A koronavírus tünetei és a fertőzöttség tesztelésének módszerei

Uránia Medical Center » Blog » A koronavírus tünetei és a fertőzöttség tesztelésének módszerei

A koronavírusról általában

A COVID-19 egy 2019-ben, Kínában kezdődő megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz és néhány hónap alatt világjárvánnyá nőtte ki magát.

A vírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed emberről emberre, köhögés, vagy tüsszentés által. A fertőzött személlyel való kontaktus is fokozott kockázatot jelent.
A vírussal való megfertőződés általában egy 3-7 (maximum 14) napos lappangási idő után mutatkozik meg, elsősorban légző szervrendszeri tünetekben.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fejfájás, az általános rossz közérzet, a fáradékonyság és a láz, valamint a száraz köhögés, melynek talaján légzési nehezítettség alakulhat ki. Kevésbé gyakori tünet a torokfájás, a szag -és ízérzés tompulása/elvesztése, az izomfájdalom és a hasmenés.

A vírus különösképpen veszélyes az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Súlyos esetben akut légzési distressz szindrómát (ARDS), többszervi elégtelenséget, tüdőgyulladást, szepszist (vérmérgezés).
Előfordulhat, hogy a fertőzés egyes személyeknél tünetmentesen zajlik le.

A koronavírussal való fertőzöttség kimutatása több módszer alkalmazásával történhet.

PCR (polimeráz láncreakció) teszt

A COVID-19 diagnosztikai lehetőségei közül a PCR a legdrágább teszt, de kritikus jelentőségű a vírus pandémiás (világszerte, több kontinensen jelen levő) terjedésének megelőzésében. Ez a módszer a vírus szervezetben való kimutatásának legérzékenyebb és legspecifikusabb módja. A teszt a vírus antigénjének jelenlétét mutatja ki a vizsgálati mintából, ezáltal az éppen aktuális fertőzöttséget akár a lappangási időben lehetőség van általa kimutatni.

A teszteléshez szükséges mintavétel a felső légutakból, az orr -és/vagy garatból kerül levételre egy speciális mintavevő pálca segítségével, majd a megfelelő folyadék közegben kerül molekuláris diagnosztikai laboratóriumba, ahol a kiértékelés történik. Ez a folyamat átlagosan 24-48 órát vesz igénybe. Fontos, hogy a mintavétel a megfelelő helyről a megfelelő módon történjen, különben a teszt álnegativitást mutathat, ezért kellően képzett szakember végezheti védőfelszerelésben.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a PCR tesztet elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.

Koronavírus antigén gyorsteszt

A koronavírus fertőzöttség kimutatására létezik antigén gyorsteszt is, mely jelentősen olcsóbb a PCR tesztelésnél. Abban az esetben ideális az elvégzése, ha az adott személy nagy valószínűséggel fertőzött.

A mintavétel szintén a felső légutakból (orrból/garatból) kerül levételre speciális mintavevő pálca segítségével, melytől számítva 10-15 perc múlva kimutatható a pozitív, vagy negatív eredmény. (Antigén mennyiséget nem mutat.) A gyorsteszt esetében is fontos, hogy kellően gyakorlott személy végezze a mintavételt védőfelszerelésben.

A vizsgálat segíti a gyors döntéshozatalt, de alacsonyabb érzékenysége miatt a negatív eredmény nem zárja ki az aktuális fertőzöttség fennállását.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a Anitgén tesztet is elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.

Szerológiai teszt

A szerológiai teszt elvégzéséhez vénás vérmintára van szükség, amely a vírus ellen termelődött IgM és IgA antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki. Ezek az antitestek memória immunsejtek, amelyek hosszútávú védelmet jelentenek a koronavírussal szemben.

A szerológiai teszt a koronavírussal való előzetes találkozást vizsgálja, míg a PCR és az antigén gyorsteszt a vírus aktuális jelenlétét a szervezetben. Elvégzése során arra derül fény, hogy kialakult-e az említett specifikus válaszreakció (memória immunsejtek/ellenanyagok) a szervezetben a koronavírus ellen. Ezek az ellenanyagok általában a fertőzést követő 4. napon kezdenek termelődni a koronavírus ellen és a 10. napon érik el azt a mennyiséget, hogy a laboratóriumi mérés, és az általuk adott immunitás (védettség) már lehetséges legyen. A szerológiai teszt eredménye általában 24 óra alatt elkészül.

A szerológiai vizsgálatok segíthetnek a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett, vagy a korábban tünetmentesen megfertőződött személyek felderítésében, de önmagában nem alkalmazhatóak a vírus kimutatására.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a szerológiai tesztet is elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.   

Egyéb laborszolgáltatásainkról itt talál információt.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás