A magzat fejlődése fogantatástól a szülésig

Uránia Medical Center » Blog » A magzat fejlődése fogantatástól a szülésig

Egy új élet születése maga a csoda, így mindig örülünk, mikor kismamákat köszönthetünk pácienseink körében. Hiszen számunkra is izgalmas látni, hogy miként fejlődik az embrió, majd a magzat hétről hétre az anyaméhben. Fontos, hogy a leendő édesanya és édesapa is tisztában legyenek azzal, hogy a várandósság heteiben mikor milyen folyamat zajlik éppen, így ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Az első trimeszter

A megtermékenyülést követően a petesejt néhány órával az egyesülést követően osztódni kezd és elindul a még felé, majd megtörténik a beágyazódás. A méhfal nyálkahártyájában megjelenő szedercsíra sejtjei innentől kezdve két irányba kezdenek fejlődni, ugyanis az egyik részből embrió, a másik részből, köldökzsinór, magzatburok és méhlepény lesznek. Bár elsőre hihetetlennek tűnik ez a gyors fejlődés, de a terhesség nyolcadik hetében már a fejlődő gyermek minden fő szerve jelen van és már kivehetők a még fejlődésben lévő kéz-és lábujjak is. Már igen sokan mocorog a méhben, ám az anyuka ebből még semmit sem érez. A tizedik hétre alakul ki teljesen a köldökzsinór, amely már alkalmas arra, hogy vér oxigént és táplálékot szállítson a magzatnak. Az első trimeszter, vagyis a tizenkettedik hét végére a belső szervei, valamint az agya már teljesen kifejlődtek.

A második trimeszter

A tizennégy hetes magzat fején már megjelennek az első hajszálak és kivehető a szemöldöke is. Egy héttel később már körmei is vannak, valamint már hallja a kívülről beszűrődő zajokat is. A tizenhatodik héten már a kismama is érezheti, milyen sokat mocorog odabenn, bár előfordulhat, hogy ez valaki később tapasztalja meg. A tizenhetedik héten már szopja az ujját, sőt, egy-egy ultrahangfelvételen az is látható, hogy grimaszol éppen. A trimeszter második felére már képes különbséget tenni a különböző zajok között, ráadásul az édes és keserű ízeket is meg tudja különböztetni. A huszonnegyedik hétre már annyira fejlett a baba, hogy ha megszületne már életképes lenne, egyedül a tüdeje nem lenne alkalmas arra, hogy a „kinti világban” is ellássa a feladatát. A második trimeszter végén már kinyitja a szemét és meg tudja különböztetni egymástól a sötétséget és a világosságot is.

A harmadik trimeszter

Ebben az időszakban már egyre kevesebb helye van a magzatnak arra, hogy mocorogjon, így egyre kevesebbszer lehet érezni, hogy rúg egyet. A bőrét már vastag magzatmáz réteg borítja, a harminckettedik hétre pedig már elég fejlett a tüdeje ahhoz, hogy akkor is képes lenne az életben maradásra, ha hamarabb születne. A harmincötödik héttől gyorsan gyarapszik, két héttel később pedig már bármikor beindulhat a szülés. Mivel igen ritka esetekben születnek meg a babák az előre kiírt napon, ilyenkor már érdemes felkészülni arra, hogy bármikor elképzelhető, hogy indulni kell a kórházba. Ezzel viszont nincs semmi probléma, a gyermek ugyanis ezekben a hetekben már teljesen kifejlődött, készen áll a méhen kívüli életre.

Amennyiben megbízható orvost keres a terhesgondozáshoz vagy kérdései lennének a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatban, forduljon tapasztalt nőgyógyászainkhoz bizalommal. Emellett speciális szülésfelkészítő tanfolyamainkra is várjuk a kismamákat. Budapesti belvárosi rendelőnkben időpont egyeztetést követően szakembereink állnak rendelkezésére.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás