Így működik a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz

Uránia Medical Center » Blog » Így működik a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A méhen belüli fogamzásgátló hormontartalmával véd a nem kívánt terhességtől. Ez a spirál egy speciális változata, melynek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, és amelyekkel érdemes tisztában lenni alkalmazás előtt.

Mit érdemes tudni a hormontartalmú spirálról?

Ez a T alakú, műanyagból készült eszköz a méhben fejti ki hatását. Lényege, hogy az alsó szára vastagabb, ez a rész tartalmazza a hormont, amely egyfajta progeszteron-származék, a levonorgestrel. A méhbe helyezve ez az anyag folyamatosan szabadul fel, amelynek hatására a méh nyálkahártyája vékonyabbá válik, meggátolva ezzel a spermium méhüregbe való bejutását.

Milyen előnyei vannak ennek az eszköznek?

A progeszteron tartalmú tablettákkal szemben nagy előnye ennek az eszköznek, hogy bár a működési elvük igen hasonló, a szervezetbe kerülő hormonok mennyisége a spirálnál sokkal alacsonyabb és csak a méh nyálkahártyájára van hatással, ami által igen kevés szívódik fel a véráramba. Innentől kezdve viszont sem a férfi, sem pedig a nő részéről nincs szükség odafigyelésre az együttlétek előtt, ami miatt igen kényelmes ez a megoldás. A ciklus bármelyik időszakában felhelyezhető, ráadásul védekezés nélküli együttlétet követően is megoldást nyújthat, ugyanis ha rövid időn belül felhelyezik, megakadályozza a beágyazódást.

Milyen hátrányai vannak ennek az eszköznek?

Amennyiben nem okoz gondot a szervezetben a hormontartalom, tulajdonképpen nem sok hátránya van ennek a megoldásnak. Korábban sokan tartottak attól, hogy gyulladást idéz elő a méhben, viszont mára bebizonyosodott, hogy emiatt nem kell aggódni, nem okoz ilyen jellegű mellékhatást. Kiemelendő, hogy csak olyan nők esetében alkalmazható ez a megoldás, akik már legalább egyszer szültek.

A hormontartalmú spirál felhelyezését mindezek ellenére mindenképpen szakorvossal való konzultációnak kell megelőznie, amellyel kapcsolatban bátran bizalommal budapesti, belvárosi nőgyógyászati rendelőnket, az Uránia Medical Centert!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás