Mi történik, ha nem kezelik megfelelően a terhességi cukorbetegséget?

Uránia Medical Center » Blog » Mi történik, ha nem kezelik megfelelően a terhességi cukorbetegséget?

Bejegyzéseinkben többször említést tettünk már a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatról, valamint diabétesz esetén a teendőkkel kapcsolatban is. Nem véletlen, hogy ilyen sokat foglalkozunk ezzel a témával, ugyanis mind az anya, mind pedig a magzat számára veszélyes lehet a nem megfelelően kezelt betegség.

Terhességi cukorbetegség hatása a kismamára

A nem kezelt terhességi diabétesz hajlamossá teszi a kismamát az olyan fertőzések kialakulására, mint például a hüvelyi, a hólyag- vagy a vesefertőzések. Emellett a toxémia kialakulására is megnő az esély, amelynek tünetei a magas vérnyomás, a lábdagadás, valamint a fehérje megjelenése a vizeletben. Tartós fennállás esetén ez igen veszélyes lehet, pontosan emiatt ilyenkor nagyon gyors és hatékony kezelésre van szükség.

Terhességi diabétesz hatása a magzatra

Gyakori jelenség ilyenkor az úgynevezett méhlepény elégtelenség, amely miatt romolhat a fejlődő magzat oxigén- és tápanyag ellátottsága. Emellett a nagyobb születési súly és a megnagyobbodott hasi szervek is jellemzőek ilyen esetben. Jellemzően ilyenkor a máj, a szív, valamint lép nagyobbodhat meg, amely szövődményekhez vezethet. Mindezek mellett a koraszülésre is nagyobb esély van a kezeletlen cukorbetegség esetén.

A megfelelően kezelt diabétesz nem jelenthet problémát

Bár a fentiek ijesztőnek tűnhetnek, lényeges hozzátenni, hogy megfelelő kezelés és pontosan betartott diéta mellett nem fordulhatnak elő ilyen tünetek, ráadásul jellemzően a szülést követően az anyuka cukorértékei is helyreállnak.

Budapest belvárosában az Uránia Medical Centerben  tudunk segíteni azoknak a kismamáknak, akiknél terhességi diabéteszt állapítottak meg, forduljon szakorvosainkhoz bizalommal!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás