Az éves nőgyógyászati szűrés

Uránia Medical Center » Hírek » Az éves nőgyógyászati szűrés

Ebben a cikkünkben összefoglaljuk, hogy pontosan hogyan is zajlik egy éves nőgyógyászati szűrővizsgálat, milyen elemekből tevődik össze, mire érdemes készülni, hogy a lehető legkomfortosabb legyen a vizsgálat.

Fontos, hogy a szűrővizsgálatra ne a menstruáció ideje alatt kerüljön sor!

Először is az anamnézis(kórtörténet) alapos felvétele történik, amely tartalmazza az esetleges jelen panaszt, az első menstruáció idejét és az utolsó vérzés első napjának időpontját, a terhességek és szülések számát/módját, valamint betegségeket, szedett gyógyszereket, gyógyszerallergiát, és a fogamzásgátlás módját. Az alapos anamnézisfelvétel nagyon fontos, a kezelőorvos és a páciens együttes alaposságát igényli.

Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat része a cytológiai mintavétel, vagyis a méhnyak rákszűrés. A vizsgálathoz alulról teljesen le kell vetkőzni, majd a vizsgálóágyon való elhelyezkedés után a hüvely óvatos feltárása történik Cusco eszközzel, ismertebb nevén, egy „kacsával’. Ez azért szükséges, mert alap állapotban a hüvelyfalak összefekszenek. Feltárás után egy vékony pálcával(cytobrush) történik a mintavétel a méhnyakból. A mintavétel során a méhnyak külső részéről, és a nyakcsatorna sejtjeiből is történik mintavétel. Ez minimális diszkomforttal társulhat, és utána előfordulhat pici, pecsételő jellegű vérzés. Ezt követően a levett minta tárgylemezre kerül, majd fixálva a laboratóriumba szállítódik, ahol cytológus vizsgálja meg.

Ezt követően a kacsa eltávolításra kerül, és a kezelőorvos egy fájdalmatlan mozdulattal megvizsgálja hüvelyen keresztül a belső női nemi szerveket. Ezt nevezzük bimanuális vizsgálatnak.

Következő lépés az ultrahangvizsgálat. Az ultrahang segítségével képet kapunk a belső női nemi szervek (méh, petevezetékek, petefészek) állapotáról, esetleges elváltozásairól. Érdemes még a vizsgálat előtt vizeletet üríteni, üres húgyhólyaggal érkezni, ez segít a jobb látásviszonyok kivitelezésében.

Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat része az emlők tapintásos vizsgálata is.

A betegségeket jobb és könnyebb megelőzni, az esetleges elváltozásokat korai stádiumban kezelni, ezért kiemelkedően fontos ezen szűrővizsgálatok évenkénti elvégzése egészen az első szexuális együttlétet követő időtől! Nem szabad elhanyagolni!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás