A nőgyógyászati vizsgálat során használt alap eszközök

Uránia Medical Center » Blog » A nőgyógyászati vizsgálat során használt alap eszközök

A mostani cikkünkben összefoglaljuk Nektek a nőgyógyászati vizsgálat során használt leggyakoribb eszközöket, reméljük ezek megismerésével komfortosabban fogjátok érezni magatokat nálunk. Olvassatok bátran tovább…

A nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával leggyakrabban használt eszköz az úgynevezett „kacsa” (Cusco-eszköz, hüvelytükör). Ezzel az eszközzel történik a hüvely feltárása a rákszűrés során. A hüvelybe bevezetve, ott kinyitva az eszköz lehetővé teszi a hüvelyfalak, valamint a méhnyak vizuális vizsgálatát.

A rákszűrés során alkalmazott mintavevő eszköz (cytobrush), egy kefés, sörtés alakzatú, de puha, rugalmas anyagból készült eszköz, amelynek kialakítása lehetővé teszi a mintavételt a nyakcsatornából, és a méhnyak felszínéről is, biztosítva ezzel az alapos szűrést. A mintát ezt követően tárgylemezre kenjük, és ott fixáljuk.

Gombás, vagy általános bakteriális hüvelyi fertőzés gyanúja esetén a mintavétel egy vékony pálca segítségével történik, amellyel a hüvely több részéből veszünk mintát, majd egy részét tárgylemezre, egy részét pedig transzportközegbe helyezve vizsgálunk.

HPV (humán papilloma vírus) szűrés, valamint STD (szexuálisan terjedő fertőzések) -re irányuló szűrés során a vizsgálat ugyanazzal az eszközzel kerül levételre a méhnyakból, mint a rákszűrés esetén. A különbség annyi, hogy ekkor a levett minta nem tárgylemezre kerül, hanem egy folyadék állagú transzportközegbe, és így kerül laboratóriumi vizsgálatra.

Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás