A magas vérnyomás

Uránia Medical Center » Hírek » A magas vérnyomás

A magas vérnyomás már szinte népbetegségnek számít. Sokáig nem okoz tünetet, de ha nem kezelik megfelelően súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Így a szervekben fokozatos károsodás léphet fel. 

A vérnyomás nem más, mint a vérnek az érfalra gyakorolt nyomása. Általában a nagy artériákban mérhető nyomásról van szó. 

Tankönyvi példa szerint az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm. Ha nyugodt körülmények között, többszöri, átlagosan három különböző időpontban mért vérnyomás érték átlaga magasabb, mint 140/90 Hgmm és ez tartósan fenn áll magasvérnyomásról (Hipertónia) beszélünk. 

Az eltérő napszakok figyelembe vétele is fontos, ugyanis reggel a legmagasabb, éjjel pedig a legalacsonyabb a vérnyomás.

Fontos a megfelelő szűrővizsgálat a rendelői vérnyomás mérés. Ha felmerül a magasvérnyomás gyanúja, akkor egy úgynevezett ambuláns vérnyomás-monitorozás (ABPM) válhat szükségessé. Ezt másnéven 24 órás vérnyomásmérésnek nevezzük.

Fontos, hogy minél korábban felismerjük a betegséget és a megfelelő terápia mellett megelőzzük az esetleges szövődmények kialakulását, amely nagymértékben hozzájárulhat az életminőség romlásához.

Érdemes odafigyelni a fellépő tünetekre is, amelyek okot adhatnak egy kivizsgálásra a magas vérnyomás kialakulásának irányába.

Melyek ezek a tünetek?

Tünetei:

 • Fejfájás, tompa, tarkótáji, halántéktáji lüktetés
 • Szédülés
 • Fáradékonyság
 • Koncentrálóképesség, egyensúlyérzék csökkenése
 • Rossz közérzet
 • Szapora szívdobogás
 • Tompa mellkasi nyomás
 • Ok nélküli izzadás
 • Látászavar
 • Orrvérzés
 • Végtagi gyengeség
 • Láz nélküli hidegrázás

A fejfájásnál megemlítendő, hogy általában reggel jelentkezik a fejfájás illetve a lüktetés lehajlásnál erősödik.

Szövődményként felléphet ödéma és a szemfenéki erek károsodása is. Ugyanis a magasvérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti.

Ha terhelésre nehézlégzésre és gyakori éjszakai vizeletürítésre van panasz, akkor a szív-és érrendszerben is kialakult szövődmény. Érelmeszesedés okozta érszűkület alakulhat ki a végtagi erekben is, amely amputációhoz is vezethet. Amennyiben a szem erei károsodnak az a látásromlás mellett vaksághoz is vezethet.

Legsúlyosabb esetben szövődményként stroke vagy szívinfarktus is kialakulhat.

Az elhízás, a cukorbetegség, az egészségtelen életmód, dohányzás, mozgásszegény életmód nagyban növeli a magasvérnyomás kialakulásának a kockázatát.

Napi fél óra rendszeres testmozgással, az optimális testsúly megtartásával, a dohányzás abbahagyásával, az alkoholfogyasztás mérséklésével illetve a megfelelő diéta betartásával csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata. 

Érdekességként megemlíteném, hogy fiatalkorban is kialakulhat magasvérnyomás. Ebben az esetben nem minden esetben elsődleges magasvérnyomásról van szó például, amit az egészségtelen életmód okozhat, hanem felmerül a másodlagos magas vérnyomás gondolata is, ami azt jelenti, hogy a háttérben valamilyen más betegség áll és ez okozhatja a hipertóniát. 

Többen hallottak már az úgynevezett fehérköpeny magas vérnyomásról, amely akkor jelentkezik, ha az ember az orvosnál van és szorong. Ilyen esetekben otthon is nyomon kell követni  a vérnyomás értékeket, ugyanis könnyen kialakulhat a tényleges hipertónia.

Említésre került a másodlagos hipertónia. Ebben az esetben valamilyen más betegség áll a háttérben és ennek szövődményként alakul a magas vérnyomás. Melyek lehetnek ezek a más betegségek. Például: vesebetegségek, vesekövesség, bizonyos gyógyszerek túlzott szedése vagy mellékhatása (fájdalomcsillapítók, megfázás elleni gyógyszerek, fogamzásgátlók ), ciszta, véralvadási zavarok, autoimmun betegség, alvási apnoe.

A kialakult és diagnosztizált magas vérnyomást gyógyszeresen kell kezelni. Be kell állítani a megfelelő dózist a beteg számára, melyet folyamatosan kell szednie. Fontos, hogy panaszmentesség esetén sem szabad önállóan abbahagyni a gyógyszer szedését.

Írta: Makkai Adrienn szülésznő, egészségügyi tanár MSC

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás