Endometriózis – az alhasi görcsök gyakori okozója

Uránia Medical Center » Blog » Endometriózis – az alhasi görcsök gyakori okozója

Amikor egy nőnél erős alhasi fájdalmak jelentkeznek, – legyen az visszatérő vagy állandó – vagy meddőségi problémákkal küzd, felmerül a gyanú, hogy az úgynevezett endometriózis áll a tünetek hátterében. A statisztika ugyanis azt mutatja, hogy 40-60%-ban ez a betegség okozza a fájdalmat, de gyakran a gyermekáldás elmaradásában is komoly szerepet játszik. Természetesen mindez nem jelenti automatikus azt, hogy valóban ez lehet a diagnózis, így ilyen esetben mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és felvázolja a megoldási lehetőségeket is.

Mit jelent az endometriózis?

Egy ilyen elváltozás esetén a méhet bélelő nyálkahártya (más néven az endometrium) megjelenik a méhen kívül. Leggyakrabban a petefészekben, de a petevezetékben, valamint a hasüreg egyéb részein is előfordulhat. A méhen kívül elhelyezkedő endometrium esetében a menstruációs ciklus változásai ezeket a területeket is érintik, akárcsak a méhen belül lejátszódó folyamatok esetén. A méhen belül a nemi hormonok hatására megvastagodik a nyálkahártya, amely amennyiben nem áll fenn terhesség, a csökkent hormonszint miatt lelökődik és minden hónapban vérzés kíséretében távozik a szervezetből. A méhen kívül viszont az így keletkezett vér nem tud távozni, így felgyülemlik és a környező szöveteket ingerli. Ez okozhatja a fájdalmat.

A fájdalmat komolyan kell venni!

A tapasztalat azt mutatja, hogy sok érintett hölgy halogatja ilyen esetekben a szakorvos felkeresését, ugyanis a fájdalmat betudják a havi ciklussal járó kellemetlenségnek, amelyet egy ideig fájdalomcsillapító segítségével elviselhetővé tudnak tenni. Azonban mindez csupán tüneti megoldás, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, hogy a probléma tényleges oka kiderüljön és a kezelések minél hamarabb megkezdődjenek.

Milyen következményekkel járhat ez a betegség?

A felgyülemlett, lappangó vér számos szövődmény okozója lehet. Eredményezhet összenövéseket, hegesedéseket, de okozhatja ciszták kialakulását is. Emellett a meddőség hátterében is állhat mindez, ugyanis elzárja a petevezetéket, ami miatt a sperma és a petesejt nem tudnak egyesülni.

Jellemzően kiknél fordul elő ez a betegség?

Kialakulására a legnagyobb esély gyermektelen nők esetében van. A statisztikák azt mutatják, hogy termékeny korban lévő nők 5-10 százalékánál fordul elő. Kialakulásának oka nem ismert, állhat a háttérben genetikai hajlam, de oka lehet az alhasi trauma, a krónikus stressz, valamint a tartósan fennálló gyógyszeres kezelés is.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek?

A legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, amely több napig is tarthat, derék-és alhasi fájdalommal is kiegészülve. Szintén jele lehet az erős vérzés, valamint az ez idő alatt jelentkező puffadás vagy hányinger. Emellett jelentkezhet a szexuális együttlét során is fájdalom, de hasonló kellemetlenséget okozhat vizelet-és székletürítés során is. Vannak olyan nők, akiknél csak akkor diagnosztizálják az endometriózis, amikor gyermeket szeretnének, ám a megtermékenyülés nem történik meg, vagyis náluk a fájdalommal járó tünetek nem jelentkeznek. Természetesen ha bármelyik tünetet tapasztalja a fentiek közül, nem jelenti azt, hogy Önnél is fennáll ez a betegség, a pontos diagnózis felállításához ajánlott szakembert felkeresni.

Az endometriózis kezelése

A tüneti kezelés – vagyis a fájdalomcsillapítók használata – ebben az esetben nem megoldás, hiszen a kiváltó ok ezzel nem szűnik meg. Hatékony lehet viszont az úgynevezett hormonterápia, amely során fogamzásgátló vagy különböző hormonhatású gyógyszerek szedése javasolt. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, ám erről minden esetben az orvos dönt alapos kivizsgálásokat követően.

Amennyiben Ön is alhasi fájdalommal küzd, forduljon tapasztalt nőgyógyászainkhoz bizalommal. Budapesti belvárosi rendelőnkben időpont egyeztetést követően szakembereink állnak rendelkezésére.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás