindennapi élet mozgásait alakítjuk át tornatermi gyakorlatokká, hogy a mozdulataink gerinckímélőek és fájdalommentesek legyenek, ezáltal pedig szabadabb és teljesebb életet élhessünk.

A programnak kettős célja van:

    • Egyfelől segít a már kialakult deréktáji panaszok kezelésében, olyan állapotnál, amikor már vannak tünetek, de a mozgás nem korlátozott, a napi aktivitás megmaradt. Kizáró tényezők a Triplex training-en való részvételnél: akut szakban járó porckorongsérv, gyulladásos állapot, erős fájdalom, súlyos mozgásbeszűküléssel járó állapot, kisugárzó tünetek, bármilyen műtétet követő lábadozási, rehabilitációs időszak.
    • Másfelől a program segít azoknak is, akiknek nincsenek panaszaik, viszont szeretnék a szervezetüket felkészíteni a nagyobb terheléssel járó edzésekre, sporttevékenységekre, vagy csupán a fájdalom megelőzése a céljuk.

A három lépcsőfoknak egymásra kell épülnie, az egyes lépcsőfokok 5-5 alkalomból állnak. Akár csoportos, akár egyéni foglalkozás keretén belüli Triplex training-ről legyen szó, eredményt akkor lehet várni, ha a 15 alkalmat folyamatában végigvisszük. Csoportos tréning esetén 5 alkalmas bérlet vásárlásával lehet az adott modulokat elkezdeni. A csoportok 3 főtől indulnak, és maximum 4-5 fő a résztvevők száma. A kiscsoportos forma segít abban, hogy a tréning személyre szabott legyen, ezáltal több segítségre és korrigálásra van lehetőség az órák során, ellentétben az edzőtermekben előforduló 10-15 fős létszámokhoz képest, ahol ritkán találkozni azzal, hogy személyesen nyomon kísérjék a gyakorlatok helyes kivitelezését.

Triplex training

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás