Pozitív lett a HPV szűrésem eredménye, akkor én most rákos vagyok?

Uránia Medical Center » Blog » Pozitív lett a HPV szűrésem eredménye, akkor én most rákos vagyok?

Egy fontos, nem csak nőket érintő témáról beszélgettünk Dr. Szemerey Ákossal az Uránia Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosával, mégpedig a HPV vírusról, amely nagy mértékben felelős a méhnyakrák kialakulásáért. A beszélgetést egy a rendelőben is napi szinten felmerülő kérdés indikálta.

HPV, a rettegett rövidítés, ami sokak fejében egyet jelent a rákkal.

Oszlassunk el egy tévhitet!

Ma már a méhnyakrák kialakulásának okai és mechanizmusa pontosan ismert, épp ezért korán észlelhető, megelőzhető, kezelhető. Elengedhetetlen beszélni azonban a HPV, azaz a Humán Papilloma Vírusról, ami a méhnyakrák 85-90%-át okozza.

A Humán Papilloma Vírus egy rendkívül gyakori vírus, ami a hölgyek nagy részét élete során érinti.

Ez leggyakrabban szexuális úton terjed, ami hám-hám kontaktust jelent, tehát bőr vagy nyálkahártya érintkezésével. Ma már a méhnyakrák kialakulása szinte 100-ban megelőzhető, hiszen pontosan tudjuk hogy a HPV vírus okozza. Ez ellen már van olyan vakcina, ami kilenc komponens ellen is véd, ebből hét magas rizikójú HPV vírus, a betegségek 85%-át ez okozza.

Tehát a HPV fertőzés nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával. Ideális esetben az immunrendszer a fertőzést leküzdi, a fertőzés a szervezetből eltűnik és a következő szűrés alkalmával akár újra negatív eredményt kaphatunk.

Csak azoknak fontos szűrni a HPV vírust, akik nincsenek beoltva, vagy rendszeres nemi életet élnek?

Fontos elkülöníteni a méhnyakrákszűrést és a HPV szűrést. Az egyik a sejtelváltozást szűri a szervezetünkben, a másik a vírus jelenlétét. A kor előrehaladtával egyre gyakoribb a betegség kialakulása, így 30 év felett ma már javasoljuk a HPV szűrését is függetlenül attól, hogy a paciens kapott oltást vagy sem. Azt is fontos tudni, hogy a HPV szűrés egy nagyon hatékony objektív szűrővizsgálat, ami a HPV örökítőanyagát, DNS-ét mutatja ki. Amennyiben negatív a szűrés eredménye, kijelenthetjük, hogy a paciensnek a következő pár évben szinte biztos, hogy méhnyakrák nem fog kialakulni. Ha a HPV szűrés eredménye pozitív, abban az esetben sem kell megijedni, nem azt jelenti, hogy a méhnyakrák biztosan ki fog alakulni. Alapvetően a HPV vírusnak két csoportja ismert alacsony kockázatú és magas kockázatú vírusok, attól függően, hogy milyen eséllyel okoznak méhnyakrákot. Tehát ha valakinek pozitív a HPV szűrés eredménye, nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy a betegség ki fog alakulni, de mindenképp egy alaposabb kivizsgálást és gyakoribb méhnyakrákszűrést igényel.

Miért érdemes mind a két szűrést néhány évente elvégeztetni és miért fontos, hogy méhnyakrákszűrésre minden évben elmenjünk?

A méhnyakrák szűrés citológiai eredménye soha nem 100%-os eredmény, a kenetlevételnek van olyan tényezője, hogyha nem pont arról a helyről kerül a mintavétel, ahol rákos sejt van, akkor nem mutatja ki az elváltozást. Amennyiben van egy negatív HPV teszt eredményünk is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy pár éven belül nem lesz méhnyakrák elváltozásunk.

A betegség kialakulása évekig tart, ezt megelőzően rákmegelőző állapotok alakulnak ki, amelyek már korán diagnosztizálhatók és szükség esetén kezelhetők. Ezért fontos, hogy évente járjunk szűrésre.

Az is elkaphatja a HPV vírust, aki monogám kapcsolatban él?

Igen, már nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába, mert elméletileg annál is kialakulhat, aki nem él szexuális  életet, vagy monogám kapcsolatban van. Bizonyos elméletek szerint akár egy termálfürdőben is elkaphatjuk a vírust, de főleg szexuális úton terjed.

Hogyan tudunk a HPV vírus ellen védekezni?

Két lehetőségünk van rá, az egyik a vakcina, amely nemtől és kortól függetlenül mindenkinek javasolt, kilenc HPV vírus ellen már védelmet nyújt.

A másik lehetőség a szűrés. Onnantól kezdve, hogy szexuális életet kezd élni a paciens, ezt a szűrővizsgálatot is érdemes beépíteni az életébe, úgyanúgy, mint a rendszeres nőgyógyászati szűréseket.

Konklúzióként tehát, ne féljünk a nőgyógyásztól, járjunk rendszeresen szűrésre és ne essünk pánikba ha a nyári fesztiválidőszak után pozitív lett a HPV tesztünk.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás