A leggyakoribb hüvelyi fertőzések

Uránia Medical Center » Blog » A leggyakoribb hüvelyi fertőzések

A hüvely, másnéven vagina egészséges női szervezetben nem tekinthető steril szervnek. Ez azt jelenti, hogy a hüvely mindig tartalmaz baktériumokat, és egészségnek akkor minősül a hüvely flórája, hogy ha ez a bakteriális összetétel megfelelő mennyiségű és minőségű. Egészséges nők hüvelyváladékában Lactobacillusok (Döderlein-pálcák, tejsav baktériumok) nagy számban találhatóak, ezek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A lactobacillusok savas pH értéket biztosítanak a hüvelyben, így ebben a közegben a fertőzést okozó baktériumok nem képesek elszaporodni, és kellemetlen tüneteket, panaszokat okozni. Egészséges nők hüvelyében legalább 6-8 féle ilyen baktérium fordul elő alacsony csíraszámban. 

Hüvelyflóra felborulásról akkor beszélünk, mikor vagy külső, idegen baktérium kerül a hüvelybe és ott elszaporodik, vagy a hüvelyben alapesetben megtalálható baktériumok aránya felborul, és ez kedvező közeget teremt egyéb baktériumok, sarjadzó gombák elszaporodásának. A hüvelyi ökoszisztéma megbomlásához vezethet például az ösztrogénhiány, pH változás, szövetroncsolódás, immunhiányos állapot, szexuális együttlét… Azt fontos kiemelni, hogy a hüvely flóra folyamatos kontaminációnak van kitéve, mind a gát és végbél felől, mind a szexuális aktusok során, így nem nehéz bárminemű fertőzést összeszedni, azonban egy jól működő flóra képes savas közegével fertőző képtelenné tenni a hüvelybe nem illő kórokozókat. 

Következőkben a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzésekről olvashattok.

1)Vulvovaginalis candidiasis(hüvelygomba): A gombás fertőzés során általában érintett a hüvely és a szeméremtest is. Kórokozója a Candida albicans nevű gomba. Általános tünetei a viszketés, égő érzés, csípő-égő érzés vizeléskor, túrós, fehér darabos folyás, duzzadt, piros szemérem ajkak és közösülés során fájdalom érzése. Gombás fertőzésre hajlamosít a terhesség, a diabétesz, a műszálas fehérnemű viselése, a sugárterápia, a meggyengült immunrendszer, és a szénhidrátban gazdag étkezés. Pontos diagnózis felállításához a meglévő panaszok mellett javasolt a hüvely tenyésztés levétele, így biztosan kimutatható a gombás fertőzés. 

 

2) Bakteriális vaginosis: A hüvely leggyakoribb „álgyulladásos” betegsége, amely a hüvelyváladék baktérium összetételének megváltozása miatt jön létre. Oka a Lactobacillus flóra háttérbe szorulása és ennek következtében az egyéb baktériumok elszaporodása. Hajlamosító tényezői a rossz higiénia, dohányzás, antibiotikumos kezelés, túlzott irrigálás(hüvelyöblítés), elhízás és a stressz. A diagnózis felállításához a következő tényezőkből három állításnak igaznak kell lennie; 1. Bővebb homogén, szürkésfehér hüvelyváladék, 2. A savas hüvelyi pH érték csökkenése, 3. Káliumhydroxidos cseppteszt-amely során aminszag keletkezik(hal-szag), 4. Cytológia vagy hüvelyváladék kenetben, clue-sejtek jelenléte igazolt.

 

A fertőzések célzott terápiával kezelendők hüvelykúp és/vagy szájon át szedendő gyógykészítményekkel, majd a hüvelyflóra regenerálása, megerősítése céljából tejsavas hüvelykúp kúra végezendő.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás