Anyajegyrák, azaz melanoma

Uránia Medical Center » Blog » Anyajegyrák, azaz melanoma

Az anyajegyrák, más néven melanoma a legrosszabb indulatú bőrdaganat. Tekintettel az egyre gyakoribb előfordulására és a betegség  már korai szakaszában kialakuló áttét képzési hajlamára, kiemelt figyelmet érdemel. Ebben a cikkben Dr. Kósa Péter bőrgyógyász szakorvos ír a melanómáról. Olvass tovább!

Mivel többnyire bőrünk felszínén megjelenő daganatról van szó, egy egyszerű, fájdalommentes bőrgyógyászati vizsgálattal az esetek többségében könnyen felismerhető. Továbbá, minél korábbi stádiumában ismerjük fel, annál jobbak a kezelési lehetőségek. Mindezek tükrében kiemelten fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése, illetve egy meglévő anyajegy változása esetén vagy új anyajegy megjelenése esetén mihamarabbi bőrgyógyászati ellenőrzés!

Hogyan történik az anyajegyek vizsgálata?

Bőrdaganat kialakulására hajlamosító tényezők megkérdezését és felmérését követően egy speciális nagyítóval, ún. dermatoscóppal pásztázzuk végig a bőr elváltozásait. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, kisgyermekeknél is könnyen elvégezhető. Szem körüli anyajegyek vizsgálata alatt a szemek lehunyását kérjük a vizsgálóeszköz erős fényforrása miatt.

Hogyan vehetjük észre magunkon, hogy anyajegyeinkkel esetleg probléma van?

Érdekes vizsgálati eredmény, hogy a melanomák 2/3-a esetén nem volt azt megelőző anyajegy annak helyén. Tehát épnek tűnő bőrön jelent meg a rosszindulatú anyajegyrák. Csupán a melanomák 1/3-a alakul ki egy korábban meglévő anyajegy talaján, annak rosszindulatú átalakulásával.

Tehát figyelemfelkeltő jel, ha a bőrünkön:

  • új anyajegyet észlelünk
  • korábban meglévő anyajegyünk megváltozott
  • minden, a többitől szabad szemmel is különböző anyajegy
  • gyakori sérülésnek kitett anyajegy
  • minden anyajegy, melyek korábbi napégések helyén növekednek

Milyen környezeti hatások játszanak szerepet a melanoma kifejlődésében?

Fokozott UV sugárzás és a napégések a legfontosabb könnyen befolyásolható hatások,

melyek elkerülésével jelentősen csökkenthetjük a melanoma kifejlődősének kockázatát. Az életünk során bőrünket ért UV sugárzás túlnyomó hányadát 20 éves kor előtt kapjuk, és ez a gyerekkorban megkapott UV sugárzás jelentős szerepet vállal az akár évtizedekkel később jelentkező melanoma és egyéb rosszindulatú bőrdagantok kifejlődésében. Ezért kiemelt jelentőségű gyermekeink bőrének védelme, szülőként ezzel fontos tisztában lennünk!

Szolárium is fokozhatja a melanoma kialakulásának lehetőségét?

Szolárium UV sugárzó eszköz és bár annak UV fény hullámhossz tartománya mutat eltérést a természetes napfénytől, az UV fény negatív hatásai érvényesülnek. Tehát egyértelműen fokozza a bőrdaganatok és a melanoma kialakulásának kockázatát, ezt számos orvosi tanulmány alátámasztotta. Mindenki által ismert tény, hogy a dohányzás tüdődaganatot okoz, az alkohol májrákot okoz, de sajnos a rendszeres szolárium használat és a rosszindulatú anyajegyrák kialakulásának összefüggése még nem jutott el kellő mértékben a köztudatba. Ugyanakkor már több fejlett országban a szolárium használatát a felnőtt életkor eléréséhez kötötték, ezzel a dohányzással és alkohol fogyásztással egy szintre emelték, valamint Ausztráliában 2015-től be is tiltották a használatát!

 Vannak emberek akik hajlamosabbak az anyajegyrák megjelenésére, mint mások?

  • Igen, a melanoma kifejlődésének egyik meghatározó faktora a genetikai hajlam, ami a szülőktől örökölt adottság, tehát önmagában nem befolyásolható. A világos bőrű egyének, kék szemmel természetes szőke vagy vörös hajjal, szeplőkkel, nehezen barnuló, de könnyen leégő bőrrel minden bőrdaganatra sajnos fogékonyabbak.
  • Nagyszámú anyajegy (100 felett) 8-10-szeresére növeli a melanoma előfordulási valószínűségét.
  • Nagyszámú szabálytalan anyajegy (bőrgyógyászati vizsgálattal megállapított 5 feletti szabálytalan anyajegy) 4-6-szoros kockázat növekedést jelent melanoma kifejlődésére.
  • „Öregségi barna foltok” (solaris lentigok) megjelenése a napsugárzásnak kitett területeken, vállakon, hát felső részén 3-4-szeresére emeli a melanoma kifejlődőnek kockázatát.
  • Immunszuppresszív kezelésben részesülő emberek szervezetének általános daganatellenes védekezése csökken, így a melanoma kialakulásának kockázatát is emeli.

Milyen gyakori bőrdaganat a melanoma és hogyan változik előfordulási gyakorisága?

Közel világszerte egyre több embernél fordul elő melanoma, az elmúlt évtizedekben több, mint tízszeresére nőtt az előfordulási gyakorisága. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján míg 2001-ben 1255 betegnél ismertek fel rosszindulatú melanomát, addig ez a szám 2016-ban már 2742-re nőtt. Sajnos, a folyamatosan bővülő legmodernebb kezelési eljárások ellenére is évente kb. 350 ember hal meg ebben a betegségben. Részben a gyakoribb anyajegy ellenőrzéseknek és a napozási szokások egyre tudatosabb megváltozásának köszönhetően, egyre korábbi stádiumban kerülnek felismerésre az anyajegyrákok, melyek  esetén az élet kilátások is sokkal kedvezőbbek.

Gyerekeknél is előfordulhat rosszindulatú melanoma?

Sajnos igen, előfordulhat, de nagyon ritkán találkozunk melanomával ebben a korosztályban.  Számszerűen, az 1-4 éves közötti gyermekek között minden milliomodik, az 5-9 év közöttiek esetén minden félmilliomodik gyereknél ismernek fel melanomát. Az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre nagyobb rizikóval számolhatunk, de a 15-19 éves korosztálynál is még a felnőtt lakosság előfordulási értékeinek csak harmadát tapasztaljuk. Serdülőkor előtt megjelenő melanomák jelentős része vörös színű, előemelkedőek, tehát jelentősen eltérhetnek a felnőttkorban tapasztalt leggyakoribb melanoma típusoktól. Ezzel szemben, a serdülőkor után megjelenő melanomák sokkal gyakrabban hordozzák a felnőtteknél látható jegyeket, gyakoribb figyelemfelhívó jel a gyors növekedés és újonnan megjelenő sötét folt.

A melanoma rendszeres szűréssel megelőzhető, ezért mindenképpen érdemes évente – indokolt esetben fél évente – felkeresni egy bőrgyógyászt a szűrés elvégzése érdekében. Az Uránia Medical Centerben dr. Kósa Péter doktor végzi a bőrgyógyászati vizsgálatokat. Sok éves tapasztalata, megbízhatósága és kedvessége miatt meleg szívvel ajánljuk a Doktor Urat, forduljanak hozzá bizalommal!

Kérdés esetén forduljon állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken: a +36 30 177 8327 telefonszámon vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás