A PolyCystás Ovarium Szindróma – PCOS

Uránia Medical Center » Blog » A PolyCystás Ovarium Szindróma – PCOS

Bár a betegség elnevezése csak a petefészkekre (ovarium) utal, a kórkép valójában összetett, szoros összefüggésben van a hormonháztartással, így a szervezet nagy részére kihatással van. A PCOS napjainkban igen gyakori betegség, a meddőség kialakulásának egyik legfőbb okozója. Cikkünkben ezzel foglalkozunk, olvass tovább!

A PCOS diagnózisának egyik alapvető része az ultrahang vizsgálat során látott kép, amelyen mindkét oldali petefészek megnagyobbodott, és számtalan kisebb- nagyobb cysta tölti ki az állományát. Szintén alapvető tünet a tesztoszteron, vagyis a férfi hormon túlsúlya a szervezetben (hyperandrogenismus), amelynek következtében jellemző az acnés, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés (hirsutismus), férfias jellegű szőrösödés (mellkason, arcon) kialakulása. Gyakorta előfordul fokozott hajhullás is.

Ezen „esztétikai”, de ugyanakkor persze nagyon kellemetlen tünetek mellett a PCOS-sel küzdő nők esetében a női nemi hormonok mennyisége és aránya felborul, ezáltal a ciklusok teljesen szabálytalanok lesznek, menstruáció ritkán, vagy egyáltalán nem jelentkezik.

A PCOS a cukorháztartásra is hatással van, inzulin-anyagcsere zavarral jár, fokozott inzulintermelés jellemző (hyperinsulinaemia), ez pedig inzulinrezisztenciához, idővel 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) kialakulásához vezethet.
A cukorháztartás zavara gyakran jár együtt jelentősebb súlyfelesleggel (obesitas). A súlygyarapodás idővel felborult zsíranyagcserét eredményez, emelkedett koleszterin és triglicerid szintet, ami pedig hajlamosít magas vérnyomás (hypertonia), valamint egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

A PCOS estében gyakran nincsen tüszőérés (ovulatio) a ciklus során, ami folyamatosan emelkedő, magas ösztrogénszintet eredményez a vérben, ami hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására is.

A PCOS-sel küzdő nők kezelése esetén elsősorban hormonális terápia alkalmazandó, ezekre nem reagáló, rezisztens esetekben pedig sebészi, elsősorban laparoszkópos műtét szükséges.

Ha a fent említett tüneteket észleled magadon, fordulj hozzánk bizalommal! Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás