Fontos beszélni a tinikkel a szexről!

Uránia Medical Center » Blog » Fontos beszélni a tinikkel a szexről!

A serdülőkorba lépő gyermek szülőjeként kényes témának számít a szexualitás kérdése. Vannak olyan szülők, akik a felvilágosítást az iskolára bízzák, míg mások leültetik a lassan felnőtté cseperedő gyereküket és elmagyarázzák neki, hogy mire számíthat, ha az első együttlét egyszer aktuálissá válik. Jogos kérdés, hogy melyik a jó megoldás és mikor érdemes elkezdeni beszélgetni a tinédzserekkel az együttlétről. Az ezzel kapcsolatos gondolatok egyébként rendszerint egyre korábban jelennek meg a fiatalok körében, ugyanis a televízióból és az internetről akarva-akaratlanul is utolérik őket a szexuális témájú tartalmak.

Mikor jön el az ideje a szexuális felvilágosításnak

Nehéz pontosan meghatározni a kort, hiszen minden kamasz más periódusban jut el a szex iránt való érdeklődésig. Érdemes inkább bizonyos eseményekhez kötni mindezt. Ilyen lehet az első menstruáció, az első komolyabb barát vagy barátnő megjelenése, de sokszor elég pusztán az is, ha szülőként azt tapasztalja, egyre több kérdése van a témával kapcsolatban. Az első felvilágosító órák az iskolákban rendszerint 7-8. osztályos korban kerítenek sort, ám ezt nem feltétlenül kell megvárni, ha a kamasz gyermeknek korábban is vannak kérdései a szexualitással vagy a saját testével kapcsolatban.

Mennyire érdemes belemenni a témába?

Fontos, hogy mindenképpen a gyermek szintjén beszéljen a témáról, és semmiképpen ne hozza kellemetlen helyzetbe a társalgás során. Fontos, hogy tisztában legyen a teste működésével, tudja, mi történik a szervezetében a menstruáció ideje alatt, mit jelent a reggeli merevedés, milyen védekezési módszerek léteznek és miért fontos odafigyelni erre. Ugyanis, ha egy fiatal lány vagy fiú nem rendelkezik elég és megfelelő információval sem a fogamzásgátlás, sem pedig a szexuális együttlét terén, az később komoly fejtörést okozhat a szülőnek is.

Lányokkal érdemes nőgyógyászhoz is ellátogatni!

Rendelőnkben több, a tinédzserkori nőgyógyászatra specializálódott, empatikus szakorvost is talál. Egy szakember szájából hallani a szexuális együttléttel kapcsolatos intelmeket és védekezési módszereket mindig nagyobb hatású, mint ha a szülő mondja ugyanezt. Rendelőnkben ezek a kérdések nem kell, hogy kellemetlenséget okozzanak, mindent részletesen elmagyarázunk a hozzánk érkező pácienseknek kortól függetlenül. Emellett kihangsúlyozzuk azt is, mennyire fontos, hogy részt vegyen a rendszeres szűrővizsgálatokon és természetesen készséggel válaszolunk a felmerülő kérdésekre is.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás