Myoma

Sok kérdés és kétség merül fel a myoma kapcsán ezért fontosnak tartjuk tisztázni az alapokat. Cikkünk erről szól, olvassátok tovább!

A myoma a női szervezet leggyakoribb jóindulatú daganata, amely a méhtestből indul ki. Nevezik még fibromyomának, leiomyomának és fibroidnak is. Egyre több nőbetegnél diagnosztizálják ezt a jól körülírt, kemény, gömbszerű gócokból álló elváltozást.

Mérete tág határok között változik, a néhány mm-től az emberfőnyi nagyságig terjedhet. Sokszor nem okoz panaszokat, csak egy esetleges nőgyógyászati vizsgálat során kerül diagnosztizálásra. A nagyobb göbök már tapintással is észlelhetőek egy bimanuális vizsgálat során. Ultrahang vizsgálattal képet kaphatunk a myoma elhelyezkedéséről, méretéről.

Többféle típusát különböztetjük meg, aszerint, hogy hol helyezkedik el. Leggyakrabban a méhtest falában helyezkednek el a göbök. A méh mérete nagyobb lesz, alakja torzulhat.

Másik típusa a méh hashártyaborítéka alatt helyezkedik el.

Megkülönböztetjük még a méhnyálkahártyát a méhűr felé bedomborító myoma fajtát, amely a méhűrt deformálhatja. Ezek a gócok olyan 5-10%- át adják a myoma fajtáinak.

A méhnyak állományából vagy a méh oldalfalából is indulhatnak ki göbök, amelyek a méh lemezei közé beterjedve megváltoztathatják a húgyvezeték és az itt futó erek helyzetét.

A myomagöbök növekedésük során elváltozhatnak, legtöbbször vérellátási zavarok miatt.

A reproduktív életkorban levő nők 20-25%-ában kimutatható.

Kialakulásának oka ismeretlen. Ez egy hormontermelő daganat, ösztrogénreceptorokat tartalmaz. Gyakran fordul elő fokozott ösztrogénhatásra utaló állapotokkal együtt is, mint például a PCO-sydroma.

A méheltávolítások túlnyomó többsége myomás méh miatt történik. 35 éves kor felett a nők 25%-ának méhe mutat myomás elváltozást. Ettől függetlenül, a myoma megléte még nem eredményez azonnali műtétet. Myoma miatti méheltávolítást abban az esetben végeznek, ha a beteg 35 évesnél idősebb, családterve lezárt, és a daganata panaszokat (alhasi fájdalom, székrekedés, gyakori vizelési inger) visszatérő vérzési rendellenesség, húgyúti pangást vagy egyéb kompressziós tüneteket okoz.

Tünetmentes myoma miatt abban az esetben kell méheltávolítást végezni, ha a daganat nagy, gyorsan növekszik illetve, ha felpuhult, szövetelhalásra vagy rosszindulatú elfajulásra gyanús.

A myomás méhben fogant terhességek 70%-ának lefolyása zavartalan, míg 30%-ban vetélés vagy koraszülés jön létre.

A myoma okozhat spontán vetélést. Ezekben az esetekben általában a 8-10. terhességi hét után történik a vetélés.  Jelentős részüknél a vetélést előidéző ok gyógyítható. A méh izomrétegei között elhelyezkedő, a méhüreget deformáló göbök akadályozhatják a terhesség fejlődését, illetve kiviselését. A myomagöbök eltávolítása után a terhesség általában kiviselhető. Terhesség alatt mérete növekszik, a gyermekágyban visszafejlődik.

A méh passzív szakaszából kiinduló képletek, szülési akadályt, míg az izomréteg közötti gócok beilleszkedési, tartási rendellenességet okozhatnak. Csökkentik a méh összehúzódások erősségét, emiatt fájásgyengeség alakulhat ki, ami a tágulási és kitolási szak elhúzódásához vezethet. Ez pedig bő vérzést, úgynevezett atóniát okozhat a szülést követő időszakban. Ilyenkor többnyire császármetszéssel fejeződik be a szülés. Ennek során csak az eltávolítás szempontjából kedvező helyzetű gócokat vagy a szövetelhalás veszélyével fenyegető myomákat javasolt kiágyazni, a fennmaradó myomagócokat néhány hónappal később újabb műtét során célszerű eltávolítani. Ha a beteg már nem szeretne több terhességet vállalni, és ezt a myoma nagysága indokolja, akkor a méheltávolítás a császármetszéssel egyidejűleg elvégezhető. Ez elsősorban a nagyságuktól és az elhelyezkedésüktől függ.

Terhesség alatt felismert myoma esetén tartózkodó állásponton érdemes lenni, és csak különleges szövődmény esetén beavatkozni.

A myoma kezelését több tényező befolyásolja: a daganat mérete, növekedési üteme, a panaszok, a beteg életkora és hogy kíván-e még terhességet. A kis göbök, amelyek nem növekednek, nem okoznak panaszokat, nem igényelnek beavatkozást, de rendszeres ellenőrzésük szükséges.

A panaszt okozó, és legalább ökölnyi nagyságú göbök műtéti úton történő eltávolítása javasolt.

Fordulj hozzánk bizalommal! Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

A cikket Makkai Adrienn írta.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás