21. adventi ablakunk

Uránia Medical Center » Hírek » 21. adventi ablakunk

Amíg rendelőnkben folyamatosan zajlik az élet, még a karácsony előtti utolsó héten is, kicsit már mi is karácsonyi üzemmódba kapcsoltunk.  Jöjjön most egy olyan recept, amit országszerte ezerféleképpen készítenek, de az biztos, hogy szinte minden asztalon ott van.

Ügyvezetőnkkel, dr. Tömösvári Noémivel már sok rendezvényünkön találkozhattatok, Ő a lelke, motorja ezeknek az alkalmaknak, személyes tapasztalatait is szívesen osztja meg ilyenkor a hozzánk érkező hölgyekkel. Most azt is elárulta, hogy nagyon szeret sütni, számára ez egy kikapcsolódás, így mai ablakunkban megtudhatjuk Ő hogy készíti a bejglit.

És amíg a bejgli készül, Judit, rendelőnk praxis managere egy egyszerű és mutatós karácsonyi ajándékötlettel segít nekünk lefoglalni a gyerekeket.

Bejgli receptje:

Tésztához:

  • 1 kg sima liszt (igény szerint keverhető teljeskiőrlésű liszttel is)
  • 40 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • mk só
  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 tojás a kenéshez

Dió és mák töltelék:

  • 75 dkg darált dió vagy mák
  • 15 dkg cukor/cukorhelyettesítő
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg mazsola
  • 1 bio narancs reszelt héja

Töltelék elkészítése:

A cukrot a mézzel és annyi vízzel, hogy ellepje felfőzzük. A többi hozzávalóval együtt elkeverjük, ha még száraznak érezzük forró vízzel lazíthatjuk a tölteléket, majd félretesszük hűlni.

Tészta elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben eloszlatjuk kevés cukorral, nem kelesztjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan, de alaposan kidolgozzuk.

15-20 percig hideg helyen pihentetjük, majd 6 egyforma méretű cipóra osztjuk.

Körülbelül 28 dkg egy adag tészta, ehhez ugyanennyi töltelékre lesz szükség.

A tésztát cipónként kinyújtjuk, megkenjük egy adag töltelékkel, szorosan feltekerjük és tepsibe tesszük, nem túl szorosan egymás mellé.

Megkenjük simára kevert tojássárgájával és langyos helyen addig pihentetjük, amíg a máz repedezve meg nem száradt. (Körülbelül egy óra)

Ezt követően megkenjük tojásfehérjével és hideg helyen pihentetjük, amíg meg a máz nem szárad.

30-40 percig sütjük 180 fokon.

 

Amíg a bejglin szárad a máz, leülhetünk a gyerekekkel egy kis kreatívkosára.

 

Csokis sósperec koszorú (ajándékötletnek sem utolsó)

  • 20 dkg sósperec
  • 2 tábla jó minőségű csokoládé
  • 1 zacskó dekorcukor

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, ebbe óvatosan mártogatjuk a pereceket és kör alakba rendezzük egy sütőpapírra. Ha az első körök elkészültek, mehet rá a második kör perec, kicsit kisebb kört formázva. A csokoládé szépen összeragasztja a két réteget, majd jöhet a díszítés tetszés szerint. Ha megszáradt, tányérra téve kínálhatjuk, vagy celofánba csomagolva ajándékozhatjuk.

Örömteli készülődést kívánunk!

Nézd meg kollégáink még milyen karácsonyi receptekkel készültek idén:

Dr. Molnár Violetta doktornőnk kedvenc ajándékötlete 16. adventi ablakunkba

Asszisztensünk, Marcsi Mikulásváró receptje az 5. adventi ablakunkban

 

 

 

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás