A magzat fejlődése fogantatástól a szülésig

Uránia Medical Center » Blog » A magzat fejlődése fogantatástól a szülésig

Egy új élet születése maga a csoda, így mindig örülünk, mikor kismamákat köszönthetünk pácienseink körében. Hiszen számunkra is izgalmas látni, hogy miként fejlődik az embrió, majd a magzat hétről hétre az anyaméhben. Fontos, hogy a leendő édesanya és édesapa is tisztában legyenek azzal, hogy a várandósság heteiben mikor milyen folyamat zajlik éppen, így ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Az első trimeszter

A megtermékenyülést követően a petesejt néhány órával az egyesülést követően osztódni kezd és elindul a még felé, majd megtörténik a beágyazódás. A méhfal nyálkahártyájában megjelenő szedercsíra sejtjei innentől kezdve két irányba kezdenek fejlődni, ugyanis az egyik részből embrió, a másik részből, köldökzsinór, magzatburok és méhlepény lesznek. Bár elsőre hihetetlennek tűnik ez a gyors fejlődés, de a terhesség nyolcadik hetében már a fejlődő gyermek minden fő szerve jelen van és már kivehetők a még fejlődésben lévő kéz-és lábujjak is. Már igen sokan mocorog a méhben, ám az anyuka ebből még semmit sem érez. A tizedik hétre alakul ki teljesen a köldökzsinór, amely már alkalmas arra, hogy vér oxigént és táplálékot szállítson a magzatnak. Az első trimeszter, vagyis a tizenkettedik hét végére a belső szervei, valamint az agya már teljesen kifejlődtek.

A második trimeszter

A tizennégy hetes magzat fején már megjelennek az első hajszálak és kivehető a szemöldöke is. Egy héttel később már körmei is vannak, valamint már hallja a kívülről beszűrődő zajokat is. A tizenhatodik héten már a kismama is érezheti, milyen sokat mocorog odabenn, bár előfordulhat, hogy ez valaki később tapasztalja meg. A tizenhetedik héten már szopja az ujját, sőt, egy-egy ultrahangfelvételen az is látható, hogy grimaszol éppen. A trimeszter második felére már képes különbséget tenni a különböző zajok között, ráadásul az édes és keserű ízeket is meg tudja különböztetni. A huszonnegyedik hétre már annyira fejlett a baba, hogy ha megszületne már életképes lenne, egyedül a tüdeje nem lenne alkalmas arra, hogy a „kinti világban” is ellássa a feladatát. A második trimeszter végén már kinyitja a szemét és meg tudja különböztetni egymástól a sötétséget és a világosságot is.

A harmadik trimeszter

Ebben az időszakban már egyre kevesebb helye van a magzatnak arra, hogy mocorogjon, így egyre kevesebbszer lehet érezni, hogy rúg egyet. A bőrét már vastag magzatmáz réteg borítja, a harminckettedik hétre pedig már elég fejlett a tüdeje ahhoz, hogy akkor is képes lenne az életben maradásra, ha hamarabb születne. A harmincötödik héttől gyorsan gyarapszik, két héttel később pedig már bármikor beindulhat a szülés. Mivel igen ritka esetekben születnek meg a babák az előre kiírt napon, ilyenkor már érdemes felkészülni arra, hogy bármikor elképzelhető, hogy indulni kell a kórházba. Ezzel viszont nincs semmi probléma, a gyermek ugyanis ezekben a hetekben már teljesen kifejlődött, készen áll a méhen kívüli életre.

Amennyiben megbízható orvost keres a terhesgondozáshoz vagy kérdései lennének a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatban, forduljon tapasztalt nőgyógyászainkhoz bizalommal. Emellett speciális szülésfelkészítő tanfolyamainkra is várjuk a kismamákat. Budapesti belvárosi rendelőnkben időpont egyeztetést követően szakembereink állnak rendelkezésére.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás