A nőgyógyászati vizsgálat során használt alap eszközök

Uránia Medical Center » Blog » A nőgyógyászati vizsgálat során használt alap eszközök

A mostani cikkünkben összefoglaljuk Nektek a nőgyógyászati vizsgálat során használt leggyakoribb eszközöket, reméljük ezek megismerésével komfortosabban fogjátok érezni magatokat nálunk. Olvassatok bátran tovább…

A nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával leggyakrabban használt eszköz az úgynevezett „kacsa” (Cusco-eszköz, hüvelytükör). Ezzel az eszközzel történik a hüvely feltárása a rákszűrés során. A hüvelybe bevezetve, ott kinyitva az eszköz lehetővé teszi a hüvelyfalak, valamint a méhnyak vizuális vizsgálatát.

A rákszűrés során alkalmazott mintavevő eszköz (cytobrush), egy kefés, sörtés alakzatú, de puha, rugalmas anyagból készült eszköz, amelynek kialakítása lehetővé teszi a mintavételt a nyakcsatornából, és a méhnyak felszínéről is, biztosítva ezzel az alapos szűrést. A mintát ezt követően tárgylemezre kenjük, és ott fixáljuk.

Gombás, vagy általános bakteriális hüvelyi fertőzés gyanúja esetén a mintavétel egy vékony pálca segítségével történik, amellyel a hüvely több részéből veszünk mintát, majd egy részét tárgylemezre, egy részét pedig transzportközegbe helyezve vizsgálunk.

HPV (humán papilloma vírus) szűrés, valamint STD (szexuálisan terjedő fertőzések) -re irányuló szűrés során a vizsgálat ugyanazzal az eszközzel kerül levételre a méhnyakból, mint a rákszűrés esetén. A különbség annyi, hogy ekkor a levett minta nem tárgylemezre kerül, hanem egy folyadék állagú transzportközegbe, és így kerül laboratóriumi vizsgálatra.

Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás