Így készülj tudatosan a várandósságra: három fontos lépés, amire érdemes figyelni!

Uránia Medical Center » Hírek » Így készülj tudatosan a várandósságra: három fontos lépés, amire érdemes figyelni!

Legújabb podcast adásunkban a szülővé válás tervetett módjáról beszélgettünk Dr. Bálint Koppány szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus szakorvosunkkal. Orvos szemmel mit tehetünk meg azért, hogy minél gyorsabban létrejöjjön a sikeres várandósság és a komplikációktól mentes szülés?

  1. A kulcs a sikeres babaváráshoz – 1 lépés mindig egy nőgyógyászati kivizsgálás legyen.

Az első és legfontosabb lépés, hogy felkeressünk egy szülész-nőgyógyász szakorvost még a várandósság előtt. A kezdeti kivizsgálás során felmérik az általános egészségi állapotot, elvégeznek kötelező szűrővizsgálatokat, és szükség esetén további szakorvosi véleményeket is bekérnek. Ez a vizsgálat alapvető fontosságú, mivel segít felderíteni az esetleges betegségeket és állapotokat, amelyek befolyásolhatják a várandósságot.

  1. Családi történetek: Édesanyád szüléstörténete befolyásolhatja jövőbeli várandósságodat?

A családi egészségi állapotok és genetikai háttér ismerete szintén kritikus szerepet játszik a várandósság tervezésében. Legújabb podcast adásunkban pontosan átbeszéljük, hogy mik azok a kérdések, amikre érdemes a választ keresni a család korábbi várandósságainak történetében, különös tekintettel a genetikai betegségekre és a várandósság során felmerült problémákra. Ez segíthet a szülész-nőgyógyásznak előre felkészülni és a megfelelő óvintézkedéseket megtenni.

  1. Az anyai életkor: mikor kezdjünk el aggódni a babatervezés miatt?

Az életkor előrehaladtával változik a fogamzási képesség és nő a genetikai kockázatok valószínűsége. Korodtól függően érdemes előre tudnod, hogy meddig próbálkozzatok aggodalmak nélkül. A kor előrehaladtával csökken az ovulációs készség, és nőhet a kromoszóma-rendellenességek kockázata. 32 éves kor alatt egy év próbálkozás után érdemes szakemberhez fordulni, míg 36 év felett már 3-6 hónap sikertelen próbálkozás után is érdemes meddőségi centrumot felkeresni.

A beszélgetésben nem csak erre a három lépésre térünk ki részletesen, a Doktor úr további információkkal is ellátott minden leendő kismamát. Az adást YouTube csatornánkon tudod megnézni, vagy hallgasd meg útközben a Spotify-on.

Semmiképp ne hagyd ki, ha tudatosan szeretnél készülni a babavárásra!

A Doktor úrról ITT olvashattok bővebben.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás