A koronavírus tünetei és a fertőzöttség tesztelésének módszerei

Uránia Medical Center » Blog » A koronavírus tünetei és a fertőzöttség tesztelésének módszerei

A koronavírusról általában

A COVID-19 egy 2019-ben, Kínában kezdődő megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz és néhány hónap alatt világjárvánnyá nőtte ki magát.

A vírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed emberről emberre, köhögés, vagy tüsszentés által. A fertőzött személlyel való kontaktus is fokozott kockázatot jelent.
A vírussal való megfertőződés általában egy 3-7 (maximum 14) napos lappangási idő után mutatkozik meg, elsősorban légző szervrendszeri tünetekben.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fejfájás, az általános rossz közérzet, a fáradékonyság és a láz, valamint a száraz köhögés, melynek talaján légzési nehezítettség alakulhat ki. Kevésbé gyakori tünet a torokfájás, a szag -és ízérzés tompulása/elvesztése, az izomfájdalom és a hasmenés.

A vírus különösképpen veszélyes az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Súlyos esetben akut légzési distressz szindrómát (ARDS), többszervi elégtelenséget, tüdőgyulladást, szepszist (vérmérgezés).
Előfordulhat, hogy a fertőzés egyes személyeknél tünetmentesen zajlik le.

A koronavírussal való fertőzöttség kimutatása több módszer alkalmazásával történhet.

PCR (polimeráz láncreakció) teszt

A COVID-19 diagnosztikai lehetőségei közül a PCR a legdrágább teszt, de kritikus jelentőségű a vírus pandémiás (világszerte, több kontinensen jelen levő) terjedésének megelőzésében. Ez a módszer a vírus szervezetben való kimutatásának legérzékenyebb és legspecifikusabb módja. A teszt a vírus antigénjének jelenlétét mutatja ki a vizsgálati mintából, ezáltal az éppen aktuális fertőzöttséget akár a lappangási időben lehetőség van általa kimutatni.

A teszteléshez szükséges mintavétel a felső légutakból, az orr -és/vagy garatból kerül levételre egy speciális mintavevő pálca segítségével, majd a megfelelő folyadék közegben kerül molekuláris diagnosztikai laboratóriumba, ahol a kiértékelés történik. Ez a folyamat átlagosan 24-48 órát vesz igénybe. Fontos, hogy a mintavétel a megfelelő helyről a megfelelő módon történjen, különben a teszt álnegativitást mutathat, ezért kellően képzett szakember végezheti védőfelszerelésben.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a PCR tesztet elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.

Koronavírus antigén gyorsteszt

A koronavírus fertőzöttség kimutatására létezik antigén gyorsteszt is, mely jelentősen olcsóbb a PCR tesztelésnél. Abban az esetben ideális az elvégzése, ha az adott személy nagy valószínűséggel fertőzött.

A mintavétel szintén a felső légutakból (orrból/garatból) kerül levételre speciális mintavevő pálca segítségével, melytől számítva 10-15 perc múlva kimutatható a pozitív, vagy negatív eredmény. (Antigén mennyiséget nem mutat.) A gyorsteszt esetében is fontos, hogy kellően gyakorlott személy végezze a mintavételt védőfelszerelésben.

A vizsgálat segíti a gyors döntéshozatalt, de alacsonyabb érzékenysége miatt a negatív eredmény nem zárja ki az aktuális fertőzöttség fennállását.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a Anitgén tesztet is elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.

Szerológiai teszt

A szerológiai teszt elvégzéséhez vénás vérmintára van szükség, amely a vírus ellen termelődött IgM és IgA antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki. Ezek az antitestek memória immunsejtek, amelyek hosszútávú védelmet jelentenek a koronavírussal szemben.

A szerológiai teszt a koronavírussal való előzetes találkozást vizsgálja, míg a PCR és az antigén gyorsteszt a vírus aktuális jelenlétét a szervezetben. Elvégzése során arra derül fény, hogy kialakult-e az említett specifikus válaszreakció (memória immunsejtek/ellenanyagok) a szervezetben a koronavírus ellen. Ezek az ellenanyagok általában a fertőzést követő 4. napon kezdenek termelődni a koronavírus ellen és a 10. napon érik el azt a mennyiséget, hogy a laboratóriumi mérés, és az általuk adott immunitás (védettség) már lehetséges legyen. A szerológiai teszt eredménye általában 24 óra alatt elkészül.

A szerológiai vizsgálatok segíthetnek a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett, vagy a korábban tünetmentesen megfertőződött személyek felderítésében, de önmagában nem alkalmazhatóak a vírus kimutatására.

Az Uránia Medical Centerben lehetőség van a szerológiai tesztet is elvégeztetni. További információért kérjük híjva ügyfélszolgálatunkat a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy érdeklődjön e-mailen.   

Egyéb laborszolgáltatásainkról itt talál információt.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás