Ezt érdemes tudnia a szülés utáni első menstruációról!

Uránia Medical Center » Blog » Ezt érdemes tudnia a szülés utáni első menstruációról!

Egy gyermek születése mindig hatalmas öröm a egész család számára és rengeteg új kihívás elé állítja az újdonsült szülőket, főleg a kezdeti időszakban. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról az első hónapokban, hogy a baba megfelelő fejlődése mellett ugyanolyan lényeges az is, mi játszódik le az édesanya testében, amely igen nagy megterhelésnek volt kitéve a várandósság, valamint a szülés alatt egyaránt. Pontosan ezért fontos beszélni arról, mikor várható a szülés utáni első menstruáció és mit érdemes tudni vele kapcsolatban!

Mikor jelentkezhet az első menstruáció szülés után?

Ez minden nő esetében más és más, így nem lehet pontos időintervallumot meghatározni. Az azonban bizonyos, hogy azoknál az anyukáknál, akik a kezdetektől rendszeresen anyatejjel táplálják a gyermeküket, rendszerint később jelentkezik az első menzesz, amely akár egy-két évvel a szülés után is lehetséges, vagyis nem kell a hosszúnak tűnő idő miatt kétségbe esni. Sőt, az is gyakran előfordul, hogy az első vérzés jelentkezését követően hónapokig újra nem jön meg a menstruáció. Szakorvost felkeresni abban az esetben javasolt, ha az anyatej elapadását követő fél éven belül sem jelentkezik a vérzés. Ennek oka rendszerint hormonális, amelyet probléma nélkül kezelhető szakember segítségével.

Mi történik, ha szoptatás alatt jön meg a menzesz?

Természetesen arra is van példa, hogy a tej elapadása előtt jelentkezik az első vérzés, ekkor sem kell kétségbe esni. Ilyen esetben az anyuka azt tapasztalhatja, hogy a menzeszt megelőző napokban csökken az anyatej mennyisége, valamint érzékenyebbé válhat a mellbimbó területe is. Jelentkezhet alhasi fájdalom, fáradtság, de a feszültség is jellemző ezekre a napokra. A vérzés idejére az anyatej összetétele megváltozhat, így elképzelhető, hogy ilyenkor a baba elutasítja az anyamellet az eltérő íz miatt. Nem kell aggódni, néhány nappal később helyreáll a rend, ugyanis a menstruáció elmúltával a baba számára megszokott íz is visszatér.

Fontos beszélni a védekezésről is

Sokan gondolják, hogy a szoptatási időszak alatt nem szükséges védekezni az együttlétek alatt és védve vannak a nem kívánt terhességtől, erre azonban nincs garancia. Bár kisebb az esély a megtermékenyülésre, viszont az nem kizárt, így érdemes konzultálni orvossal a védekezési lehetőségekről. Amennyiben lennének további kérdései a témával kapcsolatban vagy problémával találta szemben magát, bizalommal keresse fel Budapest belvárosában az Uránia Medical Centert, ahol szakorvos kollégáink segítenek megtalálni a válaszokat és a megoldásokat.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás