Bartholin-mirigy gyulladás

Uránia Medical Center » Hírek » Bartholin-mirigy gyulladás

A Bartholin-mirigyek apró, bab nagyságú képletek, a nagyajkak alsó harmadában helyezkednek el, mindkét nagyajakban egy-egy mirigy. Nyúlós váladékot termelnek, amelynek elsődleges feladata a hüvelybemenet nedvesítése, sikamlóssá tétele.

A Bartholin-mirigy fertőzések egyes eseteiben csak a mirigyek kivezető csöveit érintik. Ez égő-viszkető érzéssel, aktus közben fájdalommal jár. Általában mindkét oldal érintett, a kivezető cső területe pirosas színű, ödémás, de maga a mirigy nem duzzadt, nem fájdalmas, antibiotikumos terápia hatására általában könnyen gyógyul.

A mirigyállomány fertőzése súlyosabb panaszokat, tüneteket okoz. A fertőzés következtében a Bartholin-mirigy kivezetőcsöve eltömődik, és a mirigy által termelt váladék pedig nem tud szabadon ürülni a hüvelybemenet felé. Ekkor fájdalmas duzzanat, ún. Bartholin-ciszta alakul ki, aminek felülfertőződése Bartholin-tályog kialakulásához vezet. Ez az esetek jelentős részében csak az egyik oldali mirigyet érinti, nagyon heves fájdalommal és duzzanattal jár. A tályog egy idő után a legnagyobb feszülés helyén magától is kihasadna, kiürítve a felgyülemlett gennyes váladékot, de az esetek nagy részében a panaszok annyira elviselhetetlenek, a járást, az ülést is fájdalmassá teszik, hogy a páciens mihamarabb orvoshoz fordul, így kezelése műtéti úton történik.

A beavatkozás során egy rövid narkózisban(altatásban) egy apró bemetszéssel megnyitják a tályogot, kivarrják a sebszéleket, kiürítik a gennyes tartalmat, majd a tályog üregét fertőtlenítővel átöblítik. Fontos, hogy a műtét utáni sebváladék is kitudjon ürülni, ezért szükség esetén „drainage”-t alkalmaznak, egy cső behelyezésével biztosítják a szabad kiutat a termelődő váladéknak. A gennyes váladékból minden esetben tenyésztés végzendő, majd az eredménytől függően specifikus antibiotikumos terápia szükséges.
Változó korban, vagy idősebb korban mérlegelendő a tályogfalból biopsia, majd szövettani vizsgálat végzése is, esetleges rosszindulatúság kizárása érdekében.

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás