Triplex

Triplex training

A Triplex training egy 3 lépcsőből álló mozgásprogram, melynek célja, hogy megszűntesse a derékfájást kiváltó diszfunkciókat, illetve felkészítse a mozgásrendszert a mindennapi és sporttevékenységek fájdalommentes végzésére. A derékfájás gyakori oka a gerinc, a vállöv és a medence körül kialakult izomegyensúly felborulása, melynek következtében téves mozgásminták, és kompenzációk alakulnak ki.

A program első lépcsőfoka a mobilizáció, melynek célja az ízületek helyes pozíciójának és mobilitásának helyreállítása, más szóval, hogy a fiziológiás mozgástartomány teljes terjedelmében fájdalommentesen elérhető legyen. Ha egy ízület veszít a mobilitásából, a szomszédos ízület próbálja meg a kieső mozgást kompenzálni, ennek eredményeképpen pedig fájdalom léphet fel a kompenzáló ízületben. Ez a fázis különös jelentőséggel bír azoknál, akik statikus helyzetben, hosszantartóan végzik a mindennapi munkájukat, akár ülő vagy álló testhelyzetben.

Második lépcsőfoka a stabilizáció, mely az idegrendszer azon képességét jelenti, amivel az ízületeket megfelelő kontroll alatt tartja. Más szóval az idegrendszer úgy irányítja az ízület körüli izmokat, hogy azok stabilan tartsák az adott ízületet. A derék és a medence körüli izomzat feladata, hogy megfelelő helyzetben tartsák a törzset, ezáltal megakadályozzák a csigolyák nemkívánatos elmozdulásait, akár hétköznapi, akár sportmozgást végzünk, vagy váratlan helyzetre reagálunk. A tréning stabilizáló fázisának nem az izmok erősítése a célja, hanem az idegrendszeri szabályozás újraprogramozása, annak érdekében, hogy a gerincünk biztonságban legyen minden pillanatban.

Harmadik lépcsőfoka a helyes mozgásminták (újra) tanítása, melyben a mindennapi élet mozgásait alakítjuk át tornatermi gyakorlatokká, hogy a mozdulataink gerinckímélőek és fájdalommentesek legyenek, ezáltal pedig szabadabb és teljesebb életet élhessünk.

A programnak kettős célja van:

    • Egyfelől segít a már kialakult deréktáji panaszok kezelésében, olyan állapotnál, amikor már vannak tünetek, de a mozgás nem korlátozott, a napi aktivitás megmaradt. Kizáró tényezők a Triplex training-en való részvételnél: akut szakban járó porckorongsérv, gyulladásos állapot, erős fájdalom, súlyos mozgásbeszűküléssel járó állapot, kisugárzó tünetek, bármilyen műtétet követő lábadozási, rehabilitációs időszak.
    • Másfelől a program segít azoknak is, akiknek nincsenek panaszaik, viszont szeretnék a szervezetüket felkészíteni a nagyobb terheléssel járó edzésekre, sporttevékenységekre, vagy csupán a fájdalom megelőzése a céljuk.

A három lépcsőfoknak egymásra kell épülnie, az egyes lépcsőfokok 5-5 alkalomból állnak. Akár csoportos, akár egyéni foglalkozás keretén belüli Triplex training-ről legyen szó, eredményt akkor lehet várni, ha a 15 alkalmat folyamatában végigvisszük. Csoportos tréning esetén 5 alkalmas bérlet vásárlásával lehet az adott modulokat elkezdeni. A csoportok 3 főtől indulnak, és maximum 4-5 fő a résztvevők száma. A kiscsoportos forma segít abban, hogy a tréning személyre szabott legyen, ezáltal több segítségre és korrigálásra van lehetőség az órák során, ellentétben az edzőtermekben előforduló 10-15 fős létszámokhoz képest, ahol ritkán találkozni azzal, hogy személyesen nyomon kísérjék a gyakorlatok helyes kivitelezését.

Triplex training

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás