Barna hüvelyi folyás

Uránia Medical Center » Hírek » Barna hüvelyi folyás

Az egészséges hüvelyváladék fehéres, áttetsző színű, az is normális, ha a mennyisége megnő, például ovuláció(tüszőrepedés), és szexuális együttlét előtt, valamint a várandósság, szoptatás során is.

A hüvelyváladék barna színűvé válásának, („barnázásnak”) több kiváltó oka lehet.

A menstruáció előtt néhány nappal, illetve az után tapasztalható barnás színű hüvelyi folyás teljesen normális jelenség.

A női hormonháztartás egyensúlyának felborulása; a szabályostól eltérő peteérés vagy a sárgatest hormon(progeszteron) szintjének megváltozása gyakori kiváltó tényező.

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták is gyakorta okoznak barna folyást, főleg az alkalmazásuk kezdetén, az első három hónapban, vagy pedig hosszas(sok éven át tartó) alkalmazásuk esetén, mikor az adott szervezet számára a tabletták hormontartalma már nem elégséges. Ennek oka, hogy a méhnyálkahártya(endometrium) a szükségesnél csekélyebb hormonszintet kap, mikroszkópos szinten elhal, majd egy minimális vérzés kíséretében lelökődik, ami mire láthatóvá válik, barnás maszatolásként, folyásként jelentkezik a fehérneműn. Kémiai háttere ennek, hogy a vér piros festékanyaga, a hemoglobin hamar barna színű hemosziderinné alakul át.

Fokozott stresszes állapot, fizikai túlterheltség, hirtelen és jelentős súlyvesztés is okozhat barna folyást a hormonháztartásra gyakorolt hatásuk által.

Barnás hüvelyi folyás esetén nem zárható ki hüvelyi fertőzés lehetősége sem. Ilyenkor általában egyéb tünetek, kellemetlen panaszok is kísérik, mint az égető, viszkető érzés, bűzös folyás, vagy fájdalom érzése szexuális együttlét során.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás