Genetikai ultrahangvizsgálatok a várandósgondozás során, I. Trimeszter

Uránia Medical Center » Hírek » Genetikai ultrahangvizsgálatok a várandósgondozás során, I. Trimeszter

A várandósgondozás során minden egyéb mellett kiemelkedő fontosságúak a magzati genetikai ultrahangvizsgálatok. Trimeszterenként egyszer, tehát a várandósgondozás során összesen 3 alkalommal szükséges elvégezni, erre specializálódott, licensszel rendelkező orvos által. A genetikai ultrahang vizsgálatok célja számos kromoszomális, és egyéb fejlődési rendellenesség (malformatio) kiszűrése, amely által lehetővé válik súlyos/élettel nem összeegyeztethető magzati rendellenességek korai időben történő felismerése, kezelése, valamint a szüléssel járó szövődmények csökkentése is.

 

A várandósgondozás során az első ultrahang vizsgálat, amikor megtörténik a terhesség megállapítása az az úgynevezett „0-dik” szűrés. Ezen vizsgálat során kiderül a terhesség ténye mellett az, hogy szabályos, méhen belüli beágyazódásról van e szó, hogy hol helyezkedik el a méh üregében a petezsák és a szikhólyag és ezeknek mekkora a mérete, hogy látható e már az embrió és detektálható e már a szívműködése, valamint ezen az ultrahangon már láható az is, ha esetleg többes terhesség, ikermagzatok fogantak e meg. Ellenőrzik a méh (uterus), és a petefészkek (ovarium) állapotát, szerkezetét. Általában az is látszik, hogy melyik petefészekből származik a petesejt, ami megtermékenyült.
Ez a „0-dik” szűrés nem genetikai ultrahang vizsgálat, csupán az élettani terhesség kezdetének tényét igazolja, innentől kezdődik a várandósgondozás összes többi lépése.

 

Az I. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat elvégzésére a legideálisabb idő a terhesség 11-13. hetében van. Ez az I. trimeszteri szűrés az egyik legfontosabb vizsgálat a magzat esetleges súlyos fejlődési rendellenességeinek, kromoszomális eltéréseinek minél korábbi diagnosztikájában.
Ezen a szűrővizsgálaton a következő paraméterek kerülnek ellenőrzésre:

 • a magzat mérete és fejlődésének üteme
 • a magzat koponyájának átmérője (HC) és az ülőmagassága (CRL), ezen értékek által történik a terhességi kor pontosítása az utolsó menstruáció első napjához viszonyítva
 • a magzat szívműködését
 • a magzat belső szerveinek, végtagjainak ellenőrzése
 • nyaki redő (tarkóredő) vastagságának mérése
 • az orrcsont kimutatása
 • testkontúrok vizsgálata
 • arccsontok vizsgálata
 • a méhlepény (placenta) helyzete, állapota és a magzatvíz mennyisége
 • áramlásmérés a ductus venosusban (ez egy magzati korban jelen lévő érszakasz, ami összeköti a köldökzsinór vénáját egy nagy hasi érrel, a vena cava inferiorral)
 • a magzati szív ellenőrzése
 • ebben a terhességi korban már szinte majdnem 100%-os pontossággal megállapítható a magzat neme is

Ezen a szűrővizsgálaton az egyik legfontosabb paraméter a tarkóredő vastagsága, melyet kizárólag ebben a terhességi korban mérnek, és minél vastagabb, annál nagyobb kockázatot jelent; kromoszomális rendellenesség létét valószínűsíti.

Az első genetikai ultrahang vizsgálatot tanácsos kiegészíteni valamilyen típusú kombinált teszttel, amihez szükséges anyai vérminta, és így, kombinációban nagyon magas százalékban teszik lehetővé a fejlődési rendellenességek korai felismerését!

(Ezekről a tesztekről, valamint a II. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálatról egy későbbi cikkünkben olvashattok részletesen).

 

Szerző: Putz Viktória, szülésznő
Lektorálta: Dr. Baross Gábor Dénes, szülész-nőgyógyász szakorvos

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás