A PolyCystás Ovarium Szindróma – PCOS

Uránia Medical Center » Blog » A PolyCystás Ovarium Szindróma – PCOS

Bár a betegség elnevezése csak a petefészkekre (ovarium) utal, a kórkép valójában összetett, szoros összefüggésben van a hormonháztartással, így a szervezet nagy részére kihatással van. A PCOS napjainkban igen gyakori betegség, a meddőség kialakulásának egyik legfőbb okozója. Cikkünkben ezzel foglalkozunk, olvass tovább!

A PCOS diagnózisának egyik alapvető része az ultrahang vizsgálat során látott kép, amelyen mindkét oldali petefészek megnagyobbodott, és számtalan kisebb- nagyobb cysta tölti ki az állományát. Szintén alapvető tünet a tesztoszteron, vagyis a férfi hormon túlsúlya a szervezetben (hyperandrogenismus), amelynek következtében jellemző az acnés, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés (hirsutismus), férfias jellegű szőrösödés (mellkason, arcon) kialakulása. Gyakorta előfordul fokozott hajhullás is.

Ezen „esztétikai”, de ugyanakkor persze nagyon kellemetlen tünetek mellett a PCOS-sel küzdő nők esetében a női nemi hormonok mennyisége és aránya felborul, ezáltal a ciklusok teljesen szabálytalanok lesznek, menstruáció ritkán, vagy egyáltalán nem jelentkezik.

A PCOS a cukorháztartásra is hatással van, inzulin-anyagcsere zavarral jár, fokozott inzulintermelés jellemző (hyperinsulinaemia), ez pedig inzulinrezisztenciához, idővel 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) kialakulásához vezethet.
A cukorháztartás zavara gyakran jár együtt jelentősebb súlyfelesleggel (obesitas). A súlygyarapodás idővel felborult zsíranyagcserét eredményez, emelkedett koleszterin és triglicerid szintet, ami pedig hajlamosít magas vérnyomás (hypertonia), valamint egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is.

A PCOS estében gyakran nincsen tüszőérés (ovulatio) a ciklus során, ami folyamatosan emelkedő, magas ösztrogénszintet eredményez a vérben, ami hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására is.

A PCOS-sel küzdő nők kezelése esetén elsősorban hormonális terápia alkalmazandó, ezekre nem reagáló, rezisztens esetekben pedig sebészi, elsősorban laparoszkópos műtét szükséges.

Ha a fent említett tüneteket észleled magadon, fordulj hozzánk bizalommal! Kiváló nőgyógyász és endokrinológus orvosaink készséggel segítenek neked!

Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is, így a +36 30 177 8327 telefonszámon, vagy az info@uraniamedicalcenter.hu e-mail címen.

Látogasd meg Facebook oldalunkat, kövess Instagrammon!

Hasznos volt? Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás