Mennyire megbízhatóak a terhességi tesztek?

Uránia Medical Center » Blog » Mennyire megbízhatóak a terhességi tesztek?

A terhesség tipikus jeleit mindenki jól ismeri. Ilyen az émelygés, a hányinger és a megkésett vagy elmaradt menstruáció is. Természetesen nem mindenkinél jelentkeznek egyértelműen ezek a jelenségek, különösen a várandósság korai szakaszában lehetnek igen nagy különbségek a szervezet reakciói között. Viszont, ha valami miatt gyanakszik arra, hogy gyermeket vár, érdemes terhességi tesztet csinálnia. Fontos tudnia, hogy ezeknek teszteknek az eredményeit nem lehet teljesen megbízhatónak tekinteni, de számos márka és típus létezik ma már a piacon, melyekből választhatunk.

Hogy működnek ezek a tesztek?

A terhességi tesztek a HCG-hormon szintjét mérik. A Humán Chorialis Gonadotropin egy olyan hormon, amely nagy mennyiségben termelődik a nő szervezetében, amikor teherbe esik. Általában a terhesség 10-12. napjától már mérhető ennek a hormonnak a szintje, lehetnek azokban kivételek.

Mit jelent, ha pozitív a teszt?

Ha egy teszt pozitív, rendszerint fennáll a terhesség, viszont ilyen helyzetben minél előbb érdemes felkeresni egy szakorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és ezt követően biztonsággal kijelentheti, hogy valóban terhességről van szó.

Mit jelent, ha negatív a teszt?

Annak ellenére, ha a teszt negatív, van ok a kételyre, ugyanis lehetséges az, hogy terhesség ellenére csak egy csík jelenik meg. Az egyik ilyen ok az, ha annyira korai stádiumban végzi el a tesztet, hogy még nem tudja kimutatni a HCG-hormon szintjét. Ehhez az ideálisnak tekinthető időszak az elmaradt menstruáció utáni 12-14 nap. Szintén fontos figyelembe venni a tesztek érzékenységét is, ugyanis ezekből is többféle van. Ha a tünetek nem szűnnek, de a teszt negatív lett, szintén érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Bármelyik szituáció is áll fenn, rendelőnket bátran felkeresheti, a nálunk dolgozó szakemberek készséggel állnak rendelkezésére és elvégzik a megfelelő vizsgálatokat.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás