Mi történik, ha nem kezelik megfelelően a terhességi cukorbetegséget?

Uránia Medical Center » Blog » Mi történik, ha nem kezelik megfelelően a terhességi cukorbetegséget?

Bejegyzéseinkben többször említést tettünk már a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatról, valamint diabétesz esetén a teendőkkel kapcsolatban is. Nem véletlen, hogy ilyen sokat foglalkozunk ezzel a témával, ugyanis mind az anya, mind pedig a magzat számára veszélyes lehet a nem megfelelően kezelt betegség.

Terhességi cukorbetegség hatása a kismamára

A nem kezelt terhességi diabétesz hajlamossá teszi a kismamát az olyan fertőzések kialakulására, mint például a hüvelyi, a hólyag- vagy a vesefertőzések. Emellett a toxémia kialakulására is megnő az esély, amelynek tünetei a magas vérnyomás, a lábdagadás, valamint a fehérje megjelenése a vizeletben. Tartós fennállás esetén ez igen veszélyes lehet, pontosan emiatt ilyenkor nagyon gyors és hatékony kezelésre van szükség.

Terhességi diabétesz hatása a magzatra

Gyakori jelenség ilyenkor az úgynevezett méhlepény elégtelenség, amely miatt romolhat a fejlődő magzat oxigén- és tápanyag ellátottsága. Emellett a nagyobb születési súly és a megnagyobbodott hasi szervek is jellemzőek ilyen esetben. Jellemzően ilyenkor a máj, a szív, valamint lép nagyobbodhat meg, amely szövődményekhez vezethet. Mindezek mellett a koraszülésre is nagyobb esély van a kezeletlen cukorbetegség esetén.

A megfelelően kezelt diabétesz nem jelenthet problémát

Bár a fentiek ijesztőnek tűnhetnek, lényeges hozzátenni, hogy megfelelő kezelés és pontosan betartott diéta mellett nem fordulhatnak elő ilyen tünetek, ráadásul jellemzően a szülést követően az anyuka cukorértékei is helyreállnak.

Budapest belvárosában az Uránia Medical Centerben  tudunk segíteni azoknak a kismamáknak, akiknél terhességi diabéteszt állapítottak meg, forduljon szakorvosainkhoz bizalommal!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás