Fascia Disztorziós Modell

Uránia Medical Center » Blog » Fascia Disztorziós Modell

Fascia Disztorziós Modell (FDM) – Fájdalomra ható kezelés

A Fascia Disztorziós Modell egy gondolkodási modell, ami abban ad iránymutatást, hogy adott típusú fájdalomra milyen terápiás megoldás a legmegfelelőbb. A különböző típusú fájdalmaknak más a megjelenési képe, formája, és másképpen is beszélünk róluk. Mondhatjuk úgy is, hogy sokféle típusú fájdalmat érzékelünk: lehet húzó, égő, késsel hasító, kisugárzó, zsibbadó, bizsergő, szúró érzet, de az is előfordul, hogy egy furcsa, nem meghatározható érzetünk van az ízületben. Ezek a megjelenési módok határozzák meg, és segítik a terapeutát abban, hogy melyik típusú kezelést válassza a fájdalom megszüntetésében. A fájdalom csillapítás a gyors diagnosztika által sokkal gyorsabban és hatékonyabban mehet végbe más manuális technikákhoz képest, és olyan mozgásszervi elváltozások is kezelhetőek vele, amit az eddigi terápiák nem tudtak megoldani, vagy csak lassú eredményeket hoztak.

De mi is ez a fascia? Valójában egy kollagén tartalmú kötőszövet, amely az izmokat és az egész szervezetünket behálózza. A legújabb kutatások alapján a fascia tekinthető a legérzékenyebb érzékszervünknek, többek között a testtartás érzékeléséért felel. Mivel tele van fájdalomérző idegvégződésekkel, ezért számtalan izomfájdalom forrása is.

Hatékonyan kezelhetőek vele a mozgásszervi elváltozások: a mozgástartomány beszűkülése, akut vagy krónikus fájdalom, ödéma (duzzanat). Elsősorban izom- és ízületi bántalmakra jelenthet megoldást.

Az FDM kezelés történhet manuálisan (kézzel), vagy eszközzel. Szinte kivétel nélkül fájdalmas a kezelés, de az egyéni fájdalom tűrőképességet figyelembe véve zajlik a terápia. Az első sikerek, a fájdalom csökkenése, a nagyobb ízületi mozgások elérése azonban alá fogják támasztani, hogy megérte a szenvedést. A kezelés után fontos, hogy az alábbi szabályokat betartsuk: a kezelt testtájat napjában többször, dinamikusan, lendületesen át kell mozgatnunk, hogy a felszabadított kötőszövet ne tapadjon újra össze. Hasonló szempontból szükséges az elegendő vízfogyasztás is, hogy a fascia ne ragadjon megint egybe, illetve kerülni kell a meleg vízzel érintkezést, hogy ne okozzunk gyulladást.
Az FDM kezelés olyan, mintha egy hagyma külső rétegeit lefejtenénk, és el akarnánk jutni a legmélyére. Mivel a szervezetünk mindig csak egy fájdalmat tud érzékelni, ahogy a kezeléssel előre haladunk, lehet, hogy olyan fájdalmakat is fogunk érezni, amikről azelőtt nem tudtunk, mert a nagyobb fájdalom elnyomta. Így jutunk el a terápiák során a hagyma legbensőbb rétegéhez, és lépésről-lépésre feloldhatjuk a szervezetet megbénító, lekorlátozó fájdalom halmazokat.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás