A nemi herpesz fertőzés(genitális herpesz)

Uránia Medical Center » Blog » A nemi herpesz fertőzés(genitális herpesz)

A női nemi szerv egyik legkellemetlenebb panaszokat okozó makacs fertőzése a herpesz, amit a Herpes genitalis nevű vírus okoz. Az fertőzés elsődlegesen szexuális úton terjed, fellángol, elmúlik, aztán időről- időre kiújul. 

    A herpesz fertőzés jellegzetes tünete a szeméremtest egészére kiterjedő fájdalmas duzzanat, viszketés és pirosság, valamint apró, kezdetben víztiszta folyadékkal telt hólyagok megjelenése. Ezek a hólyagok később gennyessé válnak, elfekélyesednek, de heg nélkül gyógyulnak. Általában fájdalmas, csípő, égő érzés jelentkezik vizeletürítéskor is. Gyakran a fertőzés tünetmentes, és észrevétlenül szóródik.

     A genitális herpesz kezelése a tünetek enyhítését, gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg -az immunrendszer egyensúlyának megbomlásával a betegség kiújul.
A kiújulást hajlamosító tényezők még például a menstruáció, egy nagyobb fizikai megterhelés, az immunrendszer gyengülése, antibiotikumos kúra alkalmazása, vagy akár a stressz is.

    A herpesz vírussal való fertőződés ellen a gumióvszer jelentős védelmet nyújt! A már kialakult fertőzés esetében nagyon fontos a kezelés mielőbbi megkezdése különböző vírusellenes készítményekkel-gyógyszerekkel, kenőcsökkel, ecsetelőkkel!

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás