Marad a Babaváró hitel – mikor érdemes felvenni?

Uránia Medical Center » Hírek » Marad a Babaváró hitel – mikor érdemes felvenni?

A tavalyi év végét lázban tartotta a kérdés, hogy vajon marad-e a Babaváró hitel az idei évre. Az egyik legnépszerűbb családtámogatási elemről van szó, így az aggodalom érthető volt. A felhők szerencsére eloszlottak, a Babaváró maradt. A jelenlegi állás szerint 2024. december 31-ig igényelhető. De tényleg olyan jó ez a konstrukció? És ki igényelheti? A feltételeket és a lehetőségeket Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője mutatja be.

Mi is a Babaváró hitel?

A Babaváró leginkább egy személyi kölcsönre hasonlít, egy sor extrával. Nem kell hozzá fedezet, és a pénz szabadon felhasználható. Bár a legtöbben a lakásukra költik, a CSOK-kal ellentétben ez nem lakáscélú hitel. Vehetsz belőle bármit, amire szüksége van a családnak, egy új autót, bababútorokat, de akár be is fektetheted. A legjobb pedig az benne, hogy más hitelekhez önerőként használhatod, amit a személyi kölcsönnel például nem tehetsz meg. Ha a Babaváró és a lakáshitel igénylése között több, mint 3 hónap eltelik, akkor akár a teljes összeget beszámíthatja a bank önerőként.

A Babaváró maximális összege viszonylag magas, akár 10 millió forint is elérhető, legfeljebb 20 éves futamidőre. Nem kell a teljes összeget felvenned, de a hitelt csak egyszer igényelheted. Ha tehát kisebb összeget kértél, utólag nem gondolhatod meg magad, és nem igényelheted a maradékot.

Miben különbözik a személyi kölcsöntől?

A Babavárót azon házaspárok számára találták ki, akik gyermeket szeretnének, meglévő gyermekekre tehát nem igényelhető, csak olyanokra, akik ezután fognak megszületni. Nem baj, ha már van gyermeketek, de a Babaváróra csak akkor vagytok jogosultak, ha kölcsönszerződés megkötése után bővül a család.

Ez egy állami támogatással kombinált kamattámogatott hitel. A Babaváró egy 5 éves kamatperiódusú hitel, aminek van kamata, de a kamatot az állam fizeti helyetted. Ha a hitel futamidejének első 5 évében gyermeked születik, akkor a kamattámogatás végig megmarad. Már önmagában ettől is rendkívül kedvezményes ez a hitel, de ennél jobb is lehet.

Ha a futamidő alatt születik még egy gyermeked, akkor a fennálló tartozásod 30%-át az állam elengedi, ha pedig egy harmadik is, akkor a teljes fennálló tartozásod megszűnik. Ez az állami támogatás rész, és ha a gyerekek jó ütemben születnek, akár a teljes 10 milliós hitelt ingyen kaphatjátok.

Van még két másik könnyítés is. Az egyik az, hogy a havi törlesztőrészlet legfeljebb 50 000 forint lehet. Ez, figyelembe véve egy lakáshitel vagy személyi hitel havi törlesztőjét, elég alacsonynak számít. A másik pedig az, hogy ha gyermeketek születik, akkor 3 év törlesztési szünetet kérhetsz. Ez alatt az idő alatt a Babavárót egyáltalán nem kell törleszteni, a futamidő pedig 3 évvel kitolódik.

Ez tehát egy nagyon jó konstrukció, de nem adják könnyen, a feltételei elég szigorúak. A támogatásoknál és kamattámogatott hiteleknél mindig alapfeltétel, hogy büntetlen előéletűnek kell lennetek, és nem lehet köztartozásotok. Mivel ez egy hitel, a hitelképesség is elvárás, nem szerepelhettek a KHR-ben negatív státusszal (ez a korábbi BAR lista). A bank a jövedelmetekkel szemben is támaszt majd követelményeket, de ez bankonként némileg eltérhet. A havi minimálbért azért jellemzően minden pénzintézet kéri igazolni, de ez származhat vállalkozásból vagy munkaviszonyból is.

A Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora legfeljebb 40 év. Mindkettőtöknek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, és nem csak a szerződéskötéskor, hanem a teljes támogatási időszak alatt.

A Babaváróhoz elég hosszú, legalább 3 éves TB-jogviszonyt kell igazolni legalább a házaspár egyik tagjának. Elfogadható a külföldi munkaviszony és a hallgatói jogviszony is, de a hitelfelvétel előtti 3 hónapban már csak a magyarországi munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony megfelelő. Az utolsó félévben tehát még szigorúbbak a feltételek.

Mi a helyzet, ha elveszítitek a Babaváróra vonatkozó jogosultságot?

A Babavárót már a várandósság 12. betöltött hetétől igényelhetitek, és a legnagyobb biztonságban akkor vagytok, ha így tesztek. Ekkor ugyanis a kamatmentesség biztos, hogy végig megmarad. De ilyenkor is figyelni kell arra, hogy teljesítsetek minden más feltételt is.

Elveszíthetitek a Babaváróra vonatkozó jogosultságotokat például, ha a támogatási időszak alatt külföldre költöznétek, és megszűnne a magyarországi lakcímetek. Ilyenkor a kapott támogatást büntetőkamatokkal együtt vissza kell fizetni. Ha pedig esetleg elválnátok, akkor ugyan visszafizetnetek nem kell a hitelt, de kamatokkal kell tovább törleszteni. A Babaváró kamata pedig viszonylag magas.

Megéri mégis?

Mindenképpen. Sok a teljesítendő feltétel, és történhetnek nem várt dolgok, de a Babaváró nagyon kedvező, főleg a mai kétszámjegyű infláció és hitelkamatok világában. Ha viszont minden rendben megy, nagyon is jól járhattok.

Mi lehet a legjobb eset?

Ha már várandósan veszitek fel a hitelt, akkor indíthattok egyből törlesztési szünettel. Ha ezalatt a 3 év alatt kistestvér is érkezik a családba, akkor a hitel 30%-a támogatássá alakul, amire további törlesztési szünetet kérhettek. És ha az újabb szünet alatt egy harmadik gyermek is születik, akkor a teljes Babavárót támogatásként kaptátok. Ennél jobb hitel vagy támogatás – ráadásul szabad felhasználásra – jelenleg nincs.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás