Genetikai ultrahangvizsgálatok a várandósgondozás során

Uránia Medical Center » Blog » Genetikai ultrahangvizsgálatok a várandósgondozás során

A várandósgondozás során minden egyéb mellett kiemelkedő fontosságúak a magzati genetikai ultrahangvizsgálatok. Cikkünkben erről olvashattok.

Trimeszterenként egyszer, tehát a várandósgondozás során összesen 3 alkalommal szükséges elvégezni, erre specializálódott, licensszel rendelkező orvos által. A genetikai ultrahang vizsgálatok célja számos kromoszomális, és egyéb fejlődési rendellenesség (malformatio) kiszűrése, amely által lehetővé válik súlyos/élettel nem összeegyeztethető magzati rendellenességek korai időben történő felismerése, kezelése, valamint a szüléssel járó szövődmények csökkentése is.

A várandósgondozás során az első ultrahang vizsgálat, amikor megtörténik a terhesség megállapítása az az úgynevezett „0-dik” szűrés. Ezen vizsgálat során kiderül a terhesség ténye mellett az, hogy szabályos, méhen belüli beágyazódásról van e szó, hogy hol helyezkedik el a méh üregében a petezsák és a szikhólyag és ezeknek mekkora a mérete, hogy látható e már az embrió és detektálható e már a szívműködése, valamint ezen az ultrahangon már láható az is, ha esetleg többes terhesség, ikermagzatok fogantak e meg. Ellenőrzik a méh (uterus), és a petefészkek (ovarium) állapotát, szerkezetét. Általában az is látszik, hogy melyik petefészekből származik a petesejt, ami megtermékenyült.
Ez a „0-dik” szűrés nem genetikai ultrahang vizsgálat, csupán az élettani terhesség kezdetének tényét igazolja, innentől kezdődik a várandósgondozás összes többi lépése. 

Az I. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat elvégzésére a legideálisabb idő a terhesség 11-13. hetében van. Ez az I. trimeszteri szűrés az egyik legfontosabb vizsgálat a magzat esetleges súlyos fejlődési rendellenességeinek, kromoszomális eltéréseinek minél korábbi diagnosztikájában.

Ezen a szűrővizsgálaton a következő paraméterek kerülnek ellenőrzésre:

 • a magzat mérete és fejlődésének üteme
 • a magzat koponyájának átmérője (HC) és az ülőmagassága (CRL), ezen értékek által történik a terhességi kor pontosítása az utolsó menstruáció első napjához viszonyítva
 • a magzat szívműködését
 • a magzat belső szerveinek, végtagjainak ellenőrzése
 • nyaki redő (tarkóredő) vastagságának mérése
 • az orrcsont kimutatása
 • testkontúrok vizsgálata
 • arccsontok vizsgálata
 • a méhlepény (placenta) helyzete, állapota és a magzatvíz mennyisége
 • áramlásmérés a ductus venosusban (ez egy magzati korban jelen lévő érszakasz, ami összeköti a köldökzsinór vénáját egy nagy hasi érrel, a vena cava inferiorral)
 • a magzati szívellenőrzése
 • ebben a terhességi korban már szinte majdnem 100%-os pontossággal megállapítható a magzat neme is

Ezen a szűrővizsgálaton az egyik legfontosabb paraméter a tarkóredő vastagsága, melyet kizárólag ebben a terhességi korban mérnek, és minél vastagabb, annál nagyobb kockázatot jelent; kromoszomális rendellenesség létét valószínűsíti.

Az első genetikai ultrahang vizsgálatot tanácsos kiegészíteni valamilyen típusú kombinált teszttel, amihez szükséges anyai vérminta, és így, kombinációban nagyon magas százalékban teszik lehetővé a fejlődési rendellenességek korai felismerését! 

(Ezekről a tesztekről, valamint a II. trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálatról egy későbbi cikkünkben olvashattok részletesen).

Az Uránia Medical Centerben dr. Sikovanyecz János PhD doktor végzi a genetikai ultrahang vizsgálatokat. Doktor úr kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a területen, forduljatok hozzá bizalommal.  Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink is készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

 

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás